Kentte puanlamaya tabi tutulan ve başarılı olamayan okul müdürlerine yol verildi. 500 okul müdüründen sadece 150'siyle devam kararının alındığı Gaziantep'te, 350 müdür puanlamaya tabii tutuldu. 75'in altında puan alan okul müdürlerinden 200'ü bağlı bulundukları okulda öğretmen olarak görev yapacak. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün belirlediği kişilerle tarafından puanlamaya tabii tutulan okul müdürlerinin görevlerine son verilmesi ise kentteki sendikalar tarafından büyük tepki gördü. Türk Eğitim- Sen ve Eğitim- Sen üyesi öğretmenler, yeni uygulamanın suistimale açık olduğunu söyledi

75 PUAN TEPKİSİ

Türk Eğitim- Sen ve Eğitim- Sen üyesi öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kurum yöneticilerinin görevlendirilmelerinde 75 puan alma zorunluluğu getiren uygulama kapsamında, çok sayıda okul müdürünün görevden alınmasına tepki gösterdi.

ONUR KIRICI BİR UYGULAMA

Uygulamanın haksız ve onur kırıcı olduğunu aynı zamanda parti devleti uygulaması olarak yorumlanabileceğini ifade eden kalabalık adına konuşan Türk Eğitim- Sen Şube Başkanı Bekir Avan, "AKP iktidarının yandaşlarını yönetici olarak atamasının önünün açılması, eğitimde korkunun hakim kılınması, okulların siyasallaştırılması, sindirilmiş, baskılanmış, ezilmiş eğitim ordusunun yaratılması, insanların sosyal statülerinin ellerinden alınmasını asla kabul edemeyiz. Görevini başarılı şekilde sürdürürken kıyıma ve zulme uğrayan okul müdürlerimizin yanındayız. 76 bin okul yöneticisinin hakkını gasp ettirmeyeceğiz, haksızlık yapanlara, usulsüz uygulamalara insanların hayatını cehenneme çevirenlere bunun hesabını en ağır şekilde soracağız" dedi.

EĞİTİM SENDE TEPKİLİ

Bu açıklamanın ardından Eğitim-Sen üyeleri de aynı parkta toplanarak uygulamayı eleştirdi. Sendikanın şube başkanı Ali Ersönmez, uygulamanın AK Parti iktidarının eğitimde yeni hamlesi olduğunu belirterek, "Tüm bu kadrolaşma reflekslerin laik, kamusal, nitelikli, bilimsel, özgürlükçü yönlerini kökten kazıma niyeti olduğunu biliyoruz. Ciddi anlamda siyasal kadrolaşma aşkı ile eğitim katledilmekte ve eğitim ortamının verimliliği ortadan kaldırılmaktadır" diye konuştu.

KİMLER PUANLADI?

"Bu puanları, eğitim kurumu müdürleri ile neredeyse tek bir gün çalışmamış, eğitim kurumu müdürünü hiç tanımayan ilçe milli eğitim müdürü ile şube müdürleri de verebilmiştir" diyen Ersönmez, "Çünkü Yönetmelikte, en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin okul müdürü ile en az altı ay çalışmış olması gerektiğine ilişkin bir kurala yer verildiği halde, ilçe milli eğitim müdürü ile şube müdürleri için böyle bir süre koşulu konulmamıştır. Bugün eğitim kurumları yönetici değerlendirme sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlar ve gelen bilgiler, yönetmelik yayımlandığında yaptığımız değerlendirmeler ile açtığımız davaların ne kadar haklı olduğunu ortaya koymuştur. Üyelerimizin önemli bir bölümüne 75'in altında puanlar verilerek bulundukları eğitim kurumlarında görev yapmaları engellenmiştir" dedi.

SONUÇLAR AÇIKLANMALI

Ersönmez, Yeşilsu'da yaptığı konuşmada, "Sisteme giren her eğitim yöneticisi yalnızca kendisine verilen toplam puanı görmektedir. İlçe milli eğitim müdürü ve şube müdürlerinin verdiği puanları görememektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ve milli eğitim müdürlükleri, yaptıklarının ve verdikleri puanların arkasında iseler, adil ve hakkaniyete uygun davrandıklarını düşünüyor iseler, çekinmeden sonuçları açıklamalıdırlar. Açıklanacak sonuçlar, eğitim yöneticilerine başarılarına göre mi siyasi tercihlere göre mi puan verildiğini de gösterecektir. Özellikle yandaş olmayan okul müdürleri ile ilgili değerlendirme kriterlerin ne olduğu açıklanmalıdır. Okul müdürlerinin başarı, çalışma verimliliği, planlı çalışma, çalışma barışı, demokratik kültür, hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine uygun olarak görevlerini yapıp yapmadıkları kesinlikle değerlendirmeye alınmamıştır.Yandaş olmak veya muhalif olmak üzerinden bir değerlendirmeyle karşı karşıyayız. Hiç bir vicdanlı eğitim bileşenin kabul edeceği bir değerlendirme ortaya konulmamıştır.Bu duruma karşı “hak verilmez, alınır.” Şiarı ile hem fiili hem de hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Bakanlık, valilik, İl milli eğitim bu yanlış ve usulsüz uygulamasından derhal vazgeçmelidir" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT - HALUK ŞAHİN