Gaziantep 2014-2015 eğitim öğretim yılına öğretmen açığı, derslik sorunu, ikili öğretim, hizmetli sorunu, okullarda bütçe ve alt yapı sorunuyla başladı. 330 okuldan 260 tanesinde okul müdürünün olmadığı öğrenilirken, çok sayıda okulda malzeme sıkıntısının had safhada olduğu, temizlik elemanının bulunmadığı öne sürüldü. Yaz tatili döneminde yapılmayan tamir ve onarımlar nedeniyle çoğu okulda inşaat çalışması devam ederken, bazı okullarda suların akmadığı acı gerçeğiyle bile karşılaşıldı.

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, Gaziantep’te zorunlu hizmet kapsamı daraltıldığı için ilimizden öğretmenlerin il dışına gittiğini öne sürerek, "Gaziantep’te Suriye’den savaş mağdurlarının göçünden kaynaklı aşırı bir hayat pahalılığı oluşmuş ve ev kiralarının artışıyla birlikte büyük sıkıntılara düşen öğretmenler için Gaziantep cazibesini kaybetmiştir" derken, Eğitim Bin Sen Gaziantep Şube Başkanı Mithat Sevin ise, "Okullarımızda kurum müdürleri ve müdür yardımcıları atanmadığından dolayı, 15 Eylül 2014 tarihinde eğitim-öğretime başlayan kurumlarımız, idarecisi olmayan, öğretmeni olmayan kurumlar olarak açıldı. Eğitim öğretimimiz müdürsüz, müdür yardımcısız ve öğretmeni olmayan okullarla başlayacağından büyük bir kaos yaşanıyor" dedi.

GAZİANTEP EĞİTİME SIKINTILI BAŞLIYOR

Eğitim Bir Sen Gaziantep Şube Başkanı Mithat Sevin, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki mevzuat değişikliğiyle 13 Mart 2044 tarihi itibariyle 4 yılını dolduran tüm kurum müdürlerinin yöneticilik görevlerinin sonlandırıldığını, 2 Eylül itibariyle kurumunda devam edecek müdürlerin yeniden kurumlarında görevlendirme onayı alınması gerekirken aradan 10 gün geçmesine rağmen halen onaylanmadığını söyledi. Sevin, "12 Eylül itibariyle başka kurumlarda görevlendirilecek okul müdürlerinin de görevlendirmeleri buna bağlı olarak yapılamamıştır" dedi.

AKILLARA SORU İŞARETİ GELİYOR

Yeni açılan kurumlara öğrenci kaydı alınırken hala Kurucu Müdür ve Müdür yardımcılığı görevlendirmeleri yapılamayan, öğretmen atamaları gerçekleştirilmeyen kurumların mevcut olduğunu belirten Sevin, "Okullarımızda kurum müdürleri ve müdür yardımcıları atanmadığından dolayı, 15 Eylül 2014 tarihinde eğitim-öğretime başlayan kurumlarımız, idarecisi olmayan, öğretmeni olmayan kurumlar olarak açılacak, Eğitim öğretimimiz müdürsüz, müdür yardımcısız ve öğretmeni olmayan okullarla başlayacağından büyük bir kaos yaşanıyor. Gaziantep için umut olan, eğitime bakış açısı ile kamuoyunun taktir ve sevgisini kazanan sayın Valimizin, eğitimdeki makus talihini değiştireceği düşünülürken, okullarımızda yaşanan bu sıkıntılara bir an önce çözüm bulmaması akıllara soru işareti getirmektedir" diye konuştu.

KURUMLARIN ÇOĞU EĞİTİM-ÖĞRETİME HAZIR DEĞİL

Yöneticilik görevi sona erdirilen müdürlerin kurumlarının çoğunun eğitim öğretim yılına hazır hale getirilmediğini ifade eden Sevin, "Odasından dışarı çıkmayan ve kurumla ilgili iş ve işlemlere karışmayan, kızgınlık ve küskünlükle kendisi ve çevresine de zarar veren, görev süresi uzatılan yönetici arkadaşlarına ve değerlendirme yapan amirlerine karşı haddi aşan iddia ve ithamda bulunan yöneticileri ısrarla kurumda tutmanın ne müdürlere, ne eğitime ne de kuruma bir katkısı olmayacaktır." dedi.

HUZURSUZLUKLARA SON VERİLMELİ

'2014-2015 eğitim öğretim yılının başladığı bu günde yapılması gereken adımların atılarak müdür, müdür yardımcısı bekleyen kurumlara ve öğrencilere yönetici görevlendirmelerini bir an önce yaparak bu kaos ortamına son verilmelidir' diyen Sevin,"Yönetici görevlendirme takvimine bağlı kalarak süreç hızlı bir şekilde tamamlanmalı, kurumlarımızdaki huzursuzluklara bir an önce son verilmelidir" diye konuştu.

ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPILDI

Eğitimde önemli mesafeler alındığını söyleyen Sevin şunları söyledi:"Eğitimde adaletsiz katsayı uygulaması, kesintisiz eğitim dayatması, kız öğrencilerin üniversite önlerinde yaşadıkları dram, Milli Güvenlik dersi aracılığıyla eğitimin vesayet altında tutularak izlenmesi ve eğitim çalışanlarının fişlenmesi, Andımız uygulaması gibi birçok kronikleşmiş sorunun eski Türkiye’de kalmış olması, Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından alınmış önemli mesafelerdir. Eğitime bütçenin artırılması, ücretsiz ders kitabı uygulaması, yeni derslik üretiminde alınan mesafe, mevcut öğretmen sayısının yarıya yakınının geçmiş on yıllık süreçte eğitime kazandırılmış olması, her sınıfa akıllı tahta ve her öğrenciye ücretsiz tablet gibi sıralanacak yenilikler ise gelecek açısından şüphesiz önemli yatırımlardır."

SORUNLARIN AŞILMASINI UMUT EDİYORUM

Dersbaşı yapılmasıyla bu yıl en fazla müfredat eksenli tartışmaların yaşanacağını belirten Sevin, "Kılık kıyafet yönetmeliğindeki “başı açık” ibaresi yüzünden öğrencilerin yaşadıkları mağduriyetler, çerçeve yönetmelikteki bazı antidemokratik yaptırımlar yüzünden kamu çalışanlarının yaşadıkları mahrumiyetler, öğretmenlerin kariyer basamaklarına ilişkin yaşadıkları belirsizlik, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, nöbet görevlerinin ücretlendirilmemesi, öğretmen açığı, eğitim çalışanlarının atama ve yer değiştirme süreçlerinde yaşadıkları problemler, akademik personelin mali durumlarının hâlâ iyileştirilmemiş olması, yükseköğrenim öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarının karşılanmasında imkanlar açısından karşılaşılan yetersizlikler gibi çözüme kavuşturulması gereken hususların 2014-2015 eğitim öğretim yılı içerisinde aşılmasını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

TAKVİM HIZLANDIRILMALI

Okullara Yönetici görevlendirmenin yaz Döneminde bitirilememesinin eğitimi daha fazla olumsuz etkilememesi için takvimin sıkıştırılması gerektiğini söyleyen Sevin, "Milli Eğitim Bakanlığı, görevde 4 yılını dolduran müdürlerle ilgili değerlendirmelerini tamamlamıştır. Devamına karar verilmeyen müdürlerin boşalttıkları kadrolara görevlendirme yapılması süreci devam etmektedir. Yaz döneminde yapılması gereken bu iş ve işlemlerin eğitim-öğretimin içerisine sarkması kısa süreliğine de olsa eğitimi olumsuz etkileyecektir. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, yönetici görevlendirme takviminin ivedi bir şekilde sonuçlandırılması için gerekli önlemleri almalıdır" diye konuştu.

BÜTÇE SORUNU

Okullara bütçe verilmemesi nedeniyle yaşanan problemlere köklü çözüm getirilmesi gerektiğini ifade eden Sevin şunları söyledi:"Okulların zaruri harcamaları için okul aile birliklerince üretilmeye çalışılan çözümlerin yetersiz kaldığı görülmelidir. Okul yöneticilerinin eğitim liderliği yapmalarının önündeki en büyük engel olan okulların bütçe sorunu; öğretmeni, yöneticiyi ve veliyi karşı karşıya getirmekte, bundan en fazla zararı yine okul yönetimleri görmektedir. Merkezi bütçeden, öğrenci başına ödenek uygulamasına geçilmeli, okullarda tahsildarlık dönemi artık tarih olmalıdır."

NELER YAPILMALI?

Müfredatta temel değişikliklere ihtiyaç olduğunu belirten Sevin, "Kılık Kıyafet Yönetmeliğindeki Antidemokratik Unsurlar Temizlenmelidir. Kariyer Basamaklarındaki Çözümsüzlük Çözüm Olmamalıdır. Ek Ders Esaslarındaki Eşitsizlik Giderilmeli, Ders Ücretleri Artırılmalıdır. Öğretmen Nöbet Görevleri Ücretlendirilmelidir. Yeni Öğretmen Atamasında 40 Bin Rakamının Üzerine Çıkılmalıdır. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Yayınlanmalı ve Atama Süreçlerine İlişkin Belirsizlikler Yeni Eğitim-Öğretim Yılında Kökten Çözülmelidir. Öğretim Elemanlarının Mali Durumları İyileştirilmeli ve Bazı Üniversitelerde Geliştirme Ödeneği Uygulaması Kapsamı Genişletilerek Devam Ettirilmelidir.Yükseköğrenim Öğrencilerinin Barınma İhtiyaçlarının Karşılanması İçin Hükümet Acilen Kapasite Artırımına Gitmelidir "dedi.

ÖĞRETMENLER İÇİN, GAZİANTEP CAZİBESİNİ KAYBETTİ

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, Gaziantep'in yeni eğitim-öğretim dönemine, öğretmen açığı, derslik sorunu, ikili öğretim, hizmetli sorunu, okullarda bütçe ve alt yapı sorunuyla başladığını söyledi. Bir çok okulun inşaat halinde olduğunu belirten Ersönmez, "Gaziantep’te zorunlu hizmet kapsamı daraltıldığı için ilimizden öğretmenlerin il dışına gittiğini görüyoruz. Gaziantep’te Suriye’den savaş mağdurlarının göçünden kaynaklı aşırı bir hayat pahalılığı oluşmuş ve ev kiralarının artışıyla birlikte büyük sıkıntılara düşen öğretmenler için Gaziantep cazibesini kaybetmiştir" dedi.

BAŞIBOŞLUK VAR

Okulların büyük kısmının yöneticisiz, yöneticilerin ise görevsiz ve yetkisiz olarak eğitim ve öğretime başladığını belirten Ersönmez, "Büyük bir başıboşluk ve plansızlık okullar da mevcut. Eğitim çalışanları moralsiz, motivasyonsuz, isteksiz ve güvensizlikle başlıyorlar. Özellikle müdürlerin usulsüz, adaletsiz, vicdanları inciten bir tarzda görevden alınmaları, iyi okulların siyasi yandaş müdürlere peşkeş çekilecek hesapların ortaya çıkması ile eğitimde hoşgörü, güven ve verimliliği düşürmüştür" diye konuştu.

ÖĞRETMENLER KENTTEN GİDİYOR

Gaziantep’te zorunlu hizmet kapsamı daraltıldığı için ilimizden öğretmenlerin il dışına gittiğini ifade eden Ersönmez, "Gaziantep’e aşırı Suriye’den savaş mağdurunun göçünden kaynaklı aşırı bir hayat pahalılığı oluşmuş ve öğretmenler için Gaziantep cazibesini kaybetmiştir. İleri ki yıllarda öğretmen açığının daha da büyüyeceğini göstermiştir. Gaziantep ‘in zorunlu hizmet kapsamı genişletilmelidir" dedi.

KALICI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR

Eğitimde 4+4+4 dayatmasının kaçınılmaz bir sonucu olarak eğitimde kaos, belirsizlik, sıkıntı, istikrarsızlığın büyüyerek devam ettiğini belirten Ersönmez, "Liseler, tıpkı ilkokul ve ortaokullar gibi mevcut sistemin ve onun koruyucusu olan siyasi iktidarın ekonomik-siyasal çıkarları doğrultusunda yeniden yapılandırılıyor. Öğretmen, öğrenci, veli, yöneticiler tüm eğitim bileşenleri 2014-2015 öğretim yılına başlarken büyük tedirginlik, güvensizlik ve sorunlar yaşıyorlar. Öğretmenler, veliler, öğrenciler ve diğer eğitim bileşenleri eğitimi sekteye, kaosa, adaletsizliğe, verimsizliğe sürükleyen tüm yetkililerden bir gün hesap soracaklardır. Bu bilinçli, Bir an önce tüm yetkilileri Gaziantep’teki eğitim sorunlarına dair kalıcı çözüm için çalışmaya, tarafsız, objektif olarak sorumluluklarını yerine getirmeye ediyoruz" şeklinde konuştu.

OKULLARDA TADİLAT SÜRÜYOR

2014-2015 eğitim öğretim sezonunun başlamasıyla birlikte eğitime başlayan okullarda tadilat hala devam ediyor. Okullarda eğitim gören öğrencilerse bu tadilat işinden dolayı şikayetçi. Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesinde bütün tuvaletlerin tadilata girdiğini söyleyen öğrenciler 10 dakikalık tenefüslerinde tuvalete giremeden zilin çaldığını belirtti. Tuvaletlerin tadilatta olduğu okulda öğrenciler spor salonundaki tek tuvaleti kullandıkları için sıra gelmemesinden şikayetçi.

TUVALET SORUNU

Yeni sezonda eğitime başlayan okullardaki tadilat sorununun tek nedeni ise belediyenin yaptığı tadilatların zamanlaması. Okul öğrencileri durumdan şikayet ederken öğrenciler, "Okulun içinde bir tane tuvalet var,4-5 arkadaş gidiyoruz, hemen doluyor. Zaten tenefüs 10 dakika bir tane tuvalet olunca derse giremiyoruz. Dersteyken bu çalışmaların sesi bize geldiğinde rahatsız oluyoruz. Normalde daha önce bu tadilatlar neden şimdi yapılıyorda daha önce yapılmıyor?" dediler.

OKUL YÖNETİCİLERİ NELER SÖYLEDİ?

İsmini vermek istemeyen bir okul müdürü, 300 tane okuldan, 80 tanesinin müdürünün olmadığını belirterek, "Şu anda bütün okul müdürlükleri vekaleten yürüyor. 80 tanesi tekrar görevlendirilecek ama henüz görevlendirilmedi, bekliyoruz" dedi.

TEMİZLİK ELEMANI YOK

Malzeme sıkıntısının had safhada olduğunu dile getiren Okul Müdürü, "Genelde sıra, sandalye, yazı tahtası eksik. En büyük eksiklik ise hiçbir okulda temizlik elemanı yok. Ne zaman görevlendirileceği ise belli değil, 10 gün sonra da olabilir, 2 ay sonra da olur. İş kur ne zaman eleman verirse. Her öğretmen sınıfını kendi temizliyor. Biz bir tane yevmiyeci tutarız işçi tutuyoruz 30 lira, koridorları temizliyor, akşam öğle arası paspas yapıyor. Sonra da her sınıf kendi temizliğini kendisi yapar" diye konuştu.

GÜVENLİK ENDİŞESİ

Okul güvenliğinden endişeli olduklarını söyleyen okul yöneticisi, "Tinerci balliyci bonzai en çok hassas olduğumuz konulardan biri. Öğretmen sıkıntımız var ama birkaç gün içinde giderilir" dedi.

ÇOĞU OKULDA İNŞAAT VAR

Okullarda inşaat çalışmalarından yakınan bir yönetici ise, "5 gün kala öğretmen idareciler 24 saat çalıştık. İlgili yüklenici firma tamamlayamadı. Binalarını yeniledik. Haziran döneminde yapılabilirdi. Özel idareler kapatıldı, belediye milli eğitime atıyor. Geçiş dönemi olduğu için bir süre gerekli" diye konuştu.

ADI, SEÇMELİ DERS

Bir başka okul yöneticisi ise ilkokul, ortaokul ve liselerin problemlerine değindi. Okul yöneticisi, "İlkokula temel problem, mevcut fazlalığı. Bu nedenle çok sayıda okulda ikili öğretime geçildi. Sabahın erken saatinde kalkan sabahcı minik öğrenciler, akşam geç saatlerde evlerine gidecekler" dedi.

SEÇMELİ DERSLERE İMAMLAR GİRİYOR

Ortaokullarda seçmeli derslerde sıkıntı olduğunu söyleyen okul yöneticisi, "Öğrenci seçmediği derslerden ders almak zorunda kalıyor. Sizin seçtiğiniz derste öğretmen yok diyor. Din dersini seçiyor diyorlar. Bu derslere de camilerden il müftülüğünden imamlar giriyor. Sınıf mevcutları çok fazla. Anadolu liselerinde sınıf mevcudu 34 kişi. Sınıfta sıra koyacak yer yok" diye konuştu.

Müdür değişiklerinden dolayı müdür atamalarının yapılmadığını ifade eden yönetici, "Müdürün olmaması büyük problem. Müdürler müdür yardımcılarını kendileri seçecek" dedi. Meral KINACILAR