*Faturayı İl Başkanına çıkarmak vicdanlı olmaz

*Adliyede çok ciddi bir hayal kırıklığına uğradım

*Ak Parti 2011'de 61.85, 2014'de 54.7 oy almış

*Ankette oyumuz 27.85'ti, 21.9 aldık, 6 puanımız nerede?

CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akif Ekici, düzenlediği basın toplantısında seçim günü ve gecesinde yaşadıklarını anlattı. Karanlıkta yapılan sayımlarda oylarının çalındığını öne süren Ekici, itirazlar sonucu seçim sonuçlarının değil, oy oranlarının değişeceğine inandığını söyledi. Bu seçimleri bir önceki yerel seçimle değil, genel seçimle kıyaslamak gerektiğini söyleyen Ekici, böyle değerlendirildiğinde CHP'nin Gaziantep'te oyunun yüzde 2.5 artarken, Ak Parti'nin oyunun ise 7.15 düştüğünü iddia etti.

FELAKET YAŞANDI

Akif Ekici Anatolian Otel'de basın toplantısı düzenleyerek seçim süreci ve seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 3 Ay boyunca huzurlu bir ortamda seçim çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Ekici şunları söyledi:"Pazar gününe kadar Gaziantep'te huzur ve refah ortamı yükselsin, gerginlik yaratılmasın istedik. Bu görüşlerimize siyasi partiler de icabet ettiler ve huzurlu bir ortam geçirdik. Taki 30 Mart gününe kadar. Maalesef Pazar günü hiç beklemediğimiz, ummadığımız şeyler yaşandı. 35 yıldan beri siyasetin içindeyim, 20 civarında yerel ve genel seçime katıldım, hiçbir dönemde bu kadar vahşice, saldırgan bir seçim günü geçirmedik, yaşamadım, görmedim. Sandık başlarında çok fazla hadise olmadı, gerginlik olmadı huzur içinde bitti gibi göründü ama akşam adliyeye geldiğimizde felaketi yaşadık. Böyle bir ortam, böyle bir şey ne demokrasiye ne Türkiye'ye hiç bir ülkeye yakışmaz. Oy torbaları açık geliyor. Oy torbaları masaların üzerine dökülüyor tutulmayan tutanaklar orada tutuluyor, hem de tüm bunlar hakimlerin gözü önünde yapılıyor, hakimler görüyor, müdahele edemiyor, etse sonuca varamıyor, yani ciddi bir fekalet yaşandı."

EL YORDAMIYLA SAYIM YAPILDI

Gaziantep'te saat 4'te oy kullanma süresinin dolduğunu, sandıkların durdurulduğunu, masaların üzerine oy pusulalarının döküldüğünü anlatan Ekici, "Saat 16:30'da tasnif yapıldı, saat 17:30'da hava karardı saat 22:00'ye kadar elektrik yok. Karanlıkta mum, çakmak, cep telefonların aydınlatmasında bir sayım yapıldı. Bu ne kadar sağlıklı olur, takdir halkımızın takdir sizlerin. Ayrıca biz bunu seçim kurulu başkanlarına Şahinbey 1,2,3, Şehitkamil 1,2,3 Oğuzeli, Yavuzeli tüm kurul başkanı hakimlere ilettik. Saat 19.15 gibi hakimlerle beraber bir toplantı yaptık şu karara varıldı, 1.5 saat sayımın durdurulması. Sayım durduruluyor ama bu arada oylar masaların üzerinde. 1.5 saat durdurulması yönünde talimat verilmesine rağmen maalesef durdurulmadı. Polis marifetiyle bu salonlara bildirildi sandık başkanlarına yine durdurulmadı saat 19:30'a kadar karanlık ortamda, el yordamıyla bir sayım yapıldı" dedi.

6 YERE DAVA AÇTIK

Adliyeye gelirken torbaların açık olduğunu, tutanakların masa üzerinde yapıldığını tekrarlayan Ekici, "Ne kadar müdahale etseniz sonuca varamıyorsunuz. Örnek mi? Şahinbey 1'de bir sandıkta 107 olması gereken CHP oyu 53 yazılmış. 46 olması gereken 4, 54 olması gereken 14, 84 olması gereken 43 yazılıyor. 1173 nolu sandıkta 60 olması gerekirken 45 yazılıyor, 1573 nolu sandıkta 94 olması gerekirken 56 yazılıyor, 1430 nolu sandıkta 27 olması gerekirken 7 yazılıyor. 1276 nolu sandıkta yine aynı yanlışlar var. Bunun gibi çok örnek var. Bunlar tesbit edilmiş olanlar. Bir örnek daha anlatayım. Saat 19:30'da elektrikle ilgili toplantı yaparken, bir arkadaş geldi, bir odaya iki torbayla 4 kişinin girdiğini söyledi. Gittik kapı açılmadı. Hakim dediki açmazsanız kapıyı söktüreceğim dedi ve o zaman kapı açıldı. Bu konuda 20 şahit var. Efendim tutanakları yanlış yazmışız dediler. Bununla ilgili dava açtık. Bu şartlar altında seçim yapıldı. Biz seçim kurullarının 6'sına da davamızı açtık, dosyalarımızı verdik" dedi.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM

Yaptıkları itirazlarla seçim sonuçlarının değişmeyeceğini, ancak oy oranının değişeceğini öne süren Ekici, "Arada makas geniş ama şunun olmasını istiyoruz madem demokrasi, hukuk devletiyiz diyoruz bu yanlışlıkların yapılmaması lazım. Bir sandık kurulu başkanının sandığının ağzının mührünü kırarak getirmemesi lazım. İtirazlar sonucu seçim sonuçları değişecek mi, hayır değişmeyecek. Bunu biliyorum ama en azından oran değişecek. Ben çok ciddi bir hayal kırıklığına uğradım. Üzülerek gördüğüm olaylar. Yani Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Gaziantep'e yakıştıramadım. Davamızı açtık, bilmiyorum karar ne verecekler Şehitkamil ve Şahinbey'den bir bölümü reddetti öbürleri şu anda değerlendirme yapıyorlar. İl seçim kuruluna, yüksek seçim kuruluna kadar gideceğim" dedi.

GAZİANTEP HALKI ADINA İTİRAZDA BULUNDUM

'Bu takibi demokrasi adına yapıyorum, Gaziantep halkı adına yapıyorum' diyen Ekici şunları söyledi:" Vatandaş sandığa oyunu atmışsa oyunun olduğu gibi, tutanaklara da yansıması gerekir düşüncesi ile hareket ediyorum. Eleştiriler vicdanlı ve anlamlı olmalı. Biraz mantık çerçevesinde yapmak gerekir. İstikrar devam etti diyorlar. Kamuoyuna şunu sormak istiyorum hırsızlığın, yolsuzluğun mu istikrarı devam etsin isteniyor? Bu ülkede bu kadar hırsızlık, yolsuzluk, haksızlık had safhaya çıkmışken, bu bütün dünyada ayıplanır hale gelmişken bizim kamuoyu eğer hırsızlığa, yoksulluğu istikrar diyorsa ve yüzde 45 oy kullanıyorsa takdir kamuoyunun."

AK PARTİ'NİN OYU EKSİLDİ

CHP'nin de bu seçimden kendi eksiği, hatalarını görmesi ve değerlendirmesi gerektiğini belirten Ekici, bu seçimlerde Gaziantep'te CHP'nin oyunun düşmediğini, bir miktar artırdığını ifade ederek şöyle konuştu:"2001 yılında almış olduğumuz oy 19.4. Yani 2011'de 163 bin 127 oy almışız. Bu seçimleri yerel seçim olarak değerlendirmek son derece yanlış, çünkü yerel seçimlerde bundan önce merkezler oy kullanıyordu şimdi bütün şehir olunca bütün Gaziantep oy kullanıyor. 2011'de seçmen sayımız 1 milyon 5 bin iken, son seçimde 1 milyon 95 bin oldu. Yani 90 bin arttı. Biz 2011'de CHP olarak 19.4 oy almışız, 163 bin 127, 2014 yılında 1 milyon 95 bin seçmen var 192 bin 687 oyla 21.9 almışız. Ak Parti 2011 yılında 61.85 oy almış, 2014 yılında bu oran 54.7'ye düşmüş. Biz yüzde 2.5 oyumuzu artırmışız, Ak Parti 7.15 oyunu eksiltmiş."

6 PUANLIK OYUMUZ NEREYE GİTTİ?

Yüzde 2.5 oy artışının bir anlam ifade etmediğini, bunu artış olarak görmediğini dile getiren Ekici, "CHP hiç bir artış sağlayamamış yerimizde saymışız. Bu kadar yolsuzluk, bu kadar haksızlık, bu kadar anlamsız işler yapılmasına rağmen biz oyumuzu artıramamışız. Burada dönüp ne yapmamız gerekiyor, biz nerede yanlış, nerede eksik yaptık veya halka yeteri kadar ulaştıkmı, ulaşamadıkmı bunun hesabını kendi içimizde yapmamız gerekiyor. Son yaptığımız anket vardı 27.85'ti oyumuz. Bu oran 21.9'e düştü. 6 puan oyumuz nereye gitti, herhalde çalıntıların içindedir. Bunların hiçbiri mazaret değil. Bunların hiçbiri CHP''nin bu seçimi başarılı geçirdiği anlamına gelmez. CHP bu seçimi 2014 seçimini hem Gaziantep'te hem Türkiye genelide başarısız geçirmiştir, başarılı olmamıştır. Başarılı oldum ben oyumu artırdım demek son derece yanlış, haksız bir ifade olur" diye konuştu.

DÖNÜP KENDİMİZE BAKMAMIZ GEREKİR

2014 seçiminin Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihine kara bir leke olarak yansıdığını söyleyen Ekici konuşmasını şöyle bitirdi:"41 vilayette seçim gününde elektrik kesilmiştir, karanlıkta seçim yapılmıştır. Elektrikler gelene kadar sandıklar kapalı kalmalıydı, seçim kurulu bunu yapmalıydı. O zaman sonuç daha sağlıklı olurdu. Yani bir hileler yapıldı. Cumhuriyet tarihinin en tartışmalı seçimidir. Seçim sürecinde hiçkimse bu ülkede hırsızlık, yolsuzluk yok demiyordu. Bende bu işi çözemiyorum. Hatamız nerede oturup bunu araştırmamız gerekiyor. CHP olarak dönüp kendimize bakmamız gerekir."

FATURAYI BİR KİŞİYE

Mehmet Gökdağ ve ilçe başkanlarının toplantıya niçin katılmadığı veya istifa edip etmeyecekleriyle ilgili olarak da Ekici, "Faturayı bir kişiye çıkarmak, il başkanına çıkarmak vicdanlı olmaz" dedi.

CEMAAT KİMİ DESTEKLEDİ, BİLMİYORUM

Cemaatin kimi desteklediğini bilmediğini, cemaatin kimlik değil, siyasi bir parti olmadığını söyleyen Ekici, "Cemaatle ilgili birşey söyleyemeyeceğim" dedi. Meral KINACILAR