Türkiye Kamu-Sen üyeleri dün yaptıkları eylemde yapılan zamları protesto etti, memur maaşlarına yüzde 12'lik ek zam istedi.

KONFEDERASYON MEMURLARI YÜZ ÜSTÜ BIRAKTI

Yeşilsu'da toplanan Türkiye Kamu-Sen üyeleri ilk olarak Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde geçtiğimiz gün şehit edilen 3 şehidi andı, ruhlarına Fatiha okudu. Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, 2014 ve 2015 yılı maaş zamlarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmelerinde memurların masada yüz üstü bırakıldığını ifade etti. Bekir Avan, "Yaşanan son ekonomik gelişmelerle birlikte 2,6 milyon kamu görevlisi ve 1,9 milyon emeklinin çileli geçim mücadelesi tam bir ekonomik savaşa dönmüş durumdadır. Memurlarımız 9 aydır, toplu sözleşme görüşmelerinde uğradığı ihanetin bedelini ödemektedir. Bilindiği gibi iktidar ve malum konfederasyon iş birliği ile memurlar 123 TL, emekliler ise 140 TL zamma mahkum edildiler. 2014 ve 2015 yılı maaş zamlarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmelerinde sözde yetkili konfederasyon, memurları masada yüz üstü bıraktı. Kanuna göre 30 gün sürmesi gereken toplu sözleşme süreci 7 günde, 2 toplantı sonunda anlaşmayla sonuçlandırıldı. Toplu sözleşme sonunda kamu görevlilerinin hakkı olan enflasyon farkı ödemesi gasp edildi, yok sayıldı. Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak 2013 Ağustos ayından beri, gerçekleri dile getirdik, imzalanan toplu sözleşmenin defolu olduğunu, memurların haklarının gasp edildiğini ifade ettik" diye konuştu.

HAKİM VE SAVCILARA YAPILAN ZAMDAN RAHATSIZ DEĞİLİZ

Hakim ve Savcılara, bilim adamlarına yapılan zamları normal karşıladıklarını belirten Avan, "Bize toplu sözleşmenin dışına çıkamayız diyenler, toplu sözleşme dışında hakim ve savcıların maaşlarına Bin 155 TL, akademik personele de 725 ile 835 lira arasında zam yapılmasına karar verdiler. Hakim ve savcılarımızın, bilim adamlarımızın maaşlarının yükseltilmesi elbette hepimizin isteğidir. Akademisyenlerimizin yıllardır ihmal edildiğini her zaman söyledik. Yapılacak zamdan da büyük memnuniyet duyuyoruz. Belli kesimlere verilecek maaş zammının, bütün memurları kapsayacak şekilde genişletilmesi için, kamu görevlilerinin dağ gibi biriken ekonomik sorunlarının çözülmesi için yüzde 12 ek zam istiyoruz" şeklinde konuştu.

ZAMLAR GENİŞLETİLMELİ

Memurun 2014 yılında zararının yüzde 12 olduğuna da değinen Avan şunları söyledi:"Memurun yalnızca 2014 zararı yüzde 12 olmuştur. Artık enflasyon farkı da memurların eriyen maaşlarını kurtarmaya yetmemektedir.O halde 2014 ve 2015 yıllarını kurtarmak için memur ve emeklilerimize yüzde 12 ek zam yapılması zorunlu hale gelmiştir. Hâkime, savcıya, akademisyene veriliyorsa, diğer memurlara ve emeklilere neden verilmesin? Üstelik onlara verilen kadar da istemiyoruz.Yüzde 12 artışın anlamı, aile ve çocuk parası hariç en düşük dereceli memura 201 lira, ortalama memur maaşına ise 262 lira zam demektir.Biz de eriyen maaşların telafisi için, artmayan nöbet ücretleri, fazla mesai ödemeleri, ek ders ücretleri, ek ödemeler, özel hizmet tazminatları, sosyal yardımlar nedeniyle oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için,4/C’lilere, yardımcı hizmetlilere verilen sözlerin tutulması için, belli kesimlere verilecek maaş zammının, bütün memurları kapsayacak şekilde genişletilmesi için,Kamu görevlilerinin dağ gibi biriken ekonomik sorunlarının çözülmesi için; yüzde 12 ek zam istiyoruz." Haluk ŞAHİN