Özel Sanko Liseleri tarafından düzenlenen seminerde Prof. Dr. Ali Demirsoy Sankolu öğrencilere ve davetlilere “Renklerin Dansı”nı anlattı. Demirsoy doğada ilk ortaya çıkan rengin yeşil olduğunu belirtti. 200 milyon yıl önce başlayan bitkilerle böcekler arasında ayrışmanın renklerin dansını da başlattığını ifade eden Demirsoy, farklı renklerin böceklere sinyal vermek ve çekmek için oluştuğunu, böylece rengiyle böcekleri çeken çiçeklerin yeni bir tür oluşturmak için zemin hazırladığını vurguladı.

ÖRNEKLER VERDİ

Daha önce Gaziantep’te çeşitli nedenlerle bulunduğunu belirten bilim adamı, Sanko Üniversitesi Rektörü Ahmet Sınav, Sanko Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Salih Murat Akkın, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Mehmet Özaslan ve Sanko Üniversitesi akademisyenleri, Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu, yönetici, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı söyleşide araştırmalarını doğadan verdiği örneklerle paylaştı.

HER ÇİÇEK KENDİ BÖCEĞİNE HİTAP EDER

Demirsoy, “her bir çiçek kendi böceğine hitap eder. Böcekler ultraviyole polorize ışınları gördüğü için bizim gördüğümüz renklerden daha fazla renk görür. Bize sarı ve beyaz çiçekler varmış gibi gelir. Ama birçok çiçeğin beyaz arka zemini morötesi ışınları yansıtan bir ayna gibidir” dedi.

ÇİÇEKLER FARKLILIK GÖSTERİR

Araştırmaları sırasında çektiği fotoğrafları örnek olarak gösteren Demirsoy, Afrika’daki kabileler başta olmak üzere dünya kültürlerinin de çiçek ve böceklerdeki bu renk ahenginden etkilendiğini ve taklit ettiklerini belirtti. Dünyadaki 6 milyar insanın hiçbirinin diğerine benzemediği gibi, çiçeklerin de birbirlerinden farklı olduğunu kaydeden Demirsoy, “Araştırmalarım dolayısıyla dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinde bulunmuş bir kişi olarak bu kadar renkli bir dünyanın ve güzelliklerin korunması için çaba göstermemiz gerekir” diye konuştu. BAHRİ GEBEL