Dünyanın en önemli halı fuarı olan Uluslararası Domotex Halı Fuarı, bu yıl Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı. Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliği ile Hannover Fairs Turkey Fuarcılık organizasyonunda gerçekleştirilen fuara yurt içi ve yurt dışından 159 firma katıldı. 22 bin 725 metrekare alanda birbirinden güzel halıların sergilendiği fuara ilk günden yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından gösterilen ilgi fuara katılan firmaları da şaşırttı ve mutlu etti.

KAPLAN 3.HOL İSTEDİ

Vali Erdal Ata, Milletvekilleri ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de katıldığı fuarda konuşan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAİB) Başkanı Selahattin Kaplan, iki hol olan fuar alanına yeni bir holün yapılmasını talep etti. Kaplan 7 yıl önce 6 bin metrekare alanda yaptıkları fuara talebin her geçen yıl arttığını belirterek, "Geçen yıl ikinci hol de devreye girdi ve 23 bin metrekare alana sığamadık. İki hol ihtiyaca cevap veremiyor. Acilen yeni bir holün yapılmasını daha talep ediyorum" dedi.

ARTIK ÖZNE BİZİZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'de, eskiden Avrupa'ya gittiklerinde "Allah Allah bunları nasıl yapıyorlar dediklerini hatırlatarak, "Ama artık özne biziz. Su nasıl akacağını biliyor. Marka olmak söz vermek demektir" dedi.

Şahin ayrıca hızlı tren ve hafif raylı projesinden bahsetti.

4 ÖNEMLİ KONU

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi ise inovasyon ve katma değerli ürünlerin önemine değindi.

Halı sektörünün Türkiye ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu ve bu sektörde 2.2 milyar dolar ihracat yapıldığını belirten Büyükekşi, "Halıda metrekare fiyatlarındaki artışları önemsiyoruz. Artış için inovasyon, Ar-Ge, marka ve tasarıma önem vermeliyiz" dedi.

GAZİANTEP HALI'NIN MERKEZİ

Fuarda konuşan Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel, Gaziantep’in halının merkezi olduğunu belirterek, “Hannover Fairs Turkey Fuarcılık ekibi olarak Domotex Fuarı'nı halı ticaretinin ana merkezinde düzenlemekten çok mutluyuz.

GÖSTERİLEN İLGİ MUTLU ETTİ

Dünyanın en önemli halı fuarı olan Uluslararası Domotex Halı Fuarı, bu yıl Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı. Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Gaziantep Halıcılar Odası'nın (GHO) desteklediği fuara yurt içi ve yurt dışından 159 firma katıldı. 22 bin 725 metrekare alanda birbirinden güzel halıların sergilendiği fuara ilk günden yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından gösterilen ilgi mutlu etti.

Makine halıları ile yan sanayi ürünlerinin sergilendiği Domotex Halı Fuarı dün kapılarını açtı. 4 gün sürecek fuarın açılışına Vali Erdal Ata, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, CHP Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Şeker ve Ali Serindağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, GAİB Halı İhracatçıları Başkanı Selahattin Kaplan, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, GTO Meclis Başkanı Ali Yener, GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ'ın yanısıra çok sayıda sanayici, işadamı ve bürokrat katıldı.

GAZİANTEP HALININ MERKEZİ

Fuarın açılışında konuşan Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel, Gaziantep’in halının merkezi olduğunu belirterek, “Hannover Fairs Turkey Fuarcılık ekibi olarak Domotex Fuarı'nı halı ticaretinin ana merkezinde düzenlemekten çok mutluyuz. Gaziantep’te ilk kez düzenlenen Domotex Makine Halısı Fuarı özellikle Ortadoğu ile iş birliği içerisinde olan firmalar açısından büyük önem taşıyor. Makine halısı konusunda Türkiye ihracat şampiyonu olan Gaziantep, dünyanın en önemli halı fuarı olan Domotex Fuarı'nı kendi iline taşıyarak bir başarıya daha imza attı" dedi.

MARKALARIN SAYISI ARTACAK

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, sektörün, 2012 ve 2013 yılında yüzde 15’er büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, “Şu anda sektörümüzde bin 400 adet son teknoloji halı makinesi mevcut. Dünyada üretilen parça halının yüzde 57’sini biz üretmekteyiz. Sektörümüzde şu an 25 bin direkt, 25 bin ise yan sanayide olmak üzere 50 bin çalışanımız var. Sektörümüzde onlarca ulusal ve uluslararası markalarımız mevcut. Çok kısa sürede bu markaların sayısını artırmayı hedefliyoruz" dedi.

KARDEŞLER ARASINDA KAN DURSUN

Kaplan, 2008 yılında 1 metrekare halıyı 5,3 dolara satarken, 2010 yılında bu rakamın 6,3 dolara yükseldiğini ifade ederek, “2013 sonunda ise bu rakam 8,7 dolar oldu. 500 milyar dolar ihracat hedefi konulan 2023 yılında bu rakamı 15 dolara çıkarmayı istiyoruz. Buna çok rahat şekilde ulaşacağımızdan hiç şüphemiz yoktur” dedi.

Halı fuarına 7 yıl önce 6 bin alanda başladıklarını söyleyen Kaplan, "Her geçen yıl talep artarak devam etti ve geçen yılki fuarı 23 bin metrekare alanda gerçekleştirdik. Buna rağmen taleplerin hepsini karşılayamadık. 2014 yılında halı fuarımızı daha ileriye taşımak için, daha profesyonel olduğuna inandığımız ve uluslararası arenada fuar organizasyonları yapan Hannover Fairs Turkey ile Domotex fuarını beraber düzenlemeye karar verdik" dedi.

Suriye'deki iç savaşın bir an önce bitmesini isteyen Selahattin Kaplan, "Artık kardeşler arasındaki bu kan dursun" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi ise inovasyon ve katma değerli ürünlerin önemine değindi.

4 ŞEYİ BAŞARMALIYIZ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep'in bölgede rol model olduğunun altını çizdi. Halı sektörünün Türkiye ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu ve bu sektörde 2.2 milyar dolar ihracat yapıldığını belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:"Halı sektöründe 2.2 milyar dolar ihracat yapıldı. Türkiye'nin 2023 hedefi 5.5 milyar dolar ve ben buna çok rahat şekilde ulaşacağına inanıyorum. Metrekare fiyatlarındaki artışları önemsiyoruz. Türkiye'nin de ihracatının artması için katma değeri yüksek ürünler üretmeye ihtiyacımız var. 4 ana konuya da eğilmemiz gerekiyor. Bunlar; inovasyon, Ar-Ge, marka ve tasarım. Biz bunu başarabilirsek Türkiye'nin ihracatını çok yükseklere çıkarabilir, 2023 hedefi olan 500 milyar doları yakalayabiliriz" şeklinde konuştu.

SANAYİCİNİN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in sanayide büyük adımlar attığını ifade ederek, bu tür fuar organizasyonlarının hem ticaret hem turizm açısından çok önemli olduğunu söyledi. Şahin, fuarcılıkta ki gelişmenin, hizmet sektörüyle, sanayi sektörünün bir arada koordineli şekilde çalıştığının en büyük göstergesi olduğunu dile getirdi.

Sanayicinin işini kolaylaştırmak için çalıştıklarını ve çalışacaklarını söyleyen Şahin, "Özellikle küçük sanayiden organize sanayiye giden 27 km hattın istasyonlarını biz yapacağız. Hafif raylının Karataş'tan organize bağlantısını sağlamış olacağız. Organize hattını rahatlatmamız lazım. Çevre yolu bağlantısı önemli. Otobanı çevre yolu yapmamız gerekiyor" dedi.

'YÜZDE 85'İ GAZİANTEP'TE ÜRETİLİYOR'

Son olarak konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata ise Türkiye'deki halı ihracatının yüzde 85'inin Gaziantep'te üretildiğini belirterek, "Türkiye'de üretilen makine halısının nerdeyse yüzde 85'i ilimizde üretilmekte. 100'lerce firma ve binlerce çalışanıyla hem Gaziantep ekonomisine hem de ülke ekonomisine çok büyük katkılarda bulunmakta. Geçen yıl yapılan ihracatın neredeyse 4'te 1'i de bu sektör üzerinden yapıldı. Bu denli büyük bir sektörün pazarlamasında da önemli adımlar atılması gerekir. Bu fuarlar üretilen ürünlerin tanımı ve pazarlanması konusunda büyük yarar göstermektedir. Emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Protokol üyeleri daha sonra fuardaki stantları gezdi.

FİRMALARDAN HABERLER

ROYAL VE İNOVASYON EŞLEŞEN BİR KAVRAM

Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboglu, dünya çapında en büyük firmalardan biri tarafından düzenlenen fuarın ilk defa Gaziantep'te yapılmasından mutlu olduklarını belirtti. Fuarın tanıtımının çok iyi yapıldığını söyleyen Taner Nakıboğlu, "Çünkü ilgi çok fazla. Bizimde bölge bayilerimiz yurtdışındaki, yurt içideki müşterilerin hepsi geldiler. Royal Halı ve inovasyon birbiriyle eşleşen bir kavram. Biz sürekli yenilik yapıyoruz, sürekli yenilikle ilgileniyoruz. Vizyonumuz sektörde trendlerin ve yeniliklerin belirleyicisi olmak. Yeniliklerimiz devam ediyor. Anti bakteriyal, anti mantar, sigortalı, nano halı, şimdi de tozumayı azaltan bir yenilik yaptık" diye konuştu.

BU FUAR EYLÜL'DE YAPILMALI

Taner Nakıboğlu, fuarın bundan sonra Eylül-Ekim aylarında yapılmasını istedi.

DOKUMA HALI VE EBRUDAN YENİ ÜRÜNLER

Royal Halı Genel Müdürü Cihan Dağcı dokuma halı ile ebru sanatının yeniden farklı bir tarza dönüşünü sergilediklerini belirtti. Cihan Doğacı, "Bununla ilgili düz halılar, düz renkler, soft renkler, Royal'daki daha dokulu Pier Cardin'de daha düz ama farklı tarzda ürünler. Şönilli bahar halıları ve bu dönemde yine yazlık halılar yaptık" dedi.

SANAT HALI'DA YENİLİKLER BİTMİYOR

Kartal ve Sanat Halı standları da fuarda büyük ilgi gördü. Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Kaplan, Sanat Halı'nın Bianer (polyester ve akrilik karışımı) özel koleksiyonu ve milad koleksiyonlarını ilk defa bu fuarda sergilediğini belirterek, "Sanat Halı'da yenilikler bitmiyor. Bizi izlemeye devam edin" dedi.

ÖZKAPLAN YENİ KOLEKSİYONLARINI SERGİLEDİ

Özkaplan Halı Yetkilisi Zeynel Abidin Kaplan da yeni koleksiyonlarını sergilediklerini ve fuara gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyledi.

KAPLAN SER'DEN YENİLİKLERE DEVAM

Kaplan Ser Halı yetkilisi Muhittin Kaplan, her fuarda yeni ürünler sergilediklerini belirterek, "Fuardan memnunuz. İlk gün olmasına rağmen ziyaretçi ilgisi güzel. Kaliteli hizmet ilkemizle yeniliklere devam edeceğiz" dedi.

KAPLAN KARDEŞLER STANDI'NA BÜYÜK İLGİ

Kaplan Kardeşler Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kaplan, makina halısı, duvardan duvara halı ve polipropilen iplik üretimi alanında faaliyet gösterdiklerini, en son teknoloji ile üretilen koleksiyonları bu fuarda müşterilerin hizmetine sunduklarını söyledi. Mehmet Kalan, yeni koleksiyonlarımız yurt içi ve yurtdışında çok beğeni topladı. Standımıza gösterilen ilgiden memnunuz" dedi.

FLORA HALI'DAN YENİ ÜRÜNLER

Flora Halı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yücel, Ceren, İrem, Kolay Temizlenebilen koleksiyonun yanısıra, Romantik Seri yeni ürünlerini sergilediklerini söyledi. Flora Halı'nın sta

MERİNOS DOLDU TAŞTI

Fuarda en çok ilgi çeken standartlardan biri de Merinos Halı standıydı. Yeni koleksiyonların sergilendiği Merinos standında İbrahim ve Ali Erdemoğlu müşterileriyle yakından ilgilendi.

MELTEM DOKUMA HALI'DA KALİTE FARKI

Meltem Dokuma Halı A.Ş. yetkilisi Ömer Dikicibaşı, İmperial markasıyla ürettikleri zerafetli dokunuş, ipeksi dokuma, nazanin kalitesi, Davinci kalitesi, sanatsal dokunuş, ışıltıcı güç, elvin kalitesi ürünleri fuarda sergilediklerini söyledi.

ERUSLU YENİ MODEL VE YENİ TASARIMLAR

Eruslu Tekstil ve Tic. A.Ş. ihracat sorumlusu Ömer Yılmaz, fuarda Emirhan marsasıyla ürettikleri polipropilen ve akrilik yeni model ve yeni desenli ürünleri sergilediklerini belirtti.

BOSSAN'DAN FANTAZİ ÜRÜNLER

Bossan Halı yetkilileri, Mehmet Mustafa ve Şevki Bostan, fuarda sergilediklerini yeni koleksiyonlarına ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Son teknoloji ile P.P. Makine Halısı, Tufting Halı ve P.P. İplik ve Polyester İplik Üretimi gerçekleştiren Bossan Halı'nın sergilediği, fantazi ürünler oldukça dikkat çekti.

Meral KINACILAR, Muharrem TÜRKOĞLU