Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılında başlattığı Down Up Projesi kapsamında down sendromlu çocuklara yönelik yaptığı faaliyetler devam ediyor. Proje kapsamında yer alan 20 down sendromlu çocuk önceki gün Turkcell Gezegenevi ve Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Aileleri ile birlikte keyifli bir gün geçiren çocuklar, merkezdeki tüm cihazları deneme fırsatı buldular.

Down Up Projesi’nin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın 2011 yılından bu yana down sendromlu çocukların sosyal hayata kazandırılmasını amaçlayan bir eğitim projesi olduğunu söyleyen Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, yarıyıl tatilinde çocuklara eğitim amaçlı bir program yaptıklarını belirtti.

ÖNEMLİ FAALİYETLER YAPIYORUZ

Down sendromlu çocuklara yönelik daha önce birçok faaliyetler gerçekleştirdiklerini aktaran Akyol, “Daha önce de velilerle piknik, harikalar diyarı, hayvanat bahçesi gibi yerlere de gezi düzenlenmiştik, çocuklar doyasıya eğlenmişti. Yalnız hiçbiri Türkiye’nin en büyük planetaryum olma özelliği taşıyan Gezegenevi kadar şaşırtıcı ve ilgi çekici olmamıştı. Gezide, uzman rehberler uzay ve uzay bilimleri hakkında çocuklara geniş bilgiler verdi. Özel bir program ve düzenekle kürenin tavanına yansıtılan gökyüzü görüntüsü çocukları hayrete düşürdü. Gezi sonrası çocuklar yemek yiyerek müzik eşliğinde doyasıya eğlendi.” diye konuştu.

DÜNYADA 6 MİLYON TÜRKİYE’DE 100 BİN SENDROMLU YAŞIYOR

Öte yandan uzmanların araştırmalarına göre tüm dünyada 6 milyon down sendromlu yaşıyor. Türkiye’de tam bir veri olmamakla beraber 100 bin down sendromlu birey olduğu tahmin ediliyor. Genel olarak ortalama her 800 doğumda bir görülür. Down sendromuna sebep olduğu bilinen etkenin ise hamilelik yaşıdır, bu yaşın 35 yaş üstü hamileliklerde risk artırdığı ifade ediliyor. Down sendromu görülme sıklığı açısından ülke, milliyet, sosyo ekonomik statü farkı yok. Uzmanlar, down sendromun aslında bir hastalık değil, genetik bir farklılık, bir kromazon anomalisi olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer almasıyla meydana geldiğini, “Trizomi 21” diye ifade edildiğini, hafif veya orta seviyede zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olduğu görüşünü savunuyor. HABER MERKEZİ