*Oksijen tüpünü bir tek diş hekimi bağlamasını bilmiyor

*3 diş hekiminin çalıştığı klinikte 5 tane tuvalet olacak

*Cumhurbaşkanımız 34 odanın temsilcisini de Saraya çağırsın

Diş Hekimleri'ne yönelik çıkartılan yönetmelikte hekimlerden istenenler, bu kadarı da olmaz dedirtiyor. Diş Hekimleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hasan Karabay, yeni yönetmelikle ilgili Sağlık Bakanlığından esneklik istediklerini belirtirken, "Acil müdahale setinde bizim kullanamayacağımız, yetkimizin de olmadığı bazı aletleri mecbur tutuyorlar. Bazı ilaçlar piyasada bulunmuyor, eczanelerde yok, ancak bizden isteniyor. Oksiyen tüpünü 250 diş hekimi arasında bir tek arkadaşımız bağlamasını bilmiyor. 3 diş hekiminin çalıştığı bir kliniğe 5 tane tuvalet isteniyor. Senin hastanende, ağız diş sağlığı merkezinde 5 tane tuvalet yok ki benden istiyorsun" dedi. 3'TE

OKSİJEN TÜPÜNÜ KULLANMAYI BİLMİYORUZ

Diş Hekimleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hasan Karabay ile sektörün sorunlarını konuştuk. Sağlık bakanlığının, tepeden inme emirlerle diş hekimlerini zora soktuğunu söyleyen Karabay, "Örneğin acil müdahale seti deniyor. Acil müdahale setinde bizim kullanamayacağımız, yetkimizin de olmadığı bazı aletleri mecbur tutuyorlar. Oksijen tüpünü 250 diş hekimi arasında bir tek arkadaşımız bağlamasını bilmiyor. Her muayenede bir tane oksijen tüpü zorunlu. Biz diyoruz ki, gelin oksijen tüpünü madem zorunlu kılıyorsunuz, sağlık müdürlüğümüz kanalıyla bize bu oksijen tüpünü kullanmasını öğretin bari. Oksijen tüpü muayenede boş boş duruyor. Ben 40 yıllık hekimim, hiç bir işime yaramıyor, bir defa olsa oksijen tüpüne ihtiyacım olmadı, olsa da zaten ben kullanmasını bilmiyorum, o da ayrı konu" dedi.

BÜTÜN DERDİMİZ DİŞ ÇEKİLMESİN

Ağız diş sağlığında mümkün olduğu kadar koruyucu ve önleyici diş hekimliğinin öne alınması gerektiğini belirten Karabay, "Mesela ağız ve diş sağlığı merkezine 20 tane diş hekimi atanıyor, bir tane Endodonti uzmanı var. Yani Endodonti nedir derseniz, dişin sinir sistemini kurtarıp, tedavi edip, dişi ağızda tutma branşıdır. Biz diyoruz ki gelin 10 tane diş hekimi alacağınıza 5 tanesini de Endedonti uzmanı alın. Koruyucu ve önleyici hekimlik deyince, diş çekilmesini önlemek bütün derdimiz bu" dedi.

OLMAYAN İLACI BENDEN NİYE İSTİYORSUN?

Acil müdahale setinde 10-12 kalemin olduğunu, bir çok ürünün ise bulunmadığını söyleyen Karabay, "Mesela diazem. Diazemi hiç bir eczaneden yeşil reçetesiz alamıyoruz. Piyasada bulunmuyor. Şu Antep'i gezin hiç bir eczanede Fedrin yok. Yok olan bir ilacı benden niye istiyorsun, bulundur diye? Başkan ne yapacağız diye soruyorlar, yapacak bir şey yok diyorum. Bu sefer sağlık müdürlüğündeki hekim arkadaşı sıkıştırıyoruz. Nereden bulalım diyoruz, bulacaksınız diyorlar. Acil müdahale setindekilerin amacı, kalp krizi geçiren, hastamız için müdahaledir. Ancak diş hekimlerinin bu konuda bilgisi tecrübesi zaten yok. Diş hekimi mümkün olduğu kadar dikkat edecek, alerjik ilaçları kullanmayacak. 40 yıldan beri bizim metotlarımız var kolonya, havadır, kravatını sökmektir. Çünkü bizim yapacağımız yanlış müdahale hastanın hayatına neden olabilir" diye konuştu.

AVRUPA'YI NİYE ZENGİN EDELİM?

Tezat bir çok konunun daha olduğunu anlatan Karabay, şöyle konuştu:"Mesela ortodonti bölümündeki arkadaşlarımız dolgu yapmaz. Dolgu yapmadığı halde bizim amalgamatör dediğimiz bir karıştırıcımız var gümüşle civanın karıştırılması 1200 lira. Sen yapsanda yapmasanda dolguyu amalgamatör bulundurma mecburiyeti var. Ortodontist arkadaşların çoğu diş çekmez. Tel takar. Ortodontist arkadaşlara deniyorki iki takım davye diş takımı bulunduracaksın. Diş çekme aletleri, adam diyorki ben diş çekmiyorum niye dayve takımını bulundurayım. Avrupayı niye zengin edelim? Bunlar Türk malı değil yüzde 90 bizim kullandığımız malzeme Avrupa malzemesi. Ya İngiliz, Fransız, İsrail, Amerika. Ben niye hiç kullanmadığım halde bu malzemeyi bulundurayım?"

YANLIŞ DİYEN YOK

Sağlık bakanlığında müsteşar veya genel müdür seviyesinde bir diş hekimi bulunsa tüm bu olumsuzlukların yaşanmayacağını belirten Karabay, "Sağlık bakanı Gaziantep'e geldiğinde kendisine ilettik. Dedik ki efendim mümkün olduğu kadar sağlık bakanlığında bizimle ilgili konularda bilen birisi otursun orada. Kimdir diş hekimidir. Diğer branşlardaki hekimler hiç bir şekilde diş hekimliliğinin problemlerini bilmez. Bilse de, bilmese de imza atıyor. O imza bizi uzun bir süre etkiliyor. Örnek mi, acil müdahale seti. Bilen birisi olsa, 'Sayın müsteşarım, sayın genel müdürüm, sayın bakanım bunu yazıyoruz ama bu cihazımızın diş hekimliğiyle hiç bir alakası yok ve bunu kullanmaya yetkileri de yok diye bir en azından itiraz eder veya bir görüş bildirir. Onun için diyoruz ki sağlık bakanlığında ya müsteşar ya da genel müdür seviyesinde bir diş hekimi bulunsun" diye konuştu.

TUVALET ZORUNLULUĞU

3 diş hekiminin çalıştığı bir kliniğe 5 tane tuvalet istendiğini de anlatan Karabay, "Bir bayan, bir erkek personel, bayan personel, özürlüler tuvaleti olacak. Yeni klinik açanlar bile çok zorlandılar. 5 tane tuvalet mecburiyetinden yeniler neredeyse bir katını tuvalete ayırdı. Senin hastanende, ağız diş sağlığı merkezinde 5 tane tuvalet yok ki benden istiyorsun. Ağız ve diş sağlığı merkezine 300-500, 1000 tane hasta gidip geliyor. Benim muayenehaneme gelse gelse 5-7 tane hasta gelir" dedi.

CUMHURBAŞKANI BİZİ DE SARAYA ÇAĞIRSIN

Tuvaletin dışında yeni yönetmelikte gün ışığı, asansör ve yangın merdivenide istendiğini söyleyen Karabay, "Giriş katıda olsa asansör isteniyor. Allah'tan korkun zaten bir diş hekiminin bugün mezun olması 250-300 Bin TL. 200-300 bin lirayı bu adam harcayacak gelecek muayene açacak. Bir çok hekim arkadaşımız siftah edemiyor. Bir çokları zararda. 242 üyemiz var, 65 tane muayene, 152 polikliniğimiz var. Diş hekiminde Denizli, Manisa'dan arkadayız. 34 oda var, biz diş hekimi sayısında 24. sıradayız. Suriyeli diş hekimlerine iş verildiğinde sıkıntımız daha da artar. Zaten muayeneyi devredemiyorsun, tek seçeneğiniz var kapatacaksınız. İnşallah sağlık bakanlığı söz verdi bazı şeyleri düzelteceğiz dediler. Türkiye genelinde 28 bin diş hekimi var. Cumhurbaşkanımızdan 34 odanın temsilcisini Saraya davet etmesini istirham ediyorum" şeklinde konuştu.

TAM NETLEŞMEDİ

Sağlık bakanlığındaki yetkili kişiler ile görüştüklerini, isteklerini anlattıklarını söyleyen Karabay, "İsteklerimizin hepsini tespit edip kendilerine bir bir bildirdik. Bugünlerde sağlık bakanlığımızdan olumlu cevaplar geliyor ama, daha tam netleşmedi. İnşallan bizim isteklerimizi sağlık bakanlığı gündeme alır ki, almış görünüyor. Bir ay içerisinde bunlar inşallah halledilir. İşi siyasete dökmeden çarşı herşeye karşı der gibi hükümetin yaptığı her işe karşı olmak gibi bir niyetimiz yok. Büyük ihtimal bazı konularda bize esneklik gösterecekler" dedi. Meral KINACILAR