Gaziantep Valisi Erdal Ata, Türkiye'de 800 bin, Gaziantep'te 200 binin üzerinde Suriyeli'nin yaşadığını belirterek, "Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan 4 Suriyeli'den biri Gaziantep'te. Burada yaşayan insanların bu kadar uzun süre kalacağını biz tahmin etmiyorduk. Görülen o ki bu süreç daha uzun süre devam edecek" dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından, Gaziantep'te barınma merkezlerinde ve merkezler dışında geçici koruma altına alınmış Suriyeliler'e ilişkin brifing verildi. Gaziantep Valiliği konferans salonunda düzenlenen brifinge; Vali Erdal Ata, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, Emniyet Müdürü Ali Gezer, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Sinan Atakan, UNİCEF ve BM yetkilileri ile kurum amirleri katıldı.

TÜRKİYE'NİN YAPTIĞI BAŞARI HİKAYESİDİR

Gaziantep'te kalan Suriyelilerin durumuna ilişkin bilgilerin paylaşıldığı brifingde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın Suriye'deki iç savaşın yaşanmaması için, koas yaşanmasın diye çok büyük mücadele verdiğini belirterek, "Mevcut yönetim tamam deyip gereğini yerine getirmedi. Hiç kimse bu yaşananları istemedi. Bize düşen, inancımız, medeniyetimiz açısından komşuda bir yangın varsa onlara yardımcı olmaktır. Özellikle en dezavantajlı grup, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar, engellilerin daha az mağdur olması için gerekli çalışmaları yapmaktı. Bugün itibariyle Türkiye'nin yaptığı, halkın yaptığı başarı hikayesidir" dedi.

GAZİANTEP'E ÖZGÜ MODEL OLUŞTURULACAK

Türk halkının 3 yıldır Suriyeli sığınmacılara evlerini, gönüllerini, toprağını açtığına değinen Fatma Şahin, kısa vadede çok yakın zamanda çözüm gözükmediğini söyledi. Şahin, "Bizim özellikle hem kendi bölgemiz hem kendi şehrimiz adına daha yapısal dönüşümleri ve bugün yaşanan sorunlara bir model oluşturmak ve kendi vatandaşlarımızın memnuniyetini, hakkını hukukunu koruyarak, mülteci kardeşlerimizin, dostlarımızın sorunlarını da beraber götürecek bir çalışma ihtiyacı duyuyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede yeni tehdit, riskleri nasıl önleyebileceğimiz konusunda bir modellemeye gitmek zorundayız. Gaziantep'e özgü modeli kaynağını da daha iyi koordine ederek hayata geçirmek istiyoruz. Kendi vatandaşlarımızın memnuniyetini korumalıyız. Böyle bir çalışma modeline ihtiyaç var" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 4 SURİYELİ'DEN BİRİ GAZİANTEP'TE

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise Suriye'de yaşanan iç karışıklığın ardından Türkiye'ye yoğun göç yaşandığını ve bu durumdan en çok etkilenen şehirlerin başında Gaziantep'in geldiğini söyledi. Kentteki 4 kampta 34 bin, Kent merkezinde ise kayıtlı 150 binin üzerinde Suriyeliyi ağırladıklarını söyleyen Vali Ata, sürecin daha uzun devam edeceğini belirterek,"Kamplardaki 34 bin kişinin dışında şehirde yaşayan ve kayıt altında olan Suriyeli sayısı 150 bini geçmiş durumda. Yani şu anda kamplarda ve şehirde kayıt altına alınan Suriyeli sayısı 180 bini geçti. Kayıt altına alınmayanları da hesaba kattığımızda bu rakam 200 bin kişiyi geçiyor. Türkiye'de mülteci sayısının 800 bin kişi olduğunu kabul edersek, her 4 mülteciden biri ilimizde yaşıyor" dedi.

UZUN SÜRE KALACAĞINI DÜŞÜNMÜYORDUK

'Allah'a çok şükür şu ana kadar ilimizde çok büyük bir sorun yaşanmadı' diyen Vali Ata, "Gaziantep halkı misafirperverlik örneğini en güzel şekilde göstererek, kentte yaşayan Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden geleni yaptı. Tabi bu kadar nüfusun olduğu yerde hiç sorun yaşanmayacak anlamı da taşınmasın. Çünkü burada yaşayan insanların biz bu kadar uzun sürelikalacağını doırusu pek tahmin etmiyorduk. Görünen o ki bu süreç daha uzun süre devam edecek. Bu zamana kadar sıkıntısız getirdik, asıl bundan sonraki süreçte yapılması gerekenler konusunda üzerimize düşen görevler var. Valilik, kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idarelerimiz FAD, sivil toplum kuruluşlarıyla bu sorunların çözülmesi için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz" diye konuştu.

SURİYELİ'LERİN BİRİKİMLERİ BİTİNCE NE OLACAK?

'Türkiye'de en hızlı, en kısa sürede kampları biz kurduk' diyen Vali Ata, "Dünyanın hiçbir yerinde 45 günde 10 bin kişinin yaşayacağı kamp kurmak mümkün değil. bugüne kadar ilimize gelen yabancı heyet sayısı 140'ı geçti. Söylenen şu, Ürdün, Lübnan, Mısır, Irak gibi yerlerdeki kampları gördükleri için bu konuda söylenen şu bu konuda Türkiye bir numara, Türkiye'de de Gaziantep 1 numara. Hatta bazen eleştiri konusuda alırız. Hizmet standardını yüksek tutmayın, göçü teşvik ediyorsunuz diye. Ama bu bizim Türk milletinin özelliğinde var. Evimize gelen misafirle lokmamızı paylaşırız. Rahat ve huzur içinde yaşaması için her türlü fedakarlığı yaparız. Bundan sonra neler yapmamız gerekir. Kampların dışındakilerin sağlık hizmetlerini karşılıyoruz. Eğitim çağırda 30-35 bin öğrenci var, bunların yüzde 10-15 civarındakilere eğitim veriyoruz. Süreç uzadı, yanlarında birikimleri vardı, süreç uzadıkça bu birikimleri bittikten sonra bunların yaşantılarını nasıl devam ettireceğiz. Bunlar başlı başına bir sorun. Görüş ve önerilerinizi alacağız" şeklinde konuştu. Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu ise Suriyelilerle ilgili brifing verdi. Toplantıya Vali Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, daire ve şube müdürleri ile davetliler katıldı.Meral KINACILAR