Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Salahattin Kaplan, Türk halı sektörünün dünya pazarlarındaki yerini korumaya çalışacaklarını söyledi.

Sektörel liderliğin sürdürülebilmesi yönündeki çalışmaların kapsamlı olarak yürütüldüğüne dikkat çeken Başkan Kaplan, Dünya Dokuma Makine Halıcılığında Liderliğin Korunması” projesinin bir önceki yıl başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek yeni dönemde de aynı projenin tekrar uygulanacağını, proje çalışmalarının tamamlandığını ve yaklaşık 35 firmanın projede yer almak için müracaat ettiğini söyledi.

50 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

2015 yılının ilk altı ayında birlik olarak 688 milyon 892 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, Haziran ayında ise 136 milyon 198 bin dolarlık bir ihracatın söz konusu olduğunu ifade ederek bir önceki yıla oranla yaşanan yüzde 12.7’lik bir düşüşün söz konusu olduğunu ifade etti. 180’in üzerinde halı firmasının bulunduğu Gaziantep’te bin 400 adet yüksek teknolojiye sahip halı makinası bulunduğunu ifade eden Başkan Salahattin Kaplan “Mevcut potansiyelle 350 milyon m2 halı üretiliyor ve 25 bin kişinin direk 25.000 kişinin de yan sanayici olmak kaydıyla toplamda 50 bin kişi sektörümüze istihdam sağlıyor” dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT