Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı ve Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Cımbız, çocukların okulda uzun saatler boyunca sırada öne doğru eğik oturduklarından iskelet sistemlerinde deforma meydana geldiğini söyledi.

Cımbız, "Çocuklarımıza, ‘dik dur’ komutunu vermeden önce, neden dik duramadığını, ne yaparsa düzgün bir duruşa sahip olabileceğini ve düzgün duruşun kişinin sağlığına ve güzelliğine neler kattığını anlatıp ondan sonra dik duramıyorsa altta yatan başka hastalık var mı diye araştırmak gerekir” dedi.

SIRT ÜSTÜ YÜZME ÖNEMLİ

Prof. Dr.Cımbız, “ İyi bir postür eğitimi çocukluk yaşından itibaren başlar. Kötü postür, hayatın ileri dönemlerinde karşılaşılabilecek birçok romatizmal hastalığın, organ bozukluklarının ve ruhsal bozuklukların sebebi olabilir.Çocukları, postür bozukluklarına sebep olabilecek etkenlerden uzak tutmak gerekir. Özellikle ergenlikte çocukları yüzme veya kasları güçlendirici diğer spor dallarına yönlendirmekte fayda var. Sırt üstü yüzme, kamburun çıkmasını engelleyebilir. Tedavi sürecinde korse veya destekleyici ateller yerine egzersizleri öneriyoruz. Çocuğu stresten, stabil pozisyondan çıkarmak için spor özellikle yüzme çok önemli. Bu yaş grubunda kas dokusunu güçlendirmek temel amaç. Bunun için de spor ve düzenli egzersiz çok faydalı. Haftada iki üç gün yüzen çocuklar hem ruhsal hem de bedensel açıdan yaşıtlarından çok daha farklı ayrıcalıklara sahip oluyorlar.” dedi. BÜLTEH