SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Ailede birlik ve beraberlik olduğunda şirkette büyüme sürecinin başlayacağını, şirketlerin ortaklıklar veya birleşme yoluyla büyüyebileceğine işaret etti.

Türkiye’nin sanayileşmesindeki rolü yadsınamaz olan bankaları yönetenlerin, yıllardır çalıştıkları Gaziantep sanayisini ve sanayicileri iyi tanıdıklarına vurgu yapan Konukoğlu, “Gaziantepli sanayici borcuna sahip çıkar. Parayı işine yatırır. Birkaç firmanın sıkıntıya düşmesini, Gaziantep sıkıntıya düştü diye yorumlamak doğru olmaz” diye konuştu.

Devletin son yıllarda sağladığı çok önemli desteklere rağmen Gaziantep’in KOBİ desteklerinden yeterince yararlanamadığının altını çizen Konukoğlu, aile şirketlerinin başarısında ailede saygı-sevgi ortamı kurulması ve büyük-küçük ilişkilerinin sağlam zemine oturtulmasının çok büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Aile şirketlerinde büyüklerin küçüklerini “kendilerinden üstte tutmalarının” ailede ilişkileri pekiştireceğini kaydeden Konukoğlu, kardeşler arasında iş bölümü yapılırken akılcı hareket edilmesini istedi.

KIDEM VE MAAŞ

“Aynı odada iki kardeşi oturtmayın. Kardeşler arasında çekişme olmaması için aynı sektörde veya şirkette iki kardeşe görev vermeyin” diyen Konukoğlu, babalara, işyeri ortamını teneffüs etmeleri için küçük yaşlarından itibaren çocuklarını işyerlerine getirmeleri çağrısında bulundu. Çocukları bütçe yönetmeye alıştırmak için küçük yaşlardan itibaren haftalık vererek, iş ortamında ise yaptığı işe ve kıdemine göre maaşa bağlamak gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, “Ne kadar maaş alacağını bilmeli, bütçesini yönetmeli. Aksi taktirde çocuklar evlendiğinde ‘elti faktörü’ nedeniyle çözümü olmayan sorunlar yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.

DÜRÜSTLÜK EN BÜYÜK İLKE OLSUN

Ailede birlik ve beraberlik olduğunda şirkette büyüme sürecinin başlayacağını anlatan Konukoğlu, şirketlerin ortaklıklar veya birleşme yoluyla büyüyebileceğine işaret etti. Ortaklık veya birleşme olduğunda, personel giderleri ve satınalmaya dayalı maliyetlerin düşeceğini anımsatan Konukoğlu, yönetimin kolaylaşmakla kalmayıp, etkinleşeceğini bildirdi. Ortaklık anlayışının Türkiye’de gelişmemesinin önemli bir eksiklik olduğunu kaydeden Konukoğlu, şirketleri başarıya taşıyacak önerilerini şöyle sıraladı: “Şirketin büyümesi için dürüst olmak gerekir. Rahmetli babam Sani Konukoğlu’nun, ‘işin hilesi dürüstlüktür’ sözü, bunu çok güzel dile getiriyor. Ekonomideki dalgalanmalardan sorunsuz çıkmak için tek sektörde olmayın. Riski dağıtın. Hayır işlerinden kaçınmamak ve kazancın zekatını vermek gerekir. Biz hayır işleri yapmayı ve zekatımızı dağıtmayı hiç aksatmayız ama çok şükür her yıl büyümemizi sürdürüyoruz. Ayrıca, zekat vermeyi ve hayır işlerini malınızın sigortası kabul edin. Sattığınız malın, verdiğiniz hizmetin arkasında durun. Malı sattıktan sonra sorumluluğunuz bitmez. Aksine sonuna dek sattığınız mala sahip çıkın. Markalaşma denilen de işte bu. Sattığın malın arkasında duruyorsan, marka olmuşsun demektir.”

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT