Osmanlı ve Selçuklu tarzında inşa edilen ve 5 bin 500 kişi kapasiteli olan cami Cuma günü saat 11.30'da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un da katılımıyla hizmete açılacak. 3 minareli olarak inşa edilen camiye taş işçiliği ve tezyinatın yanında Hat yazıları ile de mimari zenginlik kazandırıldı.

ŞİRECİ:SADAKA-İ CARİYEMİZ OLSUN

Babası Hanifi Şireci adına bir okul, annesi Lütfiye Şireci adına modern bir Rehabilitasyon merkezi, Beylerbeyi’nde Türkiye’nin en büyük AMATEM kampüsünü yaptıran hayırsever işadamı Hanifi Şireci, "Hem babamızın hem de bizim arkamızdan amef defterimizin kapanmamasını sağlayarak bir sadaka-i cariyemiz olsun istedik. Bu nedenle de bu camiyi inşa ettik" dedi.

ZENGİN MİMARİSİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

2500 kişilik kapalı, 3 bin kişilik cenaze namazı kılma yeri olmak üzere toplam 5 bin 500 kişi kapasiteli olan Hanifi Şireci Camii , 1 adet ana kubbe ve 4 adet yarım kubbeden oluşuyor. Yan taraftaki cenaze namazı kılma yeri 30 kubbeden oluşuyor. Camiye, taş işçiliği ve tezyinatın yanında Hat yazıları ile de mimari zenginlik kazandırıldı. Kubbe eteğini çevreleyen Hat yazısı 49 metre uzunluğunda. Buraya Fetih süresinin ilk 17 Ayeti yazıldı. Taş işçiliği tezyinat ve Celi Sülüs yazısı cami mimarisini zenginleştiren unsurlar olarak yer alıyor. Caminin tavan göbeğine Celi Sülüs hatla İhlas suresi yazıldı. Aslan göğsünde mihrabın sağında Ankebut Suresi 57. Ayet, solunda Kasas Suresi 88. Ayet, arkadaki sağda Rahman Suresi 26. Ayet, arkadaki solda Bakara Suresi, 157. Ayet ve destek kubbelerde ise Esmail Hüsna Ayetleri yer alıyor. Ana kubbenin iç süsleme kalem işleri, Halkari, Aslan göğsündeki süslemeleri, Zerendut diğer süslemeler ise geleneksel Türk- İslam sentezinden tasarlanmış Rum ve Hata-i motiflerinden meydana geliyor. Hat yazılarını KSU İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi hattat Arif Yücel yazarken, Kalem işleri süslemelerini restoratör nakkaş Birol Narin, Taş işçiliğimizi yöremiz ustalarından Mehmet Bulut ve uygulamaları da Suriyeli muhacir sanatkar ve yöresel ustalar birlikte yaptı. Meral KINACILAR