Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, “Eğitimin başarısı öğretmen başarısıyla doğru orantılıdır. Eğitim sistemimizi güçlendirmek istiyorsak, öğretmenlerin eğitimine önem vermeliyiz. Eğitim sisteminde yapılacak iyileşmeler, öğretmen eğitimi ile başlar. Nitelikli öğretmen nitelikli eğitim demektir” ifadelerini kullandı.

HAYAL KIRIKLIĞI

Öğretmenlik mesleğinin üniversite mezunlarına iş bulma mesleği olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Tok “Geleceğimizi emanet edeceğimiz kişileri planlı ve programlı bir eğitim sürecinden geçirmeden tesadüfen seçemeyiz. Binlerce eğitim fakültesi mezunu öğretmen olmayı beklerken, başka lisan öğrencilerine bu hakkın tanınması, başka bir meslek yapamayacak öğretmen adaylarını hayal kırıklığına uğratmak demektir” şeklinde konuştu.

ÖĞRETMENLİK UZMANLIK İSTER

Öğretmenlik mesleğinin bir uzmanlık alanı olduğunu gerek Milli Eğitim Temel kanununda ve gerekse eğitim çevrelerinde altı çizilerek ifade edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Hidayet Tok sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öğretmenlik mesleği, seven ve bilerek bu mesleği seçen öğrencilerin öğretmen olma hakkı verilmelidir. Eğitim fakültesine gelen öğrenciler özellikle bu amaçla gelmiş öğrencilerdir. Farklı lisans alanlarında mezun olanlara da bu hakkın verilmesi, eğitim fakültesine gelen öğrencilerin mağdur edilmesi demektir. Öğretmenlik mesleği her kesin başvuracağı bir iş kapısı haline dönüştürülmemelidir. Profesyonelliğine zarar verilmemelidir. öğretmenlik mesleği maalesef gittikçe itibar kaybetmektedir.”

UZAKTAN EĞİTİM HAVALESİ

Öğretmenlik mesleğinin uzaktan eğitime havale edilmesinin, ciddi sıkıntılara yol açacağını belirten Tok, “Öğretmenlik mesleği iş başında öğrenilen bir meslektir. Eğitim şuralarında ve çeşitli eğitim ile ilgili platformlarda öğretmenlik uygulama süresinin azlığı ve stajların sadece bir dönemde bir kaç saat ile verilmemesi gerektiği konuşulurken, ve hatta eğitim fakültelerinin son sınıflarının bütün bir yıl staj yapmaları ve “inter öğretmen” olarak okullarda staj yapmaları gibi bir fikrin eğitim çevresinde giderek taraftar bulduğu bir dönemde, öğretmenlik mesleğini uzaktan eğitimle ve geçiştirilen bir sertifika ile verilmesi eğitime vurulacak en büyük darbedir” açıklamalarında bulundu. HABER MERKEZİ