Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Araz, diyabetik ayak yaralarında yeni tedavi yöntemlerini ve diyabetik ayak yaralarının risklerini anlattı. Araz, yaptıkları araştırmalara göre Gaziantep’te diyabet rahatsızlığı olan üç hastadan ikisinde sinir hasarının mevcut olduğunu belirtti.

Araz, gelişmekte olan ülkelerde diyabetik ayak yaralarına bağlı ayak kesilme oranlarının daha fazla olduğunu ve diyabetik ayak yaralı hastalarda ölüm riskinin 2.5 kat arttığını açıkladı. Diyabetik ayak yaralarında yeni tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Araz, gelişmekte olan ülkelerde diyabetik ayak yaralarına bağlı ayak kesilme oranlarının daha fazla olduğunu ve dünyada diyabetik ayak yaralarına bağlı ölüm riskinin 2.5 kat arttığını açıkladı

HER ÜÇ HASTADAN İKİSİ HASTA

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Araz, yaptıkları araştırmalara göre Gaziantep’te diyabet rahatsızlığı olan üç hastadan ikisinde sinir hasarının mevcut olduğunu belirtti. Araz, diyabetik ayak yaralarının, travma dışı ayak kesilmelerinin en önemli nedeni olduğunu da söyledi.

HİS KAYBI OLABİLİR

Diyabetik ayak nedeniyle amputasyon yapılan hastaların % 85’inde bacakta önemli bir kanlanma sorunu olmadığının da belirten Araz, sinir hasarı nedeniyle hastaların ayaklarında his kaybının olduğunu, hastada hissedilme yen ve fark edilmeyen yaraların oluştuğunu belirtti. Ayakta veya parmaklarda kesi, sıyrık, çatlak, kızarıklıkların diyabetik ayağın başlangıç belirtileri olabileceğini de ekledi. Diyabetik ayak nedeniyle amputasyon yapılan hastaların % 85’inde bacakta önemli bir kanlanma sorunu olmadığının da belirten Araz, sinir hasarı nedeniyle hastaların ayaklarında his kaybının olduğunu, hastada hissedilmeyen ve far k edilmeyen yaraların oluştuğunu belirtti.

OKJİYEN TEDAVİSİ UYGUN

Yara bakımı, uygun antibiyotik tedavisi, ayağı basınçtan koruma ve kan şekerini kontrolü klasik tedavi esaslarını oluşturuyor. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Araz, son yıllarda uygulanan yaraya sürekli negatif basınç uygulayan ve vakum destekli tedaviler, kimyasal yara temizliği yapan yara örtüleri ve hiperbarik oksijen tedavisinin uygun vakalarda yara kapanmasını ve ülser iyileşmesini hızlandırabildiğini söyledi. BAHRİ GEBEL