İki günde 6 cami açılışı birde, cami temel atma törenine katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Gaziantep'te camilerin yetersiz olduğunu belirterek, "Daha çok camii yapılmalı" dedi. 935 caminin bulunduğu Gaziantep'in nüfusa göre cami sayısında Türkiye'deki iller arasında son sıralarda olduğunu belirten Görmez, 3 bin insanın yaşadığı mekana bir cami gerektiğini söyledi. Görmez, "Bunu esas alarak Türkiye'nin listesini önümüze koyduğumuzda hala Gaziantep son 10'un içinde. Nüfus oranına göre cami sayısını Türkiye çapında düşündüğümüzde hala biz son 10'un içindeyiz" dedi. Görmez bu arada Kamil Ocak stadının yıkılacak olan yerine de Abdülkadir Konukoğlu'nun camii yapacağını hatırlattı.

MÜFTÜLÜK BİNALARI MİLLET MEKANLARI OLMALI

Gaziantep İl Müftülüğü'nün yeni hizmet binasının açılışı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in annesi Hacı Perihan Kıymık Cami' adına yaptıracağı caminin temel atma töreninde konuşan Mehmet Görmez, Müftülük binalarının sıradan devlet daireleri olmaması gerektiğini söyledi. Görmez, "Müftülük binaları millet mekanları olmalı. Devletin bütün mekanları milletindir elbette, ama nasıl ki camiye gittiğimizde hiçbirimize rengimiz, dinimiz makamımız, mevkimiz sorulmaz, dilleri, ırkları, renkleri, makamları, mevkileri ne kadar farklı olursa olsun, nasıl ki aynı safta duruyoruz, müftülüğe girerkende herkes bir şekilde evine girer gibi girmeli. Ve biraz dini bir mekana girdiğini insanlar hissetmeli. Oralarda kitap görmeli, çok güzel yazılmış hat levhaları görmeli. Oralarda mesaj içeren ifadeler görmeli. Hangi bir mekana girdiğini hissetmeli" dedi.

CAMİ TANIMININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Diyanet işleri teşkilatında bütün görev tanımlarının yeniden yapıldığını, yaklaşık 10 senedir bütün diyanet personeliyle her bir iş kaleminin görev tanımını yeniden yapmaya çalıştıklarını belirten Görmez, "Caminin tanımı mutlaka yeniden değişmeli. Cami sadece namaz kılma mekanı olmamalı. Cami tanımının değişmesi lazım. Cami namaz kılma mekanı değildir. Peygamberimizde sadece namaz kılınsın diye camileri inşa etmedi. Cami bilgi mekanı olmalı. Cami bütün sosyal hizmetlerin görüldüğü yerler olmalı. Cami aileyi kuşatmalı, erkeği, çocuğu, kadını, genci kuşatmalı. Onun için çok önemsiyoruz cami ile çocuk buluşmasını, cami ile gençlerin, ailelerin buluşmasına çok çok önem veriyoruz" diye konuştu.

İMAM SADECE NAMAZ KILDIRMAZ

Cami tanımıyla birlikte imam tanımının da değişmesi gerektiğini, imamın sadece namaz kıldırıp görevi sona eren, günde 5 vakit namaz kıldıran olmaması gerektiğini dile getiren Görmez şunları dile getirdi:"İmam mahallenin köyün, kasabanın dini hayatını, manevi hayatını, ayakta tutan insandır. İmam sadece kendisine gelenlere namaz kıldıran değil, gelmeyen herkese giden, şehrin bütün problemleriyle ilgilenendir. İki kardeşiniz arasında bir küskünlük olduğunda orada bulunmamız gerekiyor, bir cenaze olduğunda teselli eden insan olarak orada görmemiz gerekiyor, düğün olduğunda neşelerini paylaşan insan olarak görmemiz gerekiyor. Bir çocuk sokakta kaldığı zaman ilgilenen insan mihraptaki insan olmalıdır."

DEĞİŞTİRMEKLE UĞRAŞIYORUZ

'Müftülük makamı peygamberlerin makamıdır' diyen Görmez, "Müftüler sadece Ankara'daki merkezlerin illerdeki şubelerinin başındaki insan olmamalı. Çevre bakanlığı var, çevre müdürlüğü var, aile bakanlığı var aile müdürlüğü var, diyanet var diyanet müdürlüğü gibi bir makam değildir müftülük. Müftülük makamı peygamberlerin makamıdır. Müftülük makamı şehrin bütün dini hayatını ayakta tutan makam olmalıdır. Şehirlerin ruhu vardır o ruhu ayakta tutacak olan maneviyattır, dindir, imandır. Onun için bütün bu görev tanımlarını yeniden değiştirmekle uğraşıyoruz" dedi.

MEYDANIN YANINA CAMİ

İkindi ile akşam arasında 6 caminin açılışını yaparak rekor kırdığını hatırlatan Görmez, "Ancak bu da yetmez. Gazi şehrimiz bizden başka bir hizmet bekliyor. Onun altyapısını artık hazırlamaya başlamamız gerekiyor. Çünkü hakikaten çok güzel camiler yapıyorlar büyüklerimiz ancak, benim önümde liste var. Bu şehirde mabet sayısı nedir bunu biliyorum. 3 bin insanın yaşadığı mekana bir cami gerekiyor. Bunu esas alarak Türkiye'nin listesini önümüze koyduğumuzda hala Gaziantep son 10'un içinde. Nüfus oranna göre cami sayısını Türkiye çapında düşündüğümüzde hala biz son 10'un içindeyiz. Onun için Kamil Ocak stadyumu yıkılıyor. İnşallah şehre nefes aldıracak bir meydan olur. Daha önce İlahiyat fakültemizin temelini atarken sayın Cumhurbaşkanımız, bize ifade ettiler. Abdulkadir Bey, meydanın yanına cami yapacağını söyledi. Büyük bir mabedin yapılışını inşallah Cenabı Hak nasip eder inşallah" diye konuştu.

MÜJDEYİ FATMA ŞAHİN VERDİ

100 yıldır devletin cami yapmadığını dile getiren Görmez, "Camileri, kuran kurslarını hatta şu ana kadar müftülük binalarını sadece milletimiz yaptı. Devlet bütçesinden ne bir cami yapıldı, ne de bir kuran kursu yapıldı. Onun için bütün hayırsever milletimize teşekkür ediyorum. Bu binanın temelini atarken burada bir eksiğimiz var demiştim. Müftülük binalarının yanında mutlaka cami olmalı, mescit olmalı demiştim. Müjdeyi büyükşehir belediye başkanı Sayın Fatma Şahin verdi ve caminin yapımını üstlendi, kendisine teşekkür ediyorum, annesine rahmet diliyorum" şeklinde konuştu.

Görmez, caminin de müftülük binasıyla uyum içinde olması gerektiğini belirterek,"Taşı nakışlarıyla aynı mimariyi taşıyan cami olmalı" dedi.

Görmez'in konuşmasının ardından milletvekilleri ve belediye başkanlarınında katılımıyla caminin temeli atıldı, müftülük binasının açılışı yapıldı.