Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, sektörlerindeki ihracatçıların 2015 yılında dünya pazarlarında daha etkin rol alması ve pazarların önemli aktörleri arasına girebilmesi için Ar-Ge, tanıtım, inovasyon ve markalaşma çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini, bunu başarabilmek için çalışacaklarını ifade etti. Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Toplantısı Mahsum Altunkaya başkanlığında gerçekleştirildi. Ocak 2015 ihracat rakamlarının değerlendirildiği toplantıda, dünyanın çeşitli ülkelerine kurulması planlanan Türkiye Ticaret Merkezleri ile ilgili bir çalıştay düzenlenmesi kararlaştırıldı. Mahsum Altunkaya başkanlığında GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya Başkan Yardımcıları Celal Kadooğlu ve Mesut Acar, Yönetim Kurulu Üyeleri Şahin Batallı, M. Surur Aydın, Ahmet Tiryakioğlu, Selami Memiş, Murat Unat, Ali Çoban, Kemal Çakmak, Seyyid Yusuf Akan GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş, Genel Sekreter Yardımcısı Aydın Kutlu ve Uzman Yardımcısı Fatih Çam katıldı.
Birlik faaliyetlerinin de değerlendirildiği toplantıda 2015 yılında Tanıtım Grubumuza ve planlanan ülke odaklı çalışmalara desteğin sürdürülmesi benimsendi. 2015 yılı içerisinde dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleştirilecek olan gıda fuarlarında etkin olarak yer alınması gerektiği yönünde de görüş birliğine varılırken toplantıyla ilgili bir değerlendirme yapan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, şunları söyledi: “Birliğimizin 2015 Ocak ayı ihracatına baktığımızda 195,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Yapılan ihracatımızda Orta Doğu Ülkeleri ilk sırada yer alırken AB Ülkeleri bu ihracatta ikinci sırada yer alıyor. 2015 yılı hedeflerimiz içerisinde bir önceki ihracat rakamlarımızın üzerine çıkmak, dünyanın bütün ülkelerine ve mevcuttan daha çok, katma değeri yüksek ürün çeşitleriyle ihracat gerçekleştirmek var. Bunun için önceliğimiz Ar-Ge ve inovasyonla ürünlerimizi geliştirmek; markalaşmak, tanıtım ve ülke bazlı ilişkileri geliştirerek pazarlarımızı büyütmek. Önümüzde 8-12 Şubat tarihleri arasında Dubai’de gerçekleştirilecek olan “Dubai Gulfood 2015 Fuarı” var. Birlik olarak bu fuara çok büyük önem veriyoruz. Bunun yanında Birliğimiz bünyesinde faaliyet göstermekte olan Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubumuz da etkin olarak katılarak ürünlerimizin tanıtımını yapacak. Ayrıca, Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanan kısaca URGE olarak bilinen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği kapsamında Birliğimizce yürütülen “Un Sektörü için Güçbirliği” projesi ile “Bulgur ve Mercimek Sektöründe İhracat İçin Güçbirliği” projelerinde yer alan üyelerimizden de fuara katılım sağlanacak.”“TÜRKİYE TİCARET MERKEZLERİ İHRACATÇILARIMIZIN CAN DAMARI OLACAK”Ülke olarak yurtdışı pazarlardaki etkinliğimizin artırılması, kalıcılığın sağlanması amacıyla 2015 yılı içerisinde dünyanın çeşitli ülkelerinde açılması planlanan Türkiye Ticaret Merkezleriyle ilgili görüşlerini de açıklayan Başkan Mahsum Altunkaya, “Ekonomi Bakanlığımızca Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Desteği Tebliği’nde değişiklik yapılarak farklı ülkelerde açılacak Türkiye Ticaret Merkezleri destek kapsamına alınmıştır. Bu elbette sektörümüz ve ihracatçılarımız adına büyük önem taşımaktadır. Bu Merkezler aracılığıyla farklı ülkelerde altyapı sorunu yaşayan ihracatçılarımızın bu sorunlarının bir nebze olsun çözüme kavuşması, ilk pazara girişlerinin kolaylaştırılması, pazarlarda uzun süreli yerleşmelerinin sağlanması ve böylece ihracatımızın arttırılması hedeflenmektedir. Bu nedenle, sektörümüz adına önem arzeden Türk Ticaret Merkezi kurulabilecek şehir ve ülkelerin tespit edilebilmesine yönelik bir çalıştay düzenleyeceğiz” dedi.
Markalaşma ve tanıtım rekabet gücümüzü arttıracak Dünya pazarlarında büyük bir rekabetin yaşandığına dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya etkin rekabet için ürünlerin markalaşması gerektiğini belirterek “Dünya pazarlarında önemli aktörler arasına girmek istiyorsak ürünlerimizde markalaşmaya gitmeli ve tanıtımını yapmak zorundayız. Dünya markası olmayı başaran firmaların pazarlardaki etkin rolü herkes tarafından bilinmektedir. Anadolu’nun bereketli topraklarında üretilen ürünlerimizin hak ettiği fiyatlarla pazarlanmasında elbette markalaşma ve tanıtım büyük rol oynamaktadır. 2015 yılı içerisinde üreticilerimizin markalaşmaya ayrı bir önem vereceğini umuyoruz” diye konuştu.