Gelecek için temiz enerji sloganıyla yola çıkan ve 2006 yılında Türkiye’nin ilk özel jeotermal santrali olan Dora-1’in devreye girmesi ile 10 yılda 1 Milyar 750 Milyon kW saat elektrik enerjisi üretimi gerçekleştiren MB Holding, yeni projesi olan Dora-4 tesislerinde başarıyla üretime başladı.

Yenilenebilir kaynaklar arasında önemli yer tutan jeotermali yurtiçi ve yurtdışında kurduğu santrallerle destekleyen, aynı zamanda Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği Başkanı olan MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, “Kurduğumuz Dora-1, Dora-2, Dora-3A ve Dora-3B santrallerimizle 10 yılda, 1 Milyar 750 Milyon kw saat elektrik üreterek 900.000 ton karbondioksit emisyon salınımı önledik, temiz hava sahamızı ve oksijen miktarını arttırdık, 500 milyon dolar petrol ve doğalgaz karşılığı tasarruf sağladık. Gücünü doğadan alan bu enerjiyi ülkemize tanıttık ve şuanda Türkiye’de üretilen enerjinin 2023 yılında 100 bin MWe’ın üstünde olacağı belirtiliyor. Bu bizler için büyük bir gurur. Jeotermal su bulunmaz bir nimet. Herkesin bu nimetten faydalanması için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi.

YERLİ BİR MİRAS

Amaçlarının jeotermal enerjiyi en verimli şekilde kullanarak gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak olduğunu bu yüzden re-enjekte’ye önem verdiklerini vurgulayan Balat; “Jeotermal 365 gün, 24 saat enerji sağlayan baz enerji kaynağıdır. Bu yüzden birçok kaynaktan daha değerlidir. Yenilenebilir Enerji olduğundan dikkatli kullanılırsa vasfını kaybetmez. Bu kadar önemli bir kaynağımızı korumak için de jeotermal bölgelerin çok büyük bir titizlikle tespit edilerek, Jeotermal bölgelerden alınan suyun, re-enjekte edilerek yeniden ısındırılıp ilelebet kullanılabilecek bir kaynak haline getirilmesi yani geri dönüşümü sağlanması gerekir. Re-enjekte demek gelecek nesillere temiz bir doğa ve yerli bir miras bırakmak demek ve biz bunu kendimize dert edindik. İstiyoruz ki, sonra ki nesiller için güzel ve yararlı bir yatırım yapabilelim” şeklinde konuştu. BÜLTEN