Suriyeli muhalifler, Gaziantep’te bazı mihrakların, Türkiye’de Suriye algısını bozmaya yönelik provakatif eylemler içerisinde olduğunu vurguladı. İstanbul’da açıklama yapan muhalifler, Suriye’ye dönüş projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Gaziantep’te Suriyeli göçmenler ile bölge halkı arasında yaşanan olaylar nedeniyle Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu bir basın açıklaması yaptı. Now Otel’de düzenlenen basın toplantısında açıklamayı Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Türkiye Temsilcisi Khaled Khoja yaptı.

SURİYE’YE DÖNÜŞ PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Khoja, Suriye Ulusal Koalisyonu olarak Suriye’ye dönüş projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Khoja, “Civar ülkelerdeki mültecileri Suriye’nin içinde tekrar güvenli bölgelere yerleştirilmesi projesidir. Bunun için uluslararası himaye sağlanması gerekiyor. Uçuşa yasak bölgenin de oluşturulması gerekiyor. Henüz maalesef uluslararası bir karar yok bu yönde. Ama bunun dışında kalıcı bir çözüm bulunması ilk aşama olarak mümkün değil” diye konuştu.

BÜYÜK ÇOĞUNLUK KAMP DIŞINDA

Türkiye’de 1 milyon 300 bin civarında Suriyeli mülteci olduğunu ifade eden Khoja, “Kamplarda sadece bunun 230 bini kalıyor. Büyük çoğunluğu kampların dışında kalıyor. Suriyeli muhacirlerin azami çoğunluğu kendi imkanlarıyla evlerde barınıyor. Bir kısmı kamplarda, bir kısmı devletin misafirhanelerinde kalıyor. Ama önemli bir kısım da sokaklarda yaşıyor. Bu sorunu çözmek uluslararası bir çaba gerektiriyor. Eğer bizim önerdiğimiz Suriye’ye dönüş projesi uluslararası destek görürse birçok Suriyeliye güvenli bölgeler içerisinde kamplar yapıp, onları oraya yerleştirebiliriz” dedi. İHA