Bonzainin ilk çıktığında yaygın olduğunu, üstüne gidildiğini anlatan Şeker, "Okullarda 600-700 çocuk hayatını kaybetti. Ancak bu ateş buzla ilgili elimizde bilgi yok. Ama ciddi araştırılırsa, ilgilenilirse, istatistiki bilgiler çıkar. Bonzaiden daha fazla kullanılıyor. Ancak ülkenin gündemi o kadar yoğunki, sıra bunlara gelmiyor. Yazık gencecik çocuklar hayatını kaybediyor, etrafına zarar veriyor, sadece kendine değil toplumun her kesimine zarar veriyor" şeklinde konuştu. Şeker, bu arada o dönemde soru önergesine hiç bir cevap gelmediğini, devletin bu konuda bir çalışma yapmadığını belirterek, "Şu anda kolay ulaşılabilir olması nedeniyle Gaziantep'te çok yaygın bir kullanımı var, durum kötü" dedi.ORTAOKUL ÇOCUKLARI ARASINDA BİLE KULLANILIYOR

Ateş-buz'un ortaokul çocukları arasında bile kullanıldığını öne süren Şeker, "Bağımlılık yapıcı, öldürücü etkisi var, bundan dolayı hayatını kaybedenler var. Başına gelen bilir. İstanbul'da eroin, kokain pahalı olduğu için fakir fukara işi gücü olmayanlar kullanıyordu. 3-5 liraya bunları kullanabiliyorlar" dedi.

GAZİANTEP'TE YAYGIN

Gaziantep'in Ateş-buz kullanımında en yaygın illerden biri olduğunu iddia eden Şeker, "Türkiye'nin gündemi başka işlerle ilgili olduğu için bunlar hep gözardı edildi. Ancak durum kötü. Ne kadar nüfus arttıysa, göç alıyorsa, kozmopolitikse, kumar, iddia oyunları hız kazanır ve artar" diye konuştu.

ÜSTÜNE GİDİLMELİ

Bonzainin ilk çıktığında yaygın olduğunu, üstüne gidildiğini anlatan Şeker, "Okullarda 600-700 çocuk hayatını kaybetti. Ancak bu ateş buzla ilgili elimizde bilgi yok. Ama ciddi araştırılırsa, ilgilenilirse, istatistiki bilgiler çıkar. Bonzaiden daha fazla kullanılıyor, eksik kullanılmıyor. Ancak ülkenin gündemi o kadar yoğunki, sıra bunlara gelmiyor. Yazık gencecik çocuklar hayatını kaybediyor, etrafına zarar veriyor, sadece kendine değil toplumun her kesimine zarar veriyor" şeklinde konuştu.

İŞTE ŞEKER'İN ATEŞ-BUZ SORUSU

Mehmet Şeker, 2015 yılında TBMM'ye verdiği ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şunları sordu:" En tehlikeli uyuşturuculardan biri olarak bilinen metamfetaminin Türkiye'deki kullanımı 2009'dan bu yana hızla yayılmaktadır. Sentetik bir uyuşturucu olan ve kullanıcılar tarafından ateş- buz olarak da adlandırılan metafetaminin emniyet birimleri tarafından ele geçirilme oronlarındaki artış da kullanım yaygınlığına işaret etmektedir.

GAZİANTEP'TE 1.5 AYDA 3 KİLO ELE GEÇİRİLDİ

Örneğin Gaziantep'te sadece son bir buçuk ayda yapılan operasyonlarda 3 kiloya yakın metamfetamin maddesi ele geçirilmiştir. Metafetaminin ele geçirilemeyen kısmı ise sokaklarda rahatlıkla satılmakta nasıl kullanılacağına ilişkin bilgilere de internette kolaylıkla ulaşılmaktadır. Beyin ve vücut üzerinde kalıcı hasarlar oluşturan, eroin ve bonzaiye göre bağımlılık yapma kabiliyeti daha kuvvetli olan ateş buz adlı sentetik uyuşturucu ile ilgili yeterli tedbirlerin alınmaması, kamuoyunu bilinçlendirici faaliyetlerin gerçekleştirilmemesi aileleri endişeye sevk etmektedir. Söz konusu tedbirlerin alınmaması durumunda Türkiye bonzaiden daha tehlikeli ve vahim vakalara sahne olacaktır.

* 2009-2015 yılları arasında emniyet birimleri tarafından yapılan operasyonlarda ele geçirilen metamfetamin miktarını yllar ve iller bazındaki detayı nedir?*Türkiye'de 2009-201 yılları arasında ateş buz kullanan kişi sayısının yıllar iller ve yaş grupları bazındaki detayları nedir?*Son 6 yılda madde bağımlılığına bağlı ölüm sayısının yıllara göre detayı nedir bu ölülerde metamfetamin ya da diğer adıyla ateş buz adlı sentetk uyuşturucunun oranı kaçtır aynı zaman ilimi içinde ateş buz nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının il yaş ve yıllar bazındaki detayları nedir*Ülkemizde 2009'dan bu yana metamfetamin bağımlılığı nedeniyle tedavi gören kişi sayısı nedir bu kişiler hangi yaş gruplarında yer almaktadır.*Gençlerin hayatını karartanocaklar söndüren metamfetamin hangi yollardan piyasaya sürülmektedir. türkiye'de üretimi var mıdır? Varsa miktarı nedir? *Yurtdışından Türkiye'ye sokulan metamfetaminin yıllık miktarı getirildiği ülke bazıda nedir?*Ülkemizde metamfetaminin satışının ve kulanımının engellenmesi ile bu tehlikeli uyuşturucunun zararlarıyla ilgilitoplumsal bilinç oluşturulması konusunda hani kurumlarla ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Meral KINACILAR