Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Öztürkmen, Türkiye’de 173 bin dosyanın uzlaştırmayla sonuçlandığını açıkladı.

173 BİN DOSYA UZLAŞTIRMAYLA SONUÇLANDI

Tahminen yıl sonu itibariyle 200 bin civarında dosyanın uzlaştırmayla sonuçlanacağını aktaran Öztürkmen, “Bakanlık tarafından 39 eğitim kuruluşuna uzlaştırmacı eğitimi izni verilmiş olup kuruluşlardan 26 tanesi de Türkiye genelinde eğitim vermek üzere yetkilendirilmiştir. 10 aylık uzlaştırma verilerine bakıldığı zaman Türkiye’de şuan 173 bin dosya uzlaştırmayla sonuçlandı. 2016 yılında 12 bin civarındaydı. Yılsonu itibariyle 200 bin civarında dosyanın uzlaştırmayla sonuçlanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

UZLAŞTIRMA KURUMUNDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Geçen yıl uzlaştırma kurumunda önemli bir değişiklik yapıldığınıda vurgu yapan Öztürkmen, “Yapısal reformlar yanında ceza mahkemesi kanalında özellikle suç alanında büyük genişletilmeler olmuştur. Yapısal anlamda baktığımızda tüm cumhuriyet başsavcılıklarında uzlaştırma büroları zorunlu hale getirilmiş ve kurulmuş. Bürolarda yeteri kadar cumhuriyet başsavcısı personel görevlendirmesi yapılmış. Kamu davası açılması için yeterli şüphe bulunması halinde dosyanın uzlaştırma bürosuna gönderilmesi, büro tarafından görevlendirilen kişilerin tarafların uzlaştırılmasını yapması, uzlaştırma süreci sonunda soruşturma dosyasının ise uzlaştırma bürolarındaki cumhuriyet savcıları tarafından sonuçlandırılması sağlanmıştır" diye konuştu.

BAZI SUÇLAR, UZLAŞTIRMAYA ALINMIŞTIR

"Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suçların yanı sıra, şikâyete bağlı olmaksızın gidilecek suçların sayısı da artırılmıştır" diyen Öztürkmen, "Bu kapsamda tehdit, hırsızlık ve basit dolandırıcılık suçları da uzlaştırma kapsamına alınmıştır. Kanunda düzenlenmiş olan bazı etkin pişmanlık hükümlerine ilişkin yasaklar da kaldırılmıştır. Çocuklara ilişkin bu suçlara ilaveten 3 yılı aşmayan hapis ve adli para cezasını gerektiren suçlar da uzlaştırma kapsamına alınmış oldu. Yeni sistem ile daha önce başsavcılıklar tarafından oluşturulan listeler bundan sonra daire başkanlığına alındı. Uzlaştırmacılara eğitim, sınav, sicil ve denetim getirildi. Böylece uzlaştırmacılar nitelikli olarak eğitim alıp yapılacak olan sınavla başarılı olmaları halinde görev almaları sağlanmıştır" şeklinde konuştu.

ÇATAL: İŞ YÜKÜMÜZ AĞIR

Adliyenin iş yükünü ilgilendiren, Adliyeye gelen iş yükünün azaltılması yöntemlerinden birisi olan Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmasını gerçekleştiriyoruz” açıklamasını yapan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, “Adliyelerde ağır bir iş yükü var” diye belirtti. Çatal, “Bunun önü nasıl eksilir tartışmaları yapılırken adliyeye, savcılıklara ve mahkemeye gelen iş akışını durdurmak yöntemlerinden bir tanesi de uzlaşma kurumudur. Bunun daha da geliştirilmesi, özellikle savcıların bu konuda çok daha aktif olmaları gerekiyor. Aldığımız bilgilere göre birçok adliyede uzlaşma kurumunun sağlıklı işletilmesi neticesinde birkaç asliye ceza mahkemelerinin kapatıldığını öğrendik. Bu çok sevindirici” dedi. AYŞEGÜL BAĞCI