Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk kez uygulamaya koyduğu Ekolojik Kent Projesi, dünya ülkelerin gündemine girdi. Ekolojik Kent Projesi için dünyanın 22 değişik ülkesinden bin 700 öğrenci en iyi projeyi çizebilmek için yarıştı.

Saint Gobain grubunun öncülüğünde ve İzocam’ın katkılarıyla düzenlenen yarışmanın finalleri Romanya’nın Bükreş kentinde yapıldı. “Gaziantep’te Geleceğin Okulu” konulu yarışmaya dünyanın dört bir yanından katılım sağlanırken, projeye ilköğretim öğrencileri katıldı. Bu yıl 10.su düzenlenen yarışmada; öğrenciler yalıtım alanında, bugüne kadar farklı ülkelerde değişik konular üzerine projeler geliştirilirken, bu kez Türkiye için bir ilkokul tasarlandı. “Multi Konfor Binalar 2014: Yarının Okulu – Gaziantep” başlığı altında gerçekleştirilen yarışmaya katılan öğrencilerden; Gaziantep Ekolojik Kent Projesinin bir parçası olmak üzere 6–10 yaş arasındaki 400 ila 600 öğrenciyi barındırabilecek multi konfor ilkelerine uygun, enerji etkin, akustik konforlu, yangın güvenliği düşünülmüş ve sürdürülebilir bir ilkokulu projelendirmeleri beklendi.

22 ÜLKEDEN BİN YEDİYÜZ YARIŞMACI KATILDI

Yarışmaya bu yıl 22 ülkeden bin 700 mimarlık öğrencisi başvuruda bulundu. Ancak 58 proje uluslararası finalde yarışmaya hak kazandı. Ülkeler öncelikle kendi projelerini seçerek ulusal final düzenlediler. Sonrasında her ülke ulusal finalinde seçilen en fazla ilk 3 projesi ile uluslararası finale gitmeye hak kazandı. Dünya’nın farklı ülkelerinden seçilen jüri üyeleri projeleri değerlendirirken öncelikle mimari tasarım planlarına dikkat etti, sonrasında projelerin detay çözümlerine ve teknik sistem kriterlerinin alana uygunluğu konusunu göz önüne aldı.

BELEDİYEYE ÖZEL ÖDÜL

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi özel ödülleri Ukrayna ve Belarus’un oldu. ISOVER özel ödülleri Kazakistan ve İngiltere’nin olurken, üçüncülük ödülü Romanya’nın, ikincilik ödülü Çek Cumhuriyeti’nin, birincilik ödülü ise Fransa’nın oldu. Projelerin sergisi için Gaziantep Ekolojik Bina seçilmiş olup sergi hazırlıklarının başlandığı açıklandı. Yarışmaların ilk etabı Gaziantep’te gerçekleşti. Daha sonra ilk elemeleri geçen projeler kendi ülkelerinde de birer elemeye tabi tutuldu. Kendi ülkelerinde ilk üçe giren yarışmacılar final için Romanya’ya gitmeye hak kazandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesini temsilen programa Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ ve Mimar Seda Müftüoğlu Güleç katılırken ayrıca Romanya Türk Büyükelçiliği Ataşesi Bahadır Necat da hazır bulundu. BÜLTEN