Gaziantepte eğitim konusu son 10 yıldan beri kentin karın ağrısı olmaktan çıkıp hastalığa dönmeye başladı.. Özellikle eğitimde geri kalınışın nedenlerini teşhis ve tedavi konusundaki zafiyet, doğru tanıyı koyamayanlar yüzünden adrese ulaşmayı hep zorlaştırmıştır.. Yıllardır toplantılar yapılır, Çalıştaylar düzenlenir ama sonuçta çözüm yollarındaki adreslerin yanlışlığı yüzünden sonuç alınamaz.. Özellikle sürekli değişen milli eğitim kadrosu ve müdürleri yüzünden düzen tutturulamaz. Buna birde yaz-boz tahtasına döndürülen eğitim sistemini de katabiliriz.. Ama kentimiz için değerlendirecek olursak, Eğitim camiası, tamamen siyasilerin ve sendikalar dahil bazı grupların baskısı altında bırakıldığından, bekleneni vermekten uzak bırakıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz..

Bu kentte Valiler eğitim konusunda inanılmaz çaba içine girerler, ama bir bakarsınız tam bir ivme yakalanacakken, görevden alınırlar.. Yerine yenileri gelir, uzun süre camiayı tanımak zorunda kalır, çözümler üretilmeye başlanır, ancak eğitimde geri kalınıştaki sorunun çözümünde ilerleme kaydedilemez.. Çünkü sorun sadece yeni okul binaları ve dersliklerin arttırılmasıyla çözülecek kadar kolay değildir.. Gaziantepte Eğitimin istenilen noktaya ulaşması mevcut yapıyla adeta imkansızdır.. Çünkü eğitimciler performanslarının yüzde 20sini öğrencilere verirken, yüzde 80ini ise siyasi sendikal ve bazı güçlere yaranmaya harcamaktadır.. Okul idarecilerinde bu oran yüzde 95tir..

MÜDÜR GERÇEKLERİ GÖRDÜ AMA..

Görebildiğim kadarıyla henüz tanışamadığım son Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz kısa sürede olumsuz şeyleri keşfetmişe benziyor.. Galiba onun için bazı çevrelerce rahat bırakılmıyor.. Ama Sayın Yanmazın doğruyu bulma adına verdiği mücadeleyi dikkatle izliyorum.. Buna Sayın Vali Ali Yerlikayanın farklı bir yaklaşım göstererek, eğitimde bilinenin aksine bir yöntem izlemesinin de katkı sağlayacağını düşünüyorum.. Dahası bir ilin Valisi, eğer milli eğitim müdürüne sahip çıkar, Onu doğrular konusunda destekler, başarı için çözüm yollarında ortak hareket edilmesi için tüm unsurları birleştirebilirse, elbette başarı için önemli adım atılmış olunur..

Sayın Yerlikayanın yeni yapılacak okulların bilinen yöntemin aksine daha kaliteli ve sağlam binalar olmasına çalışacakları yönündeki mesajı, Gaziantepte bundan sonra eğitimle başlayacak ama genelde kamu mallarına yönelik ihale oyunlarının başarıya ulaşmayacağını işaretliyor. Birde eğitimde başarı performans uygulamasına destek vermesi, eğitim-öğretim kurumlarının tüm liderlerinin yanısıra, okul aile birliği başkanlarıyla buluşması, ayrıca bunu sürekli hale getireceğini açıklaması, çözüm adreslerini bulmasını kolaylaştıracaktır..

BUNLAR MUTLAKA GÖRÜLMELİ

Şu bir gerçek ki, eğitimde başarıyı yakalamak için sadece üst kademelerin bakış açısı, çalıştay vs. gibi etkinlikler yeterli olmayacaktır. Eğer kısaca ilk olarak aklıma gelenleri sıralayacak olursam;

1- Eğitim yönetimine siyasiler, sendika ve bazı oluşumların aşırı baskı ve yönlendirmesinin önüne geçilmez, eğitimin eğitimcilere bırakılması sağlanmazsa,

2- Yerel yönetimlerin bir eğitim planlaması yapması, gereken desteği vermesi için harekete geçilmezse,

3- Çocuk işçilerin ileri yaşlarda telafisi mümkün olmayan travmalara maruz kalmalarının önüne geçilmezse,

4- Bunda Ailelerin çocuklarını, özellikle erkek çocuklarını belli bir yaştan sonra okula göndermeyişinin rolünün olduğu görünmezse, (ki bu maalesef Gaziantepe özgü durum), o çocukların ağır bir işte çalıştırmasına göz yumulmazsa,

5-Belediyeler mevcut park ve bahçeleri bir eğitim alanına çevirmeyip, tam aksine, buraları kebap evlerine veya cafelere dönüştürülmesine engel olunmazsa,

6-Eğitimin sadece okulda yapılacak çalışmalarla ileriye götürüleceğine inanan ailelerin, eğitime bakış açısının değiştirilmesi konusunda çözümler üretilmezse, basit gibi gözüken ama eğitimdeki başarıyı engeller nitelikteki bu sorunlar, çocuklarımızın hem ailesine, hem topluma faydalı olacak nitelikten yoksun olarak yetişmesi kaçınılmaz olacaktır..

Eğer Gaziantepte çocukları olan zengin, orta halli veya fakir ailelerde eğitim gündemi oluşturulmaz, evlerde TV, Dizi, Eğlence gibi programların daha öncelikli olmasının önüne geçilmez, hatta telefonlardan fırsat bulduklarında, çocuklarıyla ilgilenmelerine fırsat yaratılmaz ise, o çocukların eğitimde başarı sağlaması imkansız hale gelecektir..

TRAMVAY VE TRAFİK LAMBALARI İŞKENCESİ

Gaziantepte son dönemlerde Tramvayların kavşaklarda ve bazı ışıklarda trafiği hallaç pamuğuna çevirdiğini, kazalara yol açtığından acaba yetkili isimlerin haberi varmıdır.. Yoksa ben söyleyeyim ve Tramvayların araç trafiğinde ciddi manada sıkıntılar yarattığını dile getireyim.. Mubalasız hemen hemen her kavşakta ve ışıklarda. Özellikle karşıya geçiş veya sola dönüşlerde araç kullananları büyük tehlike bekliyor. Bir ara düzeltilmişti bu işler. Tramvay bekliyordu. Sinyalizasyon sistemi düzene bindirilmişti. Şimdi öylesine başıboş hale geldi ki, rast gelindiğinde sola dönüş veya karşıya geçiş sürücüleri, 2-3 kez ışık dönüşümlerini beklemek zorunda bırakılıyor.

Hele bir nokta varki, işte kazalar da ondan oluyor. Yeşil ışıklarda sola dönüş veriliyor, araç hareket etmeye başlıyor, tam o sırada kırmızı yanıyor. Böylece araç rayların ortasında kalıyor ve kazalar meydana geliyor. Tramvayların Vatmanları da tuhaf olmaya başladı ki, anlayış göstermiyor. Bunun mutlaka önüne geçilmesi gerekiyor. Sarı ışıkların ortadan kaldırılması veya anlık yanıp söndürülmesinin sıkıntısını birçok kavşakta görüyoruz maalesef. Sadece tramvaylar için değil bu uygulama.. Birçok kavşakta sarıyı göremeden kırmızıya dönüşüyor ve haliyle Mobese kamerası varsa ceza geliyor. Bir şey daha var söyleyeceğim, yine son dönemlerde kavşaklarda ışık sürelerinde değişimler oldu. çok kısa yanan yeşil ışıklar sürücüleri çileden çıkartıyor. Bazı bölgelerde sabah, bazılarında akşam ama bazı bölgelerde günün her saatinde yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak, bu işte uzmanım diye geçinenlerin işi olsa gerek. Yetkililerin bilgisine sunulur..

ÖĞRENCİ SERVİSLERİ YİNE BAŞI BOŞ BIRAKILDI

Ufak tefek kazalar oluyorda, kimsenin haberi olmuyor.. Allah göstermesin ciddi kazalarda ortaya çıkıp denetim yapacaklara sesleniyorum.. Hem Servis şirketlerine, hem yetkili isimlere, hem trafiğe, hem belediyelere.. Son dönemlerde öğrenci servisleri yarış arabalarına dönmüş durumda.. İçerisinde çocuklarımız var bunların. Ama bazı sürücüler var ki, öğrenci taşamının kurallarından bihaber. Adamlar çok sorumsuz. Bunları trafikte her dakika görüyoruz. Hız deseniz tam gazlar.. Kurallara uyan çok az. Işıklar hiçe sayılıyor, virajlara hızlı girmek moda haline gelmiş sanki..Yakın yıllarda ölümlü kazaların olduğunu unutmayalım diyor ve öğrenci servisleri için yetkililere hatırlatmayı kendime görev sayıyorum..

BELEDİYELER ARA CADDE VE SOKAKLARA BİR GÖZ ATMALI

Özellikle ilçe belediye başkanlarının dikkatlerine sunuyorum. Lütfen kendi bölgenizdeki ara cadde ve sokaklar için ekip oluşturun. Yollar gerçekten çok kötü.. Kış gelmeden oralara asfalt yapın şimdiden.. İnsanlar perişan oluyor yollardaki çukurlardan.. Yapılacak iş çok basit. Bu konuda muhtarlarla da temasa geçilebilir, Fen işlerinden ekipler oluşturularak cadde ve sokaklara gönderilir. Ben yaşadığım gibi, çok sayıda şikayetler geliyor, bunlardan sadece birini dikkatlerinize sunuyorum..

'Ökkeş abi ben Gatemde küçük bir esnafım ve uzun zamandır Gatem ile Düztepe yolu arasında her sabah, gider akşam dönerim. Sebze, meyve halinin tam önünden başlıyor, yaşam hastanesine kadar yol faciası devam ediyor. Perilikaya güzergahı, Ünaldı ve oradan Düztepeye çıkan rampa, aşınmış asfalt,çukurlar, sayısızca kötü yapılmış yamalar, şişmiş asfalt, çukurda yada yüksekte kalmış, mazgallar.. Bunların hepsı ispatldır abi.. Bunlar işlek caddeler, zaten mahalle arası, sokak arasındaki yol rezaletinden vaz geçtik, bari bunlar yapılsın. Gaziantebin birçok caddesi böyle. Biraz dikkat edin farkına varacaksınız.. Size her zaman şükran borçluyuz, köşende şehrin sorunlarına yer verdiğiniz için. Umarım belediye başkanları da sizin gibi duyarlı davranır.' MUSTAFA ŞELVİ

HEPİNİZE İYİ HAFTALAR