Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, daha proje bitmeden suyu yüzde 15 ucuzlattıklarını belirterek, "Yüzde 15 kayıp kaçağı önledik, bunuda halkımızın faturasına yansıtıyoruz. Çay onlardan su bizden, çorba onlardan çorbanın suyu bizden. 25 Aralık 2018’de şehre Düzbağ'dan su akıtacağız" dedi.

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Düzbağ Projesi'nden dolayı Fatma Şahin'i kutlarken, "Düzbağ projesinde olduğu gibi ormanlar içinde harekete geçmeliyiz. Orman kampanyası başlatmamız lazım" derken, GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler de, "Bu yılın sonu veya önümüzdeki senenin başında işyerleri içinde indirim olacak" dedi.

dusba.jpg

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,GASKi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ve ekibiyle birlikte Gazianteplilerin kaliteli ve ucuz suya kavuşacağı Düzbağ Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları yerel ve ulusal basınla yerinde inceledi. Geziye Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da katıldı.

ŞAHİN:TEMELİNİ BAŞBAKAN ATMIŞTI

Düzbağ tüneli gezisinden önce Küşneme Restaurant'ta düzenlenen toplantıda Düzbağ projesiyle ilgili bilgi verildi. Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Su İşleri (DSİ) ortaklığında yürütülen projeyle Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Düzbağ beldesinden doğan, Fırat Nehri'nin bir kolu olan Göksu Çayı'nın Gaziantep'e akacağını aktaran Başkan Şahin, proje temelinin Başbakan Binali Yıldırım tarafından 6 Nisan 2017'de atıldığını hatırlattı. Şahin, Düzbağ İçme Suyu Projesi’yle kentin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanacağını bildirerek, proje kapsamında yürütülen çalışmalarda, yüzde 40 seviyesine gelindiğini söyledi.

dusbag.jpg

BÜYÜK İLERLEME SAĞLANDI

Düzbağ Projesi ile kentin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağını aktaran Fatma Şahin, 50 mühendis ve 500 kişilik ekibin gece gündüz demeden aralıksız çalıştığını belirtti. Şahin, bugüne kadar eski boruların yerine 52 bin metre uzunluğunda 2,60 metre çapında çelik borular döşendiğini, toplam uzunluğun 3 bin 520 metre olacak çift taraflı kazılan Düzbağ Tüneli'nde ise bin 925 metre ilerleme sağlandığını dile getirdi.

MELEN'DEN SONRA EN BÜYÜK PROJE

Şehrin içme suyunun, Kahramanmaraş’ın yer altı ve yer üstü kaynaklarından karşılandığını anımsatan Şahin, “Gaziantep, içmesuyu ihtiyacının yüzde 74’ünü Kartalkaya Barajı’ndan, yüzde 21’ini Mizmilli Kuyuları’ndan ve yüzde 5’ini ise şehir merkezi kuyularından temin etti. Proje, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Melen Çayı Projesi’nden sonra Türkiye'nin ikinci en büyük projesi olacak. Düzbağ Projesi kapsamında, 2,6 metre çaplı çelik borulardan oluşan isale hattı inşa edilecek” diye konuştu.

duzbag.jpg

DAHA UCUZ, DAHA KALİTELİ

Proje kapsamında mevcut hattaki boruların yenileriyle değiştirildiğini söyleyen Başkan Fatma Şahin, "Hem kayıp kaçağın önlendiği hem vatandaşlardan topladığımız su parasının 100 milyon lirasını yeniden elektrik parasına ödemek durumunda kaldığımız, 3 pompajla gelen suyu cazibeye dönüştüreceği, su kalitesinin artacağı, daha içilebilir kaliteli bir kaynak suyunu Gaziantep'e getirmiş olacağız. Düzbağ, daha ucuz, daha kaliteli, kayıp, kaçağın daha az olduğu bir su projesidir. Cumhuriyet tarihi boyunca 5 bin 600 kilometre boru döşenmiş. Biz 3,5 yılda buna 3 bin 600 kilometre ilave yaptık" dedi.

KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 55'LERDEN YÜZDE 40'LARA DÜŞTÜ

“Suyun hayattır” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu şehirde su hayat demek. Niye? Çünkü şehir çok hızlı büyüyor. Sağlıklı büyümesi için temel ihtiyacın giderilmesi gerekiyor. Fakat bu büyümeye karşın şehrin kendi sınırları içerisinde ihtiyacın ancak yüzde 5'ini karşılayabilecek su var. Fırat'a akan bu güzel suyu Düzbağ projesiyle şehrimize döndürdük ve Türkiye'nin en büyük bütçeli baraj projesini hayata geçiriyoruz. Elektrik masrafları düştüğü için belediyemiz, su getirme maliyetini aşağıya çekerek bunu vatandaşımıza yansıtmaya karar verdi, suyu yüzde 15 ucuzlattık. Kayıp kaçak oranı yüzde 55'lerden yüzde 40'lara düştü. Biz de bunu hızlı bir şekilde vatandaşımıza yansıttık. Çünkü asgari ücretli için, orta gelir grubu için, sabit giderler çok önemli. Projemiz bitmeden günlük hayata yansımaları başladı."

tanitim.jpg

CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ

2015 yılının sonuna doğru suda çok ciddi sorunlar yaşadığımızı hatırlatan Şahin, "Bölgemiz için su yönetimi petrol ve altın kadar önemlidir. 2,5 milyon nüfuslu kentte su artık bir hayat oldu. Gaziantep'in büyümesini iyileştirmeden, göçü kalkınmaya ve zenginliğe dönüştürmek zor olur. Bunun için su yönetimi çok önemlidir. 2023 ve 2071 hedefini yakalamamız için dev projeler hazırladık. Çok güçlü Ankara gücümüz var. Düzbağ projesinde tek başına yerel yönetim altından kalkamazdı. İşin büyüklüğüne bakıldığında 1,5 yılda yarısını tamamlamak çok zordu. Bu projenin çok kısa zamanda hayata geçmesi için çok çalıştık. Su kaynağının hızlıca kente gelmesi gerekiyordu. Orman ve Su İşleri Bakanlığının programında bu proje yoktu. Kurak bölgede olmamız ve hızla artan nüfusa karşı Ankara'yı harekete geçirdik. Cumhurbaşkanımıza gittik, 'Gaziantep bizim çok fazla yükümüzü çekiyor. Çok hızlı bir şekilde bununla alakalı yapılması gereken ne varsa ilgili bakanlıklarımız gereğini yapsın" dedi. 1,5 yılda projenin yarısını tamamladık. 8 yıllık Türkiye projesi, beni çok heyecanlandırıyor. Bizim dönemimizde şehre iz ve eser bırakacak en önemli iş düzbağ projesidir. Eğer su yönetiminde başarısız olursanız diğer alanlardaki başarınızın hiçbir anlamı olmaz. " diye konuştu.

25 ARALIK'TA DÜZBAĞ'DAN SU AKACAK

'Şimdi suda indirim zamanı' diyen Şahin, "Halkımız şubat ayında suda yüzde 15 indirimi cebinde görecek. Hem daha ucuz su, hem daha kaliteli su getirecek çalışmalar 2018'de tamamlanacak, bütçesini 3 kat arttıran GASKİ, maliyetleri aşağı çekmiş su yönetimi, bunu da anında halkına yansıtan yönetim iradesiyle suda indiririmi başardık. Su medeniyettir, gelecek medeniyetler adına su sorununu çözdüğümüz için onur ve şeref duyuyorum. Projeyle 130 kilometreden Gaziantep'e su getireceğiz ve 25 Aralık 2018’de şehre Düzbağ'dan su akıtacağız" dedi.

SÖNMEZLER:SURİYELİLERDEN DOLAYI SU İHTİYACI ARTTI

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise kente göç eden Suriyeliler ile Gaziantep'in su ihtiyacının yılda 25 milyon metreküp arttığını söyledi. Gaziantep'in su fakiri bir şehir olduğuna işaret eden Sönmezler, "İlave yük de gelince bu projeyi hayata geçirmemiz gerekti. Gaziantep'te biz 2017 yılında 146 milyon metreküp su verdik. Bu rakam, 2013 yılında 98 milyon metreküptü. Gaziantep'te ileri tarihte planladığımız projeleri, artan nüfus nedeniyle öne çekmemiz gerekti. Düzbağ Projesi'nde faydalanılan su, Türkiye sınırlarından çıkan ama kullanılmayan suydu. Bu bakımdan ülke kaynaklarının değerlendirilmesi açısından önemli bir proje. Gaziantep'e su getirmek için 2017 yılında 115 milyon lira elektriğe para harcadık. Bütçemizin üçte birini sürekli elektriğe harcıyoruz. Proje bittiğinde elektriğe yaptığımız maliyetlerimiz aşağıya inecek." diye konuştu.

ERDOĞAN:TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ PROJELERİNDEN BİRİ

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da Düzbağ Projesi'nin Türkiye'nin ve bölgenin en önemli projelerinden birisi olduğunu kaydetti. Erdoğan, 2,5 milyon nüfuslu Gaziantep'te, bundan sonra daha sağlıklı ve ucuz su içileceğini ifade ederek, "Yer altı kaynaklarından karşılanan su ihtiyacı, bundan sonra boşa akan bu suyla giderilmiş olacak ve yer altı kaynaklarımız güçlenecek. Su açısından kurak olan kentimiz, iyi bir noktaya gelmiş olacak. Belediye başkanımızı kutluyorum." diye konuştu.

GAZİANTEP AĞAÇ DİKMEYE MÜSAİT

Gaziantep'in Türkiye'nin en kurak illeri arasında ilk sırada olduğunu belirten Erdoğan, "Buraya suyu taşımak lazım. Sulama kaynaklarını oluşturmamız lazım. Barajlar gerekli. Ancak ormanları ihmal etmemeliyiz, özellikle yağmur ormanlarını. Gaziantep ağaçlandırma için çok müsait. Çok kıraç kaldı ve çok kullanılmayan arazi var. Onun için bizim bu konudada ciddi bir şekilde çalışmamız lazım. Belediyeler ve ilgili kurumlar ağaç dikiyor ama bu yeterli mi değil. Ormanlar içinde hamle başlatmamız lazım. Düzbağ gibi ormanlar içinde çalışma başlatmamız, orman kampanyası başlatmalıyız. Şu ana kadar dikilenin 100 misli daha fazla ağaç dikmeliyiz, bunun için boş araziler var" dedi.

TÜNELİ YERİNDE İNCELEDİ

Tanıtım toplantısının ardından Başkan Şahin ve basın mensupları, Düzbağ Tüneli'ni yerinde inceledi.

25 ARALIK'TA BİTİYOR

Şahin, çalışmanın 2018'de tamamlanacağını dile getirerek, "Suyu getirmek için dağların nasıl delindiğini, tünelin nasıl açıldığını, bu çalışmaların ne kadar kısa sürede tamamlandığını gösteren tam bir mühendislik harikası var. Projenin en önemli ayaklarından olan tünelin 9 ay gibi kısa sürede yüzde 60'ı tamamlandı. Gaziantep'in kurtuluş günü olan 25 Aralık'ta bu kaynak suyunu, Fırat'a akıp giden suyu Gaziantep'e çevireceğiz." dedi.

İŞYERLERİNE MÜJDE

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, suda indirimi ilk etapta meskenler için yaptıklarını belirterek, "En indirime ihtiyacı olan kesimde indirim yapıldı. Doğru insanlara indirim yapıldı. Bu bir başlangıç. Düzbağ'dan suyu akıttıktan sonra sadece bu değil tüm tarifelerde daha iyi fiyatlar olacak. Bundan sonraki genel kurullarda su ile ilgili müjdeli şeyler olacak. Bu işyerlerini de kapsıyor. Bu yılın sonu veya önümüzdeki senenin başında işyerleri içinde indirim olacak" dedi.

KÖYLÜLER İKİ ŞEY İSTEDİ

Tünelin bulunduğu Yeşilova köyü muhtarı Seyfettin Darılmaz, Fatma Şahin'den mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Darılmaz, "Tozdan topraktan dolayı bu yıl hiç verim alamadık. Çeşmemiz işgal oldu. Çeşmemizin yapılmasını ve yol istiyoruz" dedi. Şahin de, muhtara sorunun giderileceği sözünü verdi. Meral KINACILAR