CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu seçim çalışmaları kapsamında Gaziantep'e geldi. Eşi Füsun İhsanoğlu ile birlikte Gaziantep'e gelen İhsanoğlu havaalanında binlerce kişi tarafından, Türk bayraklarıyla karşılandı. Basın toplantısı yapan İhsanoğlu, Suriyelilerle ilgili bir soruya, "Ortadoğuyu bu liderleri iyi bilen biriyim. Cenabı Allah kısmet ederse, ben bu sorunu çözmeye muktedirim, sizin huzurunuzda söz veriyorum" dedi.

Karayılan'ın mezarını ziyaret edip şehir turu atan, ardından Vali Erdal Ata'yı ziyaret eden İhsanoğlu, Tuğcan Otel'de basınla biraraya gelerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekmeleddin İhsanoğlu, neden miting yapmadığı ile ilgili bir soruya, "Mübarek Ramazan ayındayız. Miting yapma imkanımız var, ama insanlara neden zulmedelim? Bayramdan sonra miting yapacağız. Ancak otobüsler göndererek, parti teşkilatlarını göndererek, zarflara biraz para koyarak miting olur mu?" dedi.

KARAYILAN'IN YAKINLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Gaziantep Havalimanı'nda CHP Gaziantep Milletvekilleri Ali Serindağ ve Mehmet Şeker ile MHP Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın'ın yanı sıra CHP, MHP, DP, DSP ve BTP'liler tarafından karşılanan İhsanoğlu, uzun araç konvoyunun eşliğinde seçim otobüsüyle Antep savunmasının kahramanlarından Karayılan'ın mezarını ziyaret etti. Mezar başında dua okuyan İhsanoğlu, burada bulunan şehit Karayılan'ın akrabalarından Mehmet Atmalı ile görüştü. Gazilerle hatıra fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu yaptığı konuşmada, "Kuvayı milliye ruhu ülkemizi ayakta tutan ruhtur. Bu ruha ve bu dayanışmaya Türk milletinin tekrar, yeniden şahlanması için, güçlenmesi için, kaybettiği itibarlarını tekrar yeniden kazanması için, huzur temini için böyle kahramanlara ihtiyacımız vardır" dedi.

GOOGLE'NİN ÜZERİNDEKİ YASAKLARI KALDIRSINLAR

Başbakan Erdoğan'ın halk tarafından tanındığını, ancak kendisinin siyasetten uzak biri olduğu için halk tarafından yeterince tanınmadığı ile ilgili bir soruya Ekmeleddin İhsanoğlu şöyle cevap verdi: "Siyasetle sürekli içiçeyim. 9 sene dünyanın 2. büyük kurumunun genel sekreterliğini yaptım tanırlığım seçimlerden önceki süreçte yaptığımız çalışmalara göre yüzde otuz idi. Tanınırlığı ile alakalı benim googleden tanındığımı söyleyenler önce googlenin üzerindeki yasakları kaldırsınlar. Fikir hürriyeti, basın hürriyeti, iletişim hürriyeti önündeki engelleri kaldırsınlar ondan sonra konuşsunlar" dedi.

TÜRK HALKI BENİ TANIYOR

"Benim siyasetin dışından olduğumu, tanınmadığımı kim söylüyor. Hayır bu doğru değil, yanlıştır" diyen İhsanoğlu, "Gördüğünüz bütün politikacılar politikaya girdiğinde tanınıyor muydu? Ben politikaya ilk girdiğim gün benim tanınırlığım yüzde 30'du bazı ölçmelere göre. Ben asgarisini alıyorum. 9 sene boyunca dünyanın en büyük 2'nci uluslararası kuruluşunun genel sekreteriydim. Benim tanınmadığımla ilgili iddialar tam bir hikaye. Benim adaylığım ortaya atıldığı gün bile tanınırlığım yüzde 30'du. CNN, BBC, Fransız, Rus, Arap, Afrika, Amerika'daki tv'lerde çok sayıda mülakatlarım var. Faaliyetlerimle ilgili mülakatlarımı TRT'de yayınladı. Türk halkı beni tanıyor" diye konuştu.

BU ŞEHRİN TEMELİ SAĞLAM

Geçen sene Gaziantep'e geldiğini anlatan Ekmeleddin İhsanoğlu, "Suriyeli sığınmacıların psikolojileri için bir merkez açmıştık. Antep'e gelmiş ve bir müddet kalmıştım. Antep tarih boyunca önemli bir kent olmuştur. Antep Harbinde yabancılara karşı büyük bir mücadele veren bu şehirin temeli sağlam. Bu savaşın ne kadar cana, ne katar mala malolduğunu gördük" dedi.

ANKARA'NIN ORTASINDA SÜT PARASI İÇİN DİLENİYOR

Suriyelilerle ilgili bir soru üzerine İhsanoğlu, "Devlet bunlara ad bulamıyor. Bu çok karışık bir mesele. Bizim Suriyeli vatandaşların arasında ne var. Bunlar kendiliğinden mi geldiler buraya. Mağdur mazlum kalmış canları pahasına buraya gelmişler. Savaşa sürüklenme hadisesi onların kabahati değilki. Suriye savaşa sürüklendi herkesin bunların ne olduğunu biliyor. Konuşmak istemiyorum. Suriye'de reform hareketi ağır aksak gitseydi, bazılarının ben kulağını çekerim uslübü olmasaydı belki durum farklı olabilirdi. Kabahati bu ortamı yaratanlarda buluyorum. 5 tane kampımız var. Kadın Ankara'nın ortasında süt dileniyor. Bu Suriye'de kimbilir kimin kızıydı?" dedi.

SURİYE SORUNUNU BEN ÇÖZERİM

'Bu iç savaşı, kim yarattı?' diyen İhsanoğlu, "Kardeşlik ruhunu kaybetmemeliyiz. Bir çare bulmalıyız. Bu devlet eliyle olur. Sivil toplum örgütleri, hayırseverler özel gayretleriyle yardımcı oluyorlar ancak asıl rol oynaması gereken devlettir. Kilis ve Gaziantep dışında çoğu yerde bunların kayıtlarının yapılmadığını biliyoruz. Bu konuda uluslararası bir kampanya yürütülmesi lazım. Esad yüzde 88 ile seçiliyor. 7 yıllık yeni bir dönem için and içiyor. Bu realiteyi görmek lazım. Sınırlar kevgir gibi oldu. Türkiye'de hamasetle kahramanlık yapılıyor. Faturayı halk ödüyor. Ben bu liderleri bu toplumları iyi bilen biriyim. Cenabı Allah kısmet ederse, ben bu sorunu çözmeye muktedirim sizin huzurunuzda söz veriyorum" diye konuştu.

O KAFA PATLAR

Başkanlık sistemi ile ilgili bir soru üzerine İhsanoğlu, "Her gün her şeyi yeniden düşünmek güzel bir şeydir ama devlet nizamında her gün o devleti yeniden gözden geçiremezsiniz, devlet olmaktan çıkar. Devlet bir günde kurulmaz. Bunlar birikimdir. Türkiye Cumhuriyeti 90 sene önce kuruldu ama onun arkasında bin senelik tarih var. Bütün yetkiler padişahın elindeyken, sadrazama verildi. Osmanlı Devleti son yıllarını böyle geçirdi. Bu günkü sistemde eksiklikler yok mu? Var. Biz bu sistemi iptal edelim, o kafayı alıp yeni bir kafa vücuda yerleştirelim derseniz o kafa patlar, vücut ayrı, kafa ayrı olur. Amerika'daki sistem herkese hoş gelebilir ama o sistemin arkasında çok uzun bir süreç var" diye konuştu.

DEVLETİMİZ TEKTİR

Bundan önceki Cumhurbaşkanlarının hep anayasa ve kanunlara göre hareket ettiğini söyleyen İhsanoğlu şunları söyledi:"Bizim devletimiz tektir. 11 cumhurbaşkanımızın şüphesiz farklı üslupları vardı. Ama anayasa yetkilerine göre hareket etti hepsi. Eğer anayasaya uymazsanız bu Türkiye'yi kötü bir yere götürür. Cumhurbaşkanımızla, başbakanımız arasında bir tartışma oldu, kitap fırlatıldı, ekonomi uçtu, herkesin cebi boşaldı. Birinin tepesi atması, millete dikte etmesi memleketi nereye götürür? Bu seçenekleri düşünmek lazımi"dedi.

KÖPRÜ BARAJI YAPAMAZSIN, ONU HÜKÜMET YAPACAK

İhsanoğlu kendisiyle ilgili onu yapamaz, bunu yapamaz denildiğini belirterek bu yöndeki eleştirilere cevap veren İhsanoğlu, "Peki neden korkuyorsun ondan, bırak yapmasın. Sen ne yapacağını söyle. Köprüyü, barajı yapamazsın onu hükümet yapacak. Bu parti seçimi değil. Çok farklı düşünmek lazım. Ben bu camianın yabancısı değilim, bu teklifi talebi geldiğinde istişare yaptım.Ak Parti kurucuları vardı, onlar da teşvik ettiler. Aslında onlar Başbakan'ın hizmetinin devam etmesini istiyorlar" dedi.

SLOGANIN ANLAMI

Seçim sloganıyla ilgili soruya ise İhsanoğlu şöyle yanıt verdi:"Tefrika ve ayrılık peşinde değiliz. Birlik ekmeliyiz. İstiyoruz ki, toplumumuz daha ileriye gitsin, daha güçlensin. Bu da ancak dirlikle olacak. Onun için birlik, dirlik, sevgi, saygı ekmek. 'Ekmek İçin Ekmeleddin' dediğinizde bu manaları kastediyorsunuz. Hayattaki mücadelemiz neden ibarettir? 3 kutsal değimiz var, ekmek, kuran ve bayrak. Kuran ekmek hakkı için deriz. Ekmek paramızı kazanmak, çocuklarımızı yetiştirmek, ailemize bakmak değil mi? Bu ekmeği biraz daha büyütsek daha iyi değil mi? Bu ekmek teknesi olan işlerimizi daha geliştirmek daha iyi değil mi? Bizim kalkınmadaki hedefimiz bu değil mi? Bizim şerefli, haysiyetli, onurlu bir hayat sürmekten maksadımız bu değil mi? Hedefimiz Türkiye'yi 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına sokmak. Bu hedefe ulaşabilmenin yolu sürdürülebilir politikaları hayata geçirmekle mümkündür."

ETTİ 7, İNŞALLAH 8'İ DE GÖRECEKSİNİZ

İhsanoğlu konuşması sırasında Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici'nin de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisini destekleyeceğini söyledi. İhsanoğlu, "CHP, MHP, DSP, DP, BTP, LDP'nin ardından BBP'de bizi destekleyecek. Şimdi 7 oldu. 8. partiyi de inşallah göreceksiniz" dedi.

AK PARTİ KURUCULARI TEŞVİK ETTİ

Ak Parti'ye uzak biri olmadığını dile getiren İhsanoğlu, Ak Parti kurucuları arasında kendisinin adaylığını teşvik bile edenlerin olduğunu belirterek, "Bu camiaya yabancı değilim, çok yanınında oldum. Birçok kişiyle istişare yaptık. Bunlar arasında Ak Parti'nin kurucuları da vardı. Onlar beni teşvik etti. Sayın Başbakan'ın hizmete devam etmesini istiyorlar. Bu ancak Başbakan olursa olur diyorlar. Çankaya'da bunun yapamaz diyorlar. Kanunlar ve yasalar buna manidir. Ak Partiden de bizi destekleyenler olacak bunu göreceksiniz" diye konuştu.

ADALETSİZ BİR SEÇİME GİRİYORUZ

İlk defa cumhurbaşkanını vatandaşların oylarıyla seçeceğini anlatan İhsanoğlu, "76 Milyon nüfusu olan bir ülkenin Cumhurbaşkanı seçim süreci 1 aya sığdırılıyor. Eşit olmayan, orantısız bir rekabet içerisinde oluyor. Bunları da herkesin dikkatine sunmak istiyorum. 1 ayda ev taşıyamazsınız. Vatandaş bunu görüyor. Hak, hakkaniyet, eşitlik hiçbir şey yok. Burada her şey biçilmiş bir kaftan şeklindeydi. Bu kaftan bir sürprizle karşılaşınca hesaplar bozuldu. Durum bundan ibarettir" dedi.

BÜTÜN MİLLETİ KUCAKLAYACAĞIM

Cumhurbaşkanının ülkenin reisi olduğunu, devletin başı, milletin babası olduğunu dile getiren İhsanoğlu, "Birilerinin kulağını çekme, birilerine tokat atma yeri değildir. Bütün milleti kucaklayacağım" dedi.

DİNİN SİYASETE ALET EDİLMESİ YANLIŞ

İnançlı bir insan olduğunu, ama dinin siyasete alet edilmesine karşı olduğunu belirten İhsanoğlu, "Artık din istismarı yeter, bu millet bunu istemiyor. Bir arada yaşamak bizim kültürümüzde var din istismarı yeter artık" dedi.

KORUMANIZ VAR MI?

Koruma olup olmadığının sorulması üzerine İhsanoğlu, "Evet korumam var. Dostlarımızdan da koruma veren oldu. Gittiğimiz yerde de hükümetten polisimiz bizi koruyor. Cenabı Allah en hayırlı koruyucudur, rahman ve rahim odur" dedi.

BU ADALET Mİ?

Adaletle ilgili bir latife anlatan İhsanoğlu, "Hz. Eyüp’ü gezerken vatandaşlar geliyor, destek oluyorlar. Sonra biri geldi: Efendim dedi bir şey sormak istiyorum. Siz adaletten bahsediyorsunuz dedi. Başbakan uçakları kullanıyor, TV saatlerce onu veriyor falan dedi. Ama sizi 6 parti destekliyor dedi. Bu adalet mi? dedi. Böyle de düşünen vatandaşlarımız var saygı duyuyoruz" dedi. İhsanoğlu'na, eşi Füsun İhsanoğlu'nun yanısıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, CHP Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Şeker ve Ali Serindağ eşlik etti.

ESNAFI DOLAŞTI, ÇEKİÇLE BAKIR İŞLEDİ

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, eşi Füsun İhsanoğlu ve beraberindekiler ile birlikte esnaf gezisine çıktı. Bakırcılar Çarşısı ve Elmacı Pazarı'nı dolaşan İhsanoğlu'na bazı esnaflar bakır işleme tabak ve yemeni hediye etti. İhsanoğlu, girdiği bir bakırcı dükkanında ise eline çekiç alarak bakır işledi. Gaziler Caddesi'nde de esnafla da görüşen İhsanoğlu, kendisine ilgi gösteren vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. MERAL KINACILAR - HALUK ŞAHİN