Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Kongresi Göç, Kültür ve Gastronomi Zirvesi Gaziantep'te başladı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da katıldığı kongreye 14 ülkeden yaklaşık 50 belediye başkanı ile 160 yabancı temsilci katıldı.
MUZAVİ AVRUPA'YI ELEŞTİRDİ
Açılış konuşmasını Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman'ın yaptığı toplantıda konuşan gelişmekte olan 8 ülkenin oluşturduğu "D-8" örgütünün Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, Avrupa ülkelerini sığınmacılar konusundaki tutumundan dolayı eleştirdi. Musavi, "Avrupa kaynaklar anlamında son derece bolluk içinde yaşarken geçtiğimiz yıllarda bu göç sorununu yönetme anlamında pek de etkin bir yöntem izlemedi. Bugün yaklaşık 20 milyon mülteci, toplamda 60 milyon insan yerinden yurdundan edilmiştir. BM Suriye'de yaşanan bu çatışmalar neticesinde 4 milyon insanın mülteci olarak başka ülkelere sığındığını tahmin etmektedir. Özellikle Türkiye, Suriyeli göçmenleri burada ağırlayan en önemli ülkelerden bir tanesi. Bunun yanında İran, Mısır, Bangladeş ve Lübnan da bu mültecilere kucak açan ülkeler arasında. Gaziantep Belediyesi Suriyeli mültecilerin ağırlandığı önemli kentlerin başında geliyor. Mülteci konusu dünyanın gündemini meşgul ediyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz" dedi.
YERLİKAYA:BU BİR İMTİHAN
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da Suriyeli sığınmacıları en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını ve bunu Allah rızası için yaptıklarını belirterek, "Bu bir imtihan. 300 bin ensarımıza eğitim, sağlık, sosyal yaşam ve her alanda sahip çıkmaya çalışıyoruz. Sınırımızın karşısında maalesef DAEŞ, YPG ve ismini anmak istemediğim terör örgütleriyle hukuk kuralları çerçevesinde mücadele ediyoruz. Bizim tek temennimiz komşumuz Suriye'de bu zulmün, savaşın bitmesidir." dedi.
ŞAHİN:SAVAŞA HAYIR DİYORUZ
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise'de Suriye'de yaşananlara kayıtsız kalmayarak mazlumlara destek olma gayretinde olduklarını belirterek, "Özellikle Ortadoğu'ya baktığımız zaman yer altı ve yer üstü zenginliklerin bütün küresel güçlerin çok farklı mizanpajına dönüşmüş ve bu gölge altında insanlar yaşamaya veya yaşatılmaya çalışılmıştır. İşte biz ülke olarak dik duruşumuzla Ortadoğu ve Batı Asya'nın savaşına hayır diyoruz, kimsenin gözyaşının akmasını istemiyoruz çünkü gözyaşının ne rengi var, ne ırkı, ne mezhebi var. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' mantığını benimsiyoruz." diye konuştu. Meral KINACILAR