Ak Parti Gaziantep Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Selahattin Bekmez, Gaziantep ekonomisinde bir kriz olmadığını, bir durgunluk olduğunu belirterek, "Kriz tellallığı yapmamak lazım. Ama gözümüzü kapatıp kafamızı da kuma gömmememiz lazım" dedi.

Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Selahattin Bekmez, Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'yi ziyaret ederek aday adaylığı, Gaziantep, ülke ve dünya ekonomisiyle ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Ekonominin, ekonomik verilere dayandığı kadar psikolojiye da dayandığını belirten Bekmez, Gaziantep ve ülkemizde kriz değil, durgunluk olduğunun altını çizdi. Bekmez, "Ekonominin içinde olanlar kriz tellallığına girerlerse büyük bir vebalin altına girmiş olurlar. Dünyadaki durgunluktan Türkiye ve Gaziantep de etkilendi. Tabi cari açıkla büyüme arasında sıkıntımız var. Enerjide dışa bağımlı olmamız cari açığı büyütüyor. Cari açıkla büyümeyi tersine yönlendirmeliyiz. Maalesef bizde at başı gidiyor. Enerjide yenilenebilir alternatif kaynaklara yönlenmemiz lazım. Bunun yanısıra tasarruf eksiğimiz var. Ancak bunlar geçici bir durum. Gelişmekte olan ülkeler arasında durumu en iyi olan ülke Türkiye" diye konuştu.

Türkiye'deki durgunluğun sebebinin dünya kaynaklı olduğunu dile getiren Bezmez şunları söyledi:"Rusya'nın durumu ortada. Amerika yeni yeni canlanıyor. Avrupa birliği durgunlukta, yüzde sıfır noktalardaki büyümeden bahsediyorlar. Japonya durgunlukta. Bir Çin kaldı, Çin'de de eğer ekonomik büyüme yüzde 7'den aşağı düşerse Çin ekonomisi aşağı doğru ivme kazanır. Çin hormonlu büyüyor uzun vadede orta vade de Çin'de büyük bir patlama olacak. Nedeni gelir dağılımı çok bozuk. Dünyanın en gelir dağılımı bozuk ülkelerinden bir tanesi Çin. Çin'de işçi sınıfı çok cüzi paralarla çalışıyor. Dünyada durum böyleyken ürettiğinizi nerelere satacaksınız? Irak bir numaralı pazarımız. İkinci Almanya geliyor. Türkiye geneline baktığımızda ihracatın yüzde 40'ını Avrupa'ya yapıyoruz, burada bugün para yok. Dünyada 2008-2009 krizinin yaraları henüz sarılamadı. Yeni bir kriz gelmiyor ama var olan kriz henüz sarılamadı. Sadece şu yapıldı 2008 krizinde olay kangrene dönmesin diye geçici politikalar uygulandı. Amerika üzerine düşeni yaptı, Avrupa elimizi taşın altına koyalım dedi. Yani Türkiye'deki durgunluğun sebebi Türkiye kaynaklı değil. Türkiye'de dünya kaynaklı durgunluk var. Ve olayı kriz boyutuna çekmek çok büyük bir vebaldir."

SELAHATTİN BEKMEZ KİMDİR?

Prof. Dr. Selahattin Bekmez, 1970 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde doğdu.1988 yılında Gaziantep İmam Hatip lisesi'ni bitirdi. 1992 yılında ise Ankara Üniversitesi,Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 1993 yılında Muğla Üniversitesi adına YÖK bursu kazanarak, Amerika Birleişk Devletleri'nin Texas eyaletinde İngilizce dil eğitimi aldı. 1994-1996 yılları arasında Amerika'da Louisiana Devlet Üniversitesi'nde ekonomi dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1996-2001 yılları arasında Louisiana Devlet Üniversitesi'nden Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Üyeliğinin Bütçesel Etkileri konulu tezi ile Doktora derecesini aldı.

2001 yılında Doktora eğitimi ile birlikte yürüttüğü ''Eğitim,liderlik ve Araştırma Danışmanlığı ''bölümünü de Doktora Yan Alan olarak bitirdi. 2000-2003 yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerinde, Ulusal Yüksek Ulaştırma Teknolojileri Enstitüsü'nde, Post Doktora Araştırmacı Ekonomist olarak çalıştı. Ayrıca, bu dönemde ABD'nin Idaho Eyaleti, Ulaştırma Bakanlığı için taşıt vergilendirme sisitemi hazırlayan altı kişilik kurulun içinde yer aldı. 2003 yılında Amerika'da Allied Acedemies tarafından Üstün Araştırma Ödülü'ne layık görüldü. 2004 yılında Muğla Üniversitesi'ndeki görevine döndü ve aynı yıl Yardımcı Doçent, 2005 yılında ise Doçent unvanını aldı. 2005-2010 yılları arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yarı zamanlı olarak çalıştı. 2006 yılında İtalya'ya Fondazione Eni Enrico Mattei (FEEM) araştırma kurumu bünyesinde Dünyadaki Sermaye Dağılımının Çevresel ve Ekonomik Etkilerikonusunda Avrupa Birlği projelerinde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı ve 2007 yılında Muğla Üniversitesine tekrar döndü. 2010 yılında kendi şehrine hizmet etmek gayesiyle Gaziantep Üniversitesi,iktisat bölümüne geçiş yaptı. 2011 yılında Profesör ünvanını aldı. 2010 ve 2013 yıllarında Gaziantep Üniversitesi İİBF İktisat Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. 2011-2012 yılarında Adıyaman Üniversitesi'nde Rektör Yardımcılığını görevinde bulundu. Ayrıca bu dönemdeÜniversitelerarası Kurul Üyeliği de yaptı. 2013 yılında Gaziantep Adliyesinde hukuki davalarda Uzlaştırmacı görevi üstlendi. Çalışmalarına Kalkınma,Çevre Enerji ve konut ekonomisi ile Rekabet Teorisinin iktisadi uygulamaları üzerine devam etmektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde çok ayıda bilimsel makaleleri,kitapları,konferans ve sempozyum sunumları,komisyon,kurul ve juri üyelikleri bulunmaktadır. Belli aralıklarla ulusal gazetelerde gündeme ilişkin yazılar yazıp, televizyon programlarına yorumcu olarak katılmaktadır. İyi derecede İngilizce,orta derecede İtalyanca ve Arapça biliyor. Evli ve üç çocuk babası olan Bekmez, Gaziantep Üniversitesi İİBF İktisat Bölümünde, İktisat Teorisi Anabilim Dalı Başkanı iken, AK PARTİ'den milletvekili adaylığı için, istifa etti. Meral KINACILAR