Dülük antik kentinde, Roma Suriyesi’nin kültürüne ışık tutacak paha biçilemez bir mozaik taban buldu.

Münster Üniversitesi’nden Prof Engelbert Winter, “Bu şehir, Roma-Suriye şehir kültürünün hala araştırılabileceği az sayıdaki yerden biri” diyor. Arkeolog Dr. Michael Blömer ise, “En olağanüstü keşfimiz, çok yüksek kaliteye sahip bir mozaik taban oldu. Mozaik taban, orijinal hali 100 metrekareden daha fazla bir alanı kaplayan, sütunlarla çevrili bir avlusu olan muhteşem bir yapı kompleksi içinde bulundu” diyor.

GEÇ ANTİK DÖNEM

Blömer, “Boyutu ile, kurallı ve iyi düzenlenmiş telkari şekilli geometrik desenleriyle bu mozaik, bölgenin en güzel geç antik dönem mozaiklerinden biri. Yapının işlevi henüz kesin olmasa da, zengin bir villa olmalıydı. Bu ilk bulgulara göre Doliche antik kenti, şehir elitlerinin yaşadığı ortam ve şehirdeki gösterişli döşemeler üzerinde yapılacak araştırmalar için büyük bir potansiyel sunuyor” diye konuştu.

ARAŞTIRMA YAPILIYOR

Ekip villalar yanında, sıradan insanların günlük hayatları ve şehrin organizasyonu hakkında bilgiler veren basit evler, sokaklar ve su borularını da araştırıyor. Özellikle 2016 yılında kazıların antik şehrin kamuya açık alanlarına doğru genişletilmesi planlanıyor. Blömer “Farklı yöntemler kullanarak Helenistik dönemden Haçlılar dönemine kadar, bir Kuzey Suriye şehrinin güvenilir bir tablosunu çıkarmayı umuyoruz. Bunun yanında bölgede günlük hayatta kullanılan maddi kültür kanıtları ve yerel kimlikler üzerinde de bilgiler elde etmeyi umuyoruz” diyor. HABER MERKEZİ