Gaziantep Üniversitesi Yenilikçilik ve Girişimcilik Topluluğu, Gaziantep Teknopark ve TARGET Teknoloji Transfer Ofisi’nin ortaklaşa olarak düzenlendiği ‘İnovasyon Cafe’ etkinliklerinin ikincisi gerçekleştirildi. Etkinlikte ortak mesaj "yenilik dozunu iyi ayarlayın" oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Felekoğlu’nun konuk olduğu etkinlikte ‘Üst Yönetimin Yeni Ürün Geliştirme Sürecine Katkısı’ konusu etkileşimli olarak tartışıldı.

İNOVASYON SİNERJİDİR

Tematik konuşmasının girişinde, inovasyonun çok disiplinli, farklı kişilerin grup çalışması ve bu grupların farklı bakış açılarından ortaya çıkan ‘sinerji’ olduğunu belirten Felekoğlu: “İnovasyona; burslarla, proje teşvikleriyle kaynak ayrılmaya çalışılıyor. Genellikle girişimcilerin amacı finansal kazanç sağlamaya yönelik girişim yapmak oluyor. Günümüzde inovasyon alanında “açık inovasyon” kavramı gündemde. İnovasyon sürecinde fikirleri dışarıdan almak veya içimizdeki fikirleri dışarıya vermek şeklinde gerçekleşen açık inovasyon, aynı zamanda AR-GE faaliyetlerinin dışarıyla etkileşiminin gerçekleştirilmesi anlamına da geliyor” dedi.

EZBER BOZDU

Üst yönetimin inovatif projelere katkısını bu konuda Cambridge Üniversitesi’nde yapmış olduğu çalışmalarıyla paylaşan Yrd. Doç. Dr. Burcu Felekoğlu, inovatif çalışmaların başarısında yönetim ile yeni ürün geliştirme takımları arasındaki iletişimin çok önemli olduğunu kaydetti ve tematik konuşmasını ezber bozan şu sözlerle tamamladı: “Üst yönetim, kaynak sağlayarak, toleranslı bir yaklaşımla çalışmaya katılabilir. Bu sürecin sonunda ortaya çıkan ürünün stratejik önemi, inovasyon düzeyi gibi konularda üst yönetimin ilgisinin etkisi görülüyor. Bu katılım, sürecin başarısını, zamanında tamamlanmasını, ürünün istenen kalitede ortaya çıkmasını ve ticari başarısının gerçekleşmesini doğrudan etkiliyor. Yaptığımız araştırmalar, üst yönetimin aktif motivasyon ve kaynak sağlamasıyla, sürecin daha fazla başarılı olduğunu gösterdi. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken, lazım olan toleransın belli çizgilerde olması" diye konuştu. BAHRİ GEBEL