Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında, Çanakkale Savaşı’nda yaşanan

‘direniş öyküsünü’ anlatan ve vatandaşlar tarafından 5 gün boyunca

ziyaret edilebilecek ‘Çanakkale Platosunu’nun açılışı yapıldı.

Demokrasi Meydanı’nda kurulan ‘Çanakkale Platosu’, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümünde Şahinbey Belediyesi tarafından vatandaşlarla buluşturuldu. Platoda, Çanakkale’de yaşanan savaşın zorlukları aşama aşama anlatılıyor.

Gösterimin ilk bölümünde, Çanakkale’de şehit olan oğlunun yanına gelen bir anne, çocuğunun mezarının başında ağıt yakıyor. Acılı anne, dakikalarca ağıt yaktıktan sonra oğlunun mezarının başından ayrılıyor. Gösterimin diğer bölümünde ise 215 kiloluk top mermisini kaldırarak, İngiliz donanmasına ait Ocean savaş gemisini vuran Seyit Onbaşı’nın azim öyküsü anlatılıyor. Başarılarla dolu Çanakkale Zaferi’nin anlatıldığı programın üçüncü bölümünde ise düşmanla karşı karşıya çarpışan askerlerin zafer öyküsü anlatılıyor.

Etkinlikte, mermisi bittiğinden dolayı düşmandan kaçan askerin, Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Merminiz yoksa süngünüz var’ sözleriyle tekrar sipere dönüp düşmanı geri püskürtmesinin de da temsili gösterimi yapıldı.

Gösterimde, yaralanarak acılar içinde kıvrılan Anzak askerinin, Türk askeri tarafından arkadaşlarına verilmesiyle sergilenen örnek kahramanlık öyküsü, izleyicileri duygulandırdı. Gösterimin bazı bölümlerinde duygularına hakim olamayan seyirciler, göz yaşlarına boğuldu.

Çanakkale’de yaşanan savaşın öyküsünü anlatmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirten Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Bu yıl Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü. Orada neler yaşanmış, ne tür acılar, çileler çekilmiş, hangi şartlarda savaşılmış, bu vatan müdafaası ne şekilde yapılmış, burada bir canlandırması yapılıyor” dedi.

Vatandaşların Çanakkale Platosu’na yoğun ilgi gösterdiğini belirten Tahmazoğlu, “Sadece bununla sınırlı değil etkinliklerimiz. Bu pazar günü inşallah Şahinbey Kapalı Spor Salonu’muzda en az 10 bin kişinin katılacağı, şehitlerimizi anma gecesi düzenledik. Orhan Hakalmaz kahramanlık türkülerini seslendirecek. Ayrıca yine en güzel İstiklal Marşı okuma yarışmasını ortaokul, lise ve ilkokullarımızda düzenledik. Bu yarışmamıza 190 bin öğrencimiz katıldı. Ve şu anda birinciler belirlendi. İnşallah onları da orada ilan edeceğiz ve İstiklal Marşı’mızı da okutturacağız. Yine faaliyetimiz bunula sınırla değil. bu savaşın yaşandığı, destanın yazıldığı Çanakkale’ye başta başarılı öğrencimiz olmak üzere, 10 bin kişiyi bu yıl Çanakkale’ye uçakla götüreceğiz. Bu ilk adımımız. Bu Pazar günü inşallah 15 Mart’ta ilk uçağımızı kaldırıyoruz. Ve böylelikle gençlerimize bu vatanın nasıl kazanıldığını ne nasıl mücadeleler, şehitler verildiğini yerinde göstermek istiyoruz. İlgi oldukça fazla, tahmin ediyorum 10 binle sınırlı kalmayacak. Gücümüzün yettiği kadar, götürebildiğimiz yere kadar, bu yıl veya gelecek yıllarda da Çanakkale’ye götürmeyi planlıyoruz. Gördüğünüz gibi burada yaklaşık 11 bin metrekare alan üzerinde etkinlik devam ediyor. Her gün saat 10.00’da başlayacak, saat 17.00’ye kadar devam edecek” diye konuştu.

İHA