Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, ilk defa bu yıl yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'yle (TEOG) kendi iradesi dışında onbinlerce öğrencinin imam hatiplere atandığını söyledi. İki yıl önceye kadar Gaziantep'te imam hatip ortaokulu olmadığını, birkaç tane imam hatip lisesi bulunduğunu belirten Ali Ersönmez, "Şu anda ilimizde imam hatip ortaokul ve lise sayısı 30'un üzerine çıktı. Eğitim imam hatipleştiriliyor. Bu sistem o kadar yanlış ki, gayri müslim olan öğrencilerin bile, tercihleri olmadığı halde imam hatiplere yerleştirildiğini görüyoruz. Gaziantep'te okuyan bir öğrenci Oğuzeli'ne atanmış" dedi.

BİZ SÖYLEMİŞTİK

'Bu seneki uygulamaya göre tercih ettiğiniz okullar çıkmadığında sistem sizi boş olan okullara kendi atıyor' diyen Ersönmez, "Öğrenciler iki grup tercih yapıyor. Anadolu veya Meslek liseleri tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler direk olarak evinin en yakınındaki okula atanıyor. Düz liseler kaldırıldığı için bu okullarda imam hatip oldu. Biz bunun anlamını yıllar önce belirtmiştik. Sürekli imam hatipler yapılıyor, yeterince anadolu meslek liseleri yapılmıyor. Doğal olarak yerleştirilmeyen öğrencilerin atanacağı okullar imam hatipler olacak diye söylemiştik. Eğitimin imam hatip ihtiyacını ortaya bakanlık çıkarmıştır. Sürekli imam hatipler yapılarak bir anlamda imam hatipler teşvik edilmiştir" diye konuştu.

SİSTEM DAYATIYOR

Düz liseler kaldırıldığı için düz liselerin tümünün yerine imam hatipler girdiğini, belirten Ersönmez, "Bu tesadüf değildir. Anadolu fen, sosyal bilimler, liselerine giremeyenler, düz lise yerine imam hatibi tercih etmek durumunda bırakılmışlardır. Düz liseler imam hatipler için kaldırıldı. Her mahalleye imam hatip yaptığı için herkesin evine en yakın okul imam hatip olacak tabi. Sistem size imam hatipleri dayatıyor. Herkes yüksek puan alsa bile birileri imam hatip okullarına gitmek zorunda kalacak" dedi.

ASIL AMAÇ FARKLI

İmam hatiplerin özerk, bağımsız hale getirilmesi ve vakıflar üzerinden eğitim vermesinin sağlanması gerektiğini söyleyen Ersönmez, "Bütün okulların imam hatiplere dönüştürülmek istenmesi bugün ortaya çıkan bir durum değil. 4+4+4'ü birgünde geçirdiler. Asıl amaç imam hatip açmak değil, tüm okulları imam hatiplere dönüştürmekti. Bugün kendi iradesi dışında onbinlerce insanın imam hatiplere atandığını görüyoruz. Hatta gayri müslim olan öğrencilerin imam hatiplere yerleştirildiğini görüyoruz" dedi.

SADECE TABELA DEĞİŞTİ

Anadolu liselerinin mevcut öğrencileri karşılayacak düzeyde olmadığını belirten Ersönmez, "Anadolu lisesi sayısı, meslek lisesi sayısı yeterince yapılmadan bu sisteme geçilmemeliydi. Atama sistemine bu sene geçildi. Amaç güya açıkta bırakmamak içindi. Ayrıca Anadolu liselerinin, öğretmeni, öğrenci sayısı, altyapısı, branş ihtiyacı donanımı değişmedi, sadece tabelası değişti. Biz bu eğitim modelinin tamamen belli bir siyasal ve ideolojik anlayışı geliştirmeye yönelik olduğunu biliyruz. Bunun yerine kesinlikle toplumun tüm kesimlerini kapsayan ve kamusal olan laik, bilimsel, özgürlükçü bir eğitim modelinin mücadelesini veriyoruz" dedi.

30'UN ÜZERİNDE İMAM HATİP OKULU VAR

Öğrencilerin bu sistemde iki grup tercih yaptığını, sistemin imam hatipleri teşvik ettiğini dile getiren Ersönmez şunları söyledi:"Tercihlere giremediğinizde sistem sizi evinize en yakın adresten başlayarak istediği okula atıyor. Anadolu liseleri mevcut öğrencileri karşılayacak düzeyde değil. Sıkıntı var. İmam hatipleri doldurmak için öğrenci bulunamıyordu. Yasal düzenleme yapılarak imam hatip ortaokulları açıldı. İki yıl önceye kadar Gaziantep'te imam hatip ortaokulu yoktu, birkaç imam hatip lisesi vardı. Şu anda imam hatip ortaokul ve lise sayısı 30'un üzerine çıktı. Eğitim imam hatipleştiriliyor."

YENİ BİNALAR İMAM HATİPLERE

Yeni binaların imam hatip yapıldığını, dönüşümle birlikte iyi binaların imam hatiplere dönüştürüldüğünü öne süren Ersönmez, "Amaç, imam hatipleri toplumda cazip hale getirmek. Dünyada böyle bir örnek yok. Bu gelişmeleri son 3 yılda eğitime hükümetin müdahalesi olarak değerlendiriyoruz. Bu iktidarın bilinçli olarak kendi eğitim ideolojisini hayata geçirmeye yönelik bir müdahaledir. Eğitimde kadrolaşıyor, yasa çıkarıyor imam hatip yapıyor. Türkiye'de eğitim geriye gidiyor. Eğitim sistemi insanı, dostluğu birarada yaşamı, sevgiyi, doğaya olan değer yargılarıyla ve toplumun geleceğini belirleyen bilimsel, çağdaş, özgürlükçü kişiler yetiştirmeye yönelik olmalıdır. Maalesef bizde böyle bir model yok. Eğitimde fırsat eşitliği ve eğitimin parasız, nitelikli olması en önemli ilkelerimizden biridir" şeklinde konuştu.

30 EYLÜL'E KADAR SÜRE VAR

Yanlış okullara atanan öğrencilerden yoğun şikayetler aldıklarını belirten Ersönmez, " 30 Eylül'e kadar yanlış atanan öğrenciler başka okullara nakil yaptırabilecek" dedi.

Meral KINACILAR