Gaziantep'te Tarım İl Müdürlüğü ve Borsa, ekmekte kalitenin artırılması için bir çalışma başlattı. Pide ekmeğinin ununun, somun unuyla yapılması için deneme çalışmalarına başlandı. Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, somun ununun, pide unundan daha kaliteli, besleyici, kepek oranı yüksek ve hazmının daha kolay olduğunu belirrtti. 1.5 aydan beri bu konuya yoğunlaştıklarını söyleyen Karayılan, hem tarım bakanlığı, hem de borsa analiz laboratuvarına 3 çeşit un gönderdiklerini, çalışmaların sonuçlarının 10 gün içinde alınacağını ve bir karara varılacağını söyledi.

TÜBİTAK SONUÇLARI ELİMİZDE

Ekmeğin kalitesiyle uğraşırken, ekmeğe zam yapıldığını, gramajının artırıldığını, bunu hemen geri çektirdiklerini anlatan Karayılan, "Biz aylardır ekmeğin kalitesiyle uğraşıyoruz. Halk sağlığı müdürlüğü, belediyelerden kişiler, tarım müdürlüğümüz, borsamız ortak çalışıyoruz. Asıl amacımız halka hizmet etmek. Fiyatı o yüzden çekdirdim. Biz kaliteyle uğraşıyoruz. Biz bunu halletmemişken zam yersiz olurdu. Pide fırınlarına gittik. Sabahtan akşama kadar pide fırınlarına somun unundan ekmek yaptırdık. Acaba hangisi daha iyi diye vatandaşın geri dönüşünü bekleyeceğiz. Somun ekmeği yani francalanın unu pide ununa göre daha kaliteli. Kepek oranı yüksek. Mineral değerleri yüksek. Hazmı daha kolay. Teknik anlamda bu konuyla ilgili elimizde TÜBİTAK raporları var. Yani somun unu, pide ununa göre daha kaliteli, besin elementleri yönünden daha zengin diye" diye konuştu.

ALIŞKANLIK OLMUŞ

Pide fırınlarında somun unundan lahmacunda yaptırdıklarını ve gayette güzel olduğunu söyleyen Karayılan, "Sadece somun unu 15-20 saniye daha geç açılıyor. Torba başınada 7 lira fark ediyor. Bu da çok sorun teşkil etmez. Bizde alışkanlık haline gelmiş. Ayrıca yine somun unundan 150 gram ve 200 gram pide ekmeği yaptırdık. Bakalım gramajla ekmek kuruyormu diye test etmek istedik. 10 gün içinde karar vereceğiz. Şehrimizde kaliteli ekmeğin çıkması için çaba sarfediyoruz. 1.5-2 aydır bununla uğraşıyoruz. 1 hafta 10 gün içinde işlemi bitirmiş olacağız. Ondan sonra sonuçları şeffaf bir şekilde açıklayacağız" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR