KARGAŞA GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKARDI

İlaca döviz kurlarından dolayı İlaç Fiyat Kararnamesi gereği yapılacak olan zammın yansımalarının ilaç yokluğuna yol açacağı söylentilerinin hastalarda endişelere yol açtığını belirten Demirci, "Uygulanacak olan fiyat artışının 45 gün önceden ilan edilmesi ilaç sektörü ve hastalar açısından bir kargaşa görüntüsü ortaya çıkardı" dedi.

DÖVİZ ARTIŞI İLAÇ FİYATLARINI DA ETKİLEDİ

Demirci ; döviz kurundaki artışın doğal olarak ilaç fiyatlarını da etkilediğini dile getirerek, "20 Şubat tarihi itibarıyla ilaç fiyatlarında yüzde 10,60'lık bir zam Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı . Açıklamanın 45 gün öncesinden yapılması beraberinde bir takım sorunları da ülke gündemine taşıdı." dedi.

FİYATIN ÖNCE AÇIKLANMASI MEVZUAT GEREĞİ

Oda başkanı İrfan Demirci ; açıklamanın geçerlilik tarihinden belirli bir süre önce açıklanmasının İlaç Fiyat Kararnamesi gereği olduğunu anlatarak şöyle konuştu:" Ancak bu tarihten önce bazı ilaçlarında piyasada az bulunur olması soru işaretlerine ve endişelere yol açtı . Önümüzde geçerlilik tarihi için daha bir aylık süre var . Eğer bu . durum kendi haline bırakılırsa sorun büyüyebilir."

BULUNMAYAN İLAÇLAR İÇİN MERKEZ OLUŞTURULDU

Sağlık Bakanlığının bulunmayan ya da yok denilen ilaçlarla ilgili bir bildirim adresi oluşturduğunu da bildiren Demirci, "Türk Eczacıları Birliği ve eczacı odaları ve eczacılar bu alana destek veriyor ve hastanın ilaca erişiminde varsa engelli kaldırmaya çalışıyor. Eczacılar ise eczanelerinde hastanın reçetesinde varsa eksiklik bunu tamamlamak için bu dönemde daha fazla gayret ve özveri harcıyor .Hasta eczacı için çok önelidir. Eczacı da onları ilaçsız bırakmama adına elinden geleni yapıyor. Ayrıca ülkemizde oluşturulan İlaç Takip Sistemi ile ilacın nerede hangi birimde olduğu konusunda anlık tespitte bulunabilecek potansiyele sahiptir" diye konuştu.

ESAS OLAN ULUSAL İLAÇ SANAYİNİ GELİŞTİRMEKTİR

Tükettiğimiz ilacın yüzde 60'tan fazlasının ithal hale geldiğini, bu durumu tersine çevirmek gerektiğini dile getiren Demirci, "Bunun içinde ulusal ilaç sanayimizi geliştirmeliyiz. AR-GE , inovasyon ve teşvik burada güçlendirilmeli . Dışa bağımlı olmamalıyız" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR