Suriyelilerin eğitimine karşı olmadıklarını belirten Avan, "Ancak sınıfların Türk öğrenci sayısından fazla olması doğru değil. Bu eğitimin ruhuna aykırı. Sınıflarda Suriyeli öğrenciler için bir kota konulsun, örneğin öğrenci sayısının dörtte biri olsun" dedi.

YENİ UYGULAMA

Geçtiğimiz yıllarda Suriyeli öğrencilere saat 15.00'ten sonra okullarda eğitim verildiğini, bu sene ise bu uygulamadan vazgeçilerek, Türkiye'deki mevcut sınıflara yerleştirildiğini beliren Bekir Avan, "Bu uygulamaya geçilme nedenleri arasında okulun düzeninin bozulması, bakımı, güvenliğinde sıkıntılar yaşanması olduğunu duyduk. Biz Suriyeli öğrencilerin eğitimine karşı değiliz. Ancak, bazı sınıflarda sınıf mevcudunun yarısından fazlası Suriyeli öğrenci. Bu tür anormalliklere karşıyız. Birçok okulda Suriyeli öğrencilerin çoğunluğunu bir sınıfa yönlendirmişler. Sınıfların yarısından fazlası Suriyeli oldu" diye konuştu.

ÖĞRETMENLER ŞİKAYETÇİ

Suriyeli öğrencilerin, dil bilmeden Türkiyeli öğrencilerle eğitim görmesinin önümüzdeki dönemde sakıncalarının ortaya çıkacağını, iyi düşünülüp, iyi planlanmış bir uygulama olmadığını dile getiren Avan, "Alt yapı çalışması yapılmadan oldu bittiye getirildi. Suriyeli öğrenciler aynı haklardan yararlanıyor, aynı kültür verilmeye çalışılıyor. Bunun artı eksisi mutlaka olacak. Gaziantep'te hiç kimseye sorulmadı. Ben yaptım oldu mantığıyla hareket edildi. Bundan öncelikle öğretmenler şikayetçi. Dil, kültür problemi var. Öğretmenlerin şikayetini dinleyen yok" dedi.

EĞİTİMİN RUHUNA AYKIRI

Suriyeli öğrencilerin sınıflara belli orandan fazla verilmesinin de doğru olmadığını, bu konuyu takip ettiklerini, okulları ziyarete gittiklerini anlatan Avan, "Sınıf mevcudunun yarısından fazlası Suriyeli olmuş. O zaman sınıftaki diğer öğrenciler Suriyeli öğrencilerin herşeyine uyacak demektir. Bu daha etkin ve daha baskın gelecekleri anlamına gelir. Suriyeli öğrencilerin sınıflara belli orandan fazla verilmesi doğru değil. Bunun denetimi yapılmalı. Hiç bir ülkede böyle bir uygulama yok. Son derece yanlış bir durum. Bizim çocuklarımız o sınıflarda niye azınlıkta kalıyor, bunun sorgulanması gerekir. Biz bu konuda yerinde tesbitlere başladık. Suriyelilerin eğitilmesine evet ama sınıflarda Suriyeli öğrenci fazlalığını doğru bulmuyoruz. Bu eğitimin ruhuna aykırı. Suriyeli öğrencilerin kota konulabilirdi. Sınıf mevcudunun en fazla 4'te biri denilebilirdi" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR