*18 saat gözümüz şoförlerin üzerinde

*En çok şikayet gürültü ve toplu taşımadan geliyor

*Dilencilerin çadırlarını kaldırmak için özel ekip kurduk

DİLENCİ NÜFUSU ARTIYOR

Gaziantep'te son dönemlerde her köşe başında insanları huzursuz edercesine dilenen kişilerin sayısının oldukça artması üzerine çözüm arayışına geçildi. Şehrimizde yaklaşık 3 bin 470 dilenci bulunduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, bunların 855'inin Suriyeli dilenci olduğunu söyledi. Yakalanan dilenciler arasında durumları çok iyi olanlar olduğunu belirten Yalım, "Katlı evleri üzerlerine tapuları çıkanları, üzerinden 600 gram altın çıkanları, 20 bin lira çıkanları gördük, banka hesaplarında para çıkanları gördük" dedi. Yalım, kentte en çok şikayetin toplu taşıma ve gürültüden geldiğini belirtti.

Gaziantep Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım'la zabıtanın çalışmalarını konuştuk. Onlarca hizmetleri olduğunu söyleyen Yalım, "Sağlıklı gıda, temiz bir çevre için çalışıyoruz. Gürültü kirliliğinin olmaması, için mücadele ediyoruz" dedi.

-"Kentimizde dilenci sayısı nedir? Bunun ne kadarı Suriyeli?"

ÇADIR KALDIRMAK İÇİN ÖZEL EKİP KURDUK

"Eskiden yerli dilenci çoktu, Suriyeli dilenci azdı. Şimdi bizim dilencilere yetişmeye başladılar. Suriyelilerinde bu işi meslek edinmişleri var. 3 bin 470 dilenci var, bunun 855'i Suriyeli dilenci. 2015 yılından önce 100 civarında dilenci yakalanırken, şu anda günlük 10 civarında yakalanıyor. 10'un altında olduğu günlerde oluyor. Tüm kurumlar işbirliği içerisindeyiz. Şehirde dilenci bitmiş değil. Amacımız tamamen bitirmek. Suyun kaynağını kesmeye çalışıyoruz. Bunların çadırlarını gelir gelmez kaldırıyoruz. Çadır kaldırmak içinde özel ekip kurduk"

-"Gaziantep dilenciler için cazip bir kent mi?"

DİLENCİLİK İÇİN KİŞİLER DEĞİL, KİTLELER GELİYOR

-"Kentimiz büyük bir kent, gerek sanayi ve ticaret kenti olması, gerek nüfus yoğunluğundan dolayı çekim gücüne sahip bir İl. Bunların getirileri kadar götürüleri de var. Bunlardan bir tanesi dilenci olaylarının yüksek olması. Şehrimize dilencilik yapmak için kişiler, şahıslar değil, kitleler var. Bunlar Türkiye genelinde bu işi meslek haline getirmişler, gruplar halinde, kitleler halinde gezerler. Araçlarıyla gelirler, şehrin sakin bir noktasına çadır kurarlar. Kavşakları mesken edinmeye başlarlar. Caddelerde, trafiğe kapalı bölgelerde, alışveriş merkezlerinde faaliyet gösterirler. Küçük çocukları kavşaklara, bayanları iş merkezlerine yönlendirirler. Kendilerine mağdur görüntüsü verirler ancak zabıtayı görünce birden sakatlıkları geçer."

-"Zabıta yakalıyor, ancak dilencilik yapmayı bırakmıyorlar?"

EVLERİMİZİN İÇİNE KADAR GELECEKLER

-"Bunlar aslında ihtiyacı olduğu için değil bu işten bedava para kazandıkları için bu işi yapıyorlar. Bunu vatandaşa anlatmaya çalışıyoruz. Biz her ne kadar mücadele ediyorsakta, vatandaşın bir şekilde bize yardımcı olması gerekiyor. Çünkü el birliği ile bitirebileceğimiz bir şey. Yoksa kavşaklara yollara değil, yarın evlerimizin içine kadar gelip dilencilik yapmaya kalkacak pozisyona gelecekler. Biz mücadelede etkinde olsak vatandaşla el birliği yapmadan bu işte belli bir noktaya gelmek imkansız."

-"Cuma günleri daha çok dilenci ortaya çıkıyor, bununla ilgili özel bir çalışmanız oluyor mu?"

15 KİŞİLİK MİNİBÜS ANCAK YETİYOR

-"Dilencilerle mücadele 7/24 devam ediyor. Dilencilikle mücadelede sivil motorize, motorsikletli ekiplerimiz özel ekiplerimiz var. Cuma günü özel ekip planlaması yapıyoruz. Rutin olarak sürekli ekiplerimiz bunlarla mücadele içerisinde. 15 kişilik minibüs ancak yetiyor. 4 tane böyle minibüsle çalışıyoruz. Kavşakları fellik fellik geziyor arkadaşlar. Özellikle cuma günleri 30-50, 100 topladığımız oluyor. İnsanların dini duygularını istismar ediyorlar, Cuma girişi ve çıkışlarda, maneviyatı yüksek olan günlerde, gecelerde bundan faydalanmak istiyorlar."

-"Dilenci sayısı açısından Gaziantep'i diğer illerle kıyaslayın desek neler söylersiniz?"

DİĞER İLLERE GÖRE İYİYİZ

-"Şehir merkezinde işi çok sıkı tutuyoruz. Bu sefer şehrin kenar semtlerine gitmeye başladılar, sanayi bölgelerine gitmeye başladılar, organizeye kadar gidiyorlar. Eğer bir ilde sıkılık varsa orayı fazla kullanmamayı tercih ediyorlar, gevşek olan vilayetlere gidiyorlar. Ama diğer illere göre iyi durumdayız. Türkiye'de bizim ölçeğimizde olan büyükşehirlere göre dilenci açısından yüzde 90 daha iyiyiz. En yakın Adana'yı biliyorum. Her köşe başında, her kavşakta sıkıntıyı yaşayabilisiniz. Emniyet müdürlüğü ekipleri, diğer ilçe belediyelerinin zabıta ekipleriyle hep birlikte mücadele ediyoruz."

-"Vatandaşlara dilencilerle ilgili bir mesajınız olacak mı?"

PARA MİKTARLARI DÜŞTÜ

-"Vatandaşlar dilencilere destek veriyorlar bu bizi üzüyor. Müdahale ediyorlar, almayın karışmayın diyorlar, bu vatandaşımızın iyi niyetinden kaynaklanıyor. Onların durumlarını gerçekten gösterme şansımız olsaydı ben inanıyorumki hiç kimsenin dilenciye 1 lira vereceğini sanmıyorum. Durumları çok iyi katlı evleri üzerlerine tapuları çıkanları üzerinden 600 gram altın çıkanları, 20 bin lira çıkanları gördük, banka hesaplarında para çıkanları gördük. Geçtiğimiz günlerde Suriyeli bir aile sivil ekipler tarafından takibe alındı, üzerlerinden 2 bin 400 lira çıktı.Dilencilerin üzerlerinden çıkan paraları caydırmak için alıyor ve belediye veznesine yatırıyoruz. Böyle yaparak onları yıldırmak ve vazgeçirmek istiyoruz. 2015 yılının Temmuz ayından bu yana yapılan sıkı uygulamalar sonucu dilencilerin üzerlerinden çıkan paranın miktarları bayağı düştü."

-"En çok şikayet aldığınız konular neler?"

VATANDAŞ GÜRÜLTÜ VE TOPLU TAŞIMADAN ŞİKAYETÇİ

-"En çok şikayet gürültü ve toplu taşımadan geliyor. Bunlar yarışıyor. Kenar semtlerde sokaklarda düğün, çeyiz, kına geceleri yapılıyor. Araç gürültüleri, işletmeden kaynaklanan gürültülerden şikayet çok oluyor. Havai fişekler ayrı bir sorun. Toplu taşımada denetim yapılan araç sayısı 4 bin 175. Gürültüyle ilgili denetim sayısı 75."

-"Ceza miktarlarıyla ilgili bilgi verir misiniz? Örneğin korna çalmanın, gürültü yapmanın, hava fişek atmanın cezası nedir?"

KORNA ÇALMANIN CEZASI 208 LİRA

-"Korna çalmanın cezası 208 liradan başlıyor. Cezayı emniyet veriyor. İşletmenin müzik yayını çevreyi rahatsız ediyorsa en alt vereceğimiz ceza 2 bin 240 lira. Havai fişek cezası 774 lira."

"-Toplu taşımada en çok şikayet konusu nedir?"

VATANDAŞ ŞOFÖRLERİN TAVIRLARINDAN RAHATSIZ

-"Kentimizde toplu taşıma ile günlük 400 bin insan taşınıyor. 81 vilayet içerisinde engellilere uygun araç yönünden Gaziantep ön sıralarda. Sistemin altyapısı çok iyi kuruldu. Araçların modelleri yüksek. Tüm araçlarda araç takip sistemi var, kamera sistemi var, kart sistemi var. Hangi araçla kim nereye gidiyor biz verilerini alabiliyoruz. En çok rahatsız olunan şoförlerin tavırları. Durak harici indir bindir yapılması, durak ihlali yapılması, kılık kıyafet kurallarına uyulmaması, telefon görüşmelerinin yapılması, sigara içilmeye çalışılması, müşterinin çok olduğu yerde çok bekleyip az olduğu yerde hızla geçilmesi, hiç durakta durulmaması, ücretsiz indirim hakkı olanların bindirilmemeye çalışılmasıyla ilgili şikayetler oluyor. Vatandaşın en çok rahatsız olduğu konulardan biri de pix saatlerdeki yoğunluk."

-"Toplu taşımada da belli cezalar uygulanıyor. Şoförler nelere dikkat etmeli?"

OTOBÜS KİRLİYSE CEZASI 220 LİRA

-"Kirli araçlarla çalışılmaması gerekiyor. Araçlar temiz ve nezih olmalı. Kılıf kıyafet düzgün olmalı. Tek tip kıyafet uygulaması var. Kışın mavi gömlek, lacivert kravat ve pantolon giyilmesi zorunludur. Yazında mavi veya beyaz gömlek, lacivert pantolon zorunluluğu var. Sakalla çalışma yoktur, cezası 220 liradır. Otobüs kirliyse cezası 220 Lira. Sigara içerse 105 lira. Bilet cezaları da vardır. 18 saat gözümüz şoförlerin üzerinde." Meral KINACILAR