Gaziantepli bir bakırcı ustası, 90 yıl önce İstanbul'da yaşayan Amerikalıya hediye olarak bakırdan dev bir bakraç yaptı. İki aylık bir çalışma sonucu yapılan bakraç, Amerikalının hayatını kaybetmesi nedeniyle ona gönderilemedi.

Bir zaman sonra Gaziantep’e giden Giresunlu bir bakırcı ustası, o bakracı aldı. Giresunlu bakırcı öldükten sonra Samsunlu bakırcı ustası Mustafa Yüksel, 10 yıl önce bakracı Giresunlu ustanın oğlundan aldı. Bakracın bakımını yapan Yüksel, bakracı dükkanına koydu. Bakracın dükkana gelen müşteriler tarafından çok ilgi gördüğünü söyleyen Yüksel, ayrıca bakracı satmayacağını ve çocuklarına bırakacağını söyledi.

BAKRAÇTA MİLYONLARCA ÇEKİÇ İZİ VAR

Bakır bakracın çok ağır bir işçiliğinin olduğunu söyleyen Mustafa Yüksel, "Bu bakracı yapan usta sabırla bunu nakışlayarak bunu yapmış. Normalde böyle bir şey yapmak için kimse uğraşmaz. Çok zahmetli ve büyük sabır isteyen bir iş çünkü kendi ustalık bilgimle söylüyorum bu bakracın yapımında milyonlarca çekiç izi vardır. Bakracı yapan usta Türk motifini de çok iyi yansıtmış. Usta bunu tek parça bakırdan yapmış. Çekiçle ve hatasız bir şekilde yapmış. Bu bakracın bir örneği daha yok. Türkiye'de değil dünyada tektir" diye konuştu. İHA