Sanayi Odası desteği ile AKORT Fuarcılık tarafından organize edilen, PENKON Penye Konfeksiyoncular Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen, PENTEX Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı düzenlenen törenle kapılarını açtı. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, "98 ülkeye konfeksiyon olarak ihracat yaptık ama 177 ülkeye ihracat yapmayı hedefliyoruz. Konfeksiyonda da 1 milyar dolar ihracatı hedefliyoruz. Bunu elbirliği ile yapabileceğimize inanıyorum. Hedeflerimiz içinde Havalimanı organize Sanayi bölgesini oluşturmak ve bu sektöre de orada yer vermek var" şeklinde konuştu.

ATA: CİDDİ RAKAMLAR VAR

Törenin açılışında konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep’in tarihi ipek yolu üzerinde kurulduğunu hatırlatarak, “Günümüzde Gaziantep geçmişten aldığı feyiz alarak bugün çok daha ileri düzeyde atılım yapan ve dünyanın 177 ülkesine ihracat yapan bir kent. Böylesi bir asırda ayakta kalabilmek için rekabet edebilmek için bu tür organizasyonları önemsiyoruz. Tekstil ve konfeksiyonda genel olarak baktığımız zaman ülkemizde asla vazgeçmememiz gereken sektörlerin başında geliyor. Binlerce firma faaliyet gösteriyor ve ciddi ihracat yapılıyor. Türkiye genelinde 2013 yılında konfeksiyonda ve tekstilde toplam ihracat rakamı 26 milyar dolar. Buda ciddi bir rakam olduğunu düşünüyorum. Tabi bu süreçte Çin’deki kalitesiz üretimin ardından kaybettiğimiz pasta payını son dönemlerde kaliteli ürünlerle yeniden yakalamaya başladık. Bundan sonrada bu sektörün giderek büyüyeceğine inanıyorum” dedi.

ŞAHİN: HİÇ BİR KENTE BENZEMİYORUZ

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin ise Gaziantep'in hiçbir kentte benzemediğini ifade ederek, "Gaziantep'in girişimci ruhunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu biliyoruz. Bizim atalarımız, ecdadımız bu ticaret yolunda bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bizim bugün yaptığımız fuarlar, ipek yolu üzerindeki hanlarda yapılıyordu. Gaziantep bütün bölgeye örnek oldu ve geçmişte ne yapıldıysa aynen bugün torunları da başarılı işler yapıyor. Türkiye'den daha fazla büyüyen bir şehir konumundayız. Bu şehir aklını birleştirerek kombinasyon sağlıyor. Herkes gelip bu çorbada tuz olmaya çalışıyor. Ortadoğu'da üretim merkeziysek aynı şekilde fuar merkezi olmak istiyoruz. Ama bu teşvik yasası ile olmamız mümkün değil. Bu teşvikin verilmesi için ilgili bakanlıkla görüşerek çalışmaları başlattık" diye konuştu.

KONUKOĞLU: TEKSTİL İHRACATI

1 MİLYAR DOLAR OLMALI

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu'da fuarların önemine dikkat çekti. Tekstil sektöründe ithalatın önünü kesmek için çalıştıklarını vurgulayan Konukoğlu, "Bu sektörün insanlara katkısına baktığımız zaman çok farklı noktalarda olduğunu görürüz. En çok iş imkanı sağlayan bu sektöre el birliği ile sahip çıkmalıyız. Yıllardır Türkiye ithalatın kesilebilmesi için mücadele veriyor. El birliği ile bunu yapıyor ama maalesef önümüze farklı farklı sorunlar çıkabiliyor. AB veya diğer işlemlerden dolayı zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda dokuma ve sentetik ipliklerde yapılacak olan fon için bir çalışma var. Ama bu konu bakanlıkta engellenmek üzere. Bunun engellenmesi konfeksiyoncuların önünü kesecektir. Bu sektörün Gaziantep'teki ihracatı 127 milyon dolar. Bu rakam yetersiz ve biz mutlaka bunu milyar dolarlar seviyesine çıkarmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

ÖZTÜRK: GAZİANTEP GİRİŞİMCİ BİR KENT

Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Gaziantep insanları ve girişimci ruhu ile ön plana çıktığını belirterek, “Burada 3 derneğimiz var ve bunlar çok iyi çalışıyorlar. Biz buraya geldiğimizde her zaman bir şeyler isteniyor. Tatlısı veya fıstığı meşhur ama insanını İstanbul7a götüremiyoruz. Biz her zaman Gaziantep sanayisi ve girişimcileri önünde saygıyla eğiliyoruz. Gaziantep bölgesine hitap den değil dünyaya entegre olmalıdır. Burada fuarların önemi ön plana çıkıyor ve bunların mutlaka önemsenmesi gerekiyor. Gaziantep’in bu sektörde gelişmesi için her konuda katkı sağlamaya hazır olduğumuzu da belirtmek istiyorum” dedi.

HASKAYA: ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLER SERGİDE

Penyeci ve Konfeksiyoncular Derneği Başkanı Mehmet Haskaya, gün geçtikçe sektörleri ile başarılı çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, “Fuarımızın üçüncüsünü düzenliyoruz ve tekstil deyince insanların akıllarına kıyafet gelir. Bundan yıllar önce bu kentte hazır giyim dendiğinde Çin’de üretilmiş kalitesiz ürünler olarak görülüyordu. Ancak son 3 yıl içinde bu fuar sayesinde neler ürettiğimizi gözler önüne seriyoruz. Biz bu sektörümüzü daha iyi yerlere getirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bazı sıkıntı ve problemlerimiz oluyor ve nümüzdeki dönemde yerel yönetimlerden destek alarak bu sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Merdiven altlarından çıkarak daha güzel mekanlarda üretim yapmak istiyoruz” dedi.

AKKAYA TEŞEKKÜR ETTİ

AKORT Fuarcılık Genel Müdürü G.Hülya Akkaya, fuar kentinden fuarlar kentine dönüşen süreçte Gaziantep’in, ulusal ve uluslararası fuarcılıkta gelişimini ve tanıtımda en önemli ticari platformlardan biri olan fuarcılık sektörünün gelişimine değinerek, fuarda emeği geçenlere teşekkür ederek fuarın hayırlı olmasını diledi.

DİKKAT ÇEKEN DEFİLE

Konuşmaların ardından, Vali Ata, Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk’e; Milletvekili Fatma Şahin, Penye Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Haskaya’ya; GSO Başkanı Adil Konukoğlu da İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Ayten Gedik’e teşekkür plaketi sundu. Daha sonra, protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek, stantları gezdi. PENTEX Fuarı’nda, Sanko Holding ana sponsorluğunda ve GSO katkılarıyla ‘’İstanbul 1453 Kapalıçarşı Defilesi’’ gerçekleştirildi. Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu tarafından organize edilen defileyi, Aydın Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi öğrencileri sundu. Fuarın açılışına ve defileye, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ve çok sayıda davetli de katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da fuara bir kutlama mesajı gönderdi.

150 FİRMA KATILDI

PENTEX’te, penye ürünlerinden konfeksiyon ürünlerine, iplikten lazer kesim ve dijital baskı makinelerine, penye makinelerinden dokuma makinelerine, konfeksiyon boya ve yardımcı kimyasallarından mesleki yayınlara varıncaya kadar çok geniş bir yelpazede ürün ve teknolojilerini sergiliyorlar.

Gaziantep’in yanı sıra Adana, Diyarbakır, İstanbul, Denizli, Bursa, Niğde, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Mersin ve Zonguldak’tan katılan 150 firmanın stant açtığı fuarda, Almanya, Kore ve Çin’den de temsilci firmalar yer aldı. Fuar, 23 Şubat tarihine kadar açık olacak. Yapılan açılış konuşmalarının ardından fuara katkıları katkılarından dolayı Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Gaziantep Sanayi Odası tarafından fuara katkı sunanlara birer teşekkür plaketi verildi. Buradaki açılış töreninin ardından protokol üyeleri kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Protokol üyeleri daha sonra stantları gezerek stantlardaki ürünleri inceledi. HABER MERKEZİ