‘Erken evlilikler’ ve ‘çocuk gelinler’ sorununa ‘dur’ diyebilmek için öncelikle evlilik yaşı alt sınırının on sekize çıkartılması gerektiğini düşünen CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bu konuda bir kanun teklifi hazırladı.

Ekici, teklifinin gerekçesinde, resmi bir istatistik olmamasına rağmen yapılan çeşitli araştırmalarda Türkiye’de 18 yaş altında yapılan evliliklerin toplam evlilikler içindeki oranının yüzde 28 ila 41 arasında olduğu yönünde saptamalar yapıldığına işaret ederek şu değerlendirmeleri yaptı: “Erken yaş evliliklerinin olumsuz sonuçları evlendirilen bireyden başlayarak tüm topluma yayılmaktadır. Erken yaş evlilikleri her şeyden önce kız çocuklarının eğitim hakkını kullanabilmesinin ve dolayısıyla istihdama, sosyal hayata katılabilmesinin önünde büyük bir engeldir. Erken yaş evlilikler ayrıca erken yaş gebelik ve doğum ile birlikte ortaya çıkan anne ve bebek ölümlerini artırmaktadır. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, erken yaş gebeliklerinde, gebelik ve doğuma bağlı anne ölümlerinin 4 kat fazla olduğunu göstermektedir. Erken yaş evliliklerin getirdiği bir diğer olumsuzluk ise cinsel istismar ve fiziksel şiddettir.”

HAKİM VE YASAL TEMSİLCİ İZNİ DE KALKIYOR

Ekici’nin teklifine göre ayrıca, 18 yaş altı evlilikler yasal temsilci izni veya hâkim izniyle de yapılamayacak. Teklif, Medeni Kanun’un 18 yaş altı evliliğe olanak tanıyan diğer istisna hükümlerinin kanun metninden tamamen çıkartılmasını da öngörüyor. BÜLTEN