ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nin karşısında olan IŞİD'in hedefindeki Suriye'nin Kobani kentinde 31 gündür çatışmalar devam ediyor. DHA ekibi, YPG güçleri ile ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının bombardımanı ile IŞİD ilerlemesini durdurmaya çalıştığı Kobani'ye girdi ve yaşananları görüntüledi.

Sokaklarda sadece silahlı YPG'lilerin bulunduğu Kobani'de Kanton Eşbaşkanı Enver Müslim, ilçede savaşın sürdüğünü ifade ederek uluslararası toplumun biran önce kendilerine silah yardımında bulunmasını istedi. Barzani'nin gönderdiğini ifade ettiği silahların kendilerine ulaşmadığını belirten Müslim, Türkiye'nin de biran önce istekleri olan koridoru açmasını ve ilçedeki 2 bin sivilin tahliye edimesi gerektiğini söyledi.

HAFTALARDIR ÇATIŞMA VAR

IŞİD, iç karışıklığın sürdüğü Suriye'de son 2 yıllık süreçte etkili olmaya başlayan ve adını Ocak ayında Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Telabyad ile Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Carablus ilçelerinin kontrolünü ele alarak ve Türkiye'ye açılan sınır kapılarını kapatarak duyurdu. Suriye ve Irak'ta yaptığı eylemlerle korku salan IŞİD, geçen 14 Eylül günü Telabyad ile Carablus arasında kalan PYD denetimindeki Kobani'yi ele geçirmek için saldırı başlattı.

IŞİD'in ilerleyişi sırasında 300'ü aşkın köyde yaşayan binlerce insan evini terk etti ve sınırı aşarak Türkiye'ye giriş yaptı. Son 2 haftadır Kobani merkezinde sokak savaşı şeklinde devam eden çatışmalar sırasında, ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları IŞİD mevzilerini bombalamaya başladı. Suruç tarafında endişeyle takip edilen çatışmalar sırasında sık sık sınırı aşan mermiler Türkiye'ye gelmeye başladı.


SOKAKLARDA SADECE SİLAHLI YPG'LİLER VAR

Yoğun olarak Kürt nüfusun yaşadığı Kobani'de, önceleri 50 bin olan nüfus, Suriye olaylarının başlamasının ardından güvenli bölge olarak görerek ilçeye gelen Kürt, Türkmen ve Araplar ile 400 bine yükseldi. Ancak, IŞİD'in burayı hedef alan saldırıyı başlattığının ortaya çıkmasının ardından ilçede yaşayanlar daha güvenli olarak gördükleri iç kesimlere gitti. Kobani'de kalan 200 bin civarında kişinin büyük bölümü de IŞİD saldırısından kaçarak Türkiye'ye sığındı.

Hayalet kent görünümüne bürünen Kobani sokaklarında çatışmaların şiddetlenmesinin ardından sadece silahlı YPG'liler görülmeye başlandı. Ancak, IŞİD'in saldırılarını ilçe merkezi ve özellikle sınır kapısının bulunduğu bölgede yoğunlaştırmasıyla sokaklardaki YPG'liler de mevzilere çekildi. Sokakların boşaldığı Kobani'de silahlı YPG'liler, başta siviller olmak üzere kimsenin dışarıda durmasına izin vermiyor.

TÜRKİYE SINIRINDAKİ BİNA KARARGAH OLDU

IŞİD'in saldırısının ardından koalisyon uçaklarının bombardımanı ile destek bulan ve savunma pozisyonunda olan YPG'liler ise karargah olarak daha güvenli olarak gördükleri için Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın hemen karşısında olan ve Türkiye sınırının sıfır noktasındaki 3 katlı bir binayı karargah olarak belirledi.

YPG güçleri buradan çatışmaları takip ederek cephelere mühimmat sevkiyatı yaparken, yanında bulunan bir başka binayı ise revir olarak kullanıyor ve hafif yaralıların tedavisini yaptırıyor.

HER ÇATIDA KESKİN NİŞANCI

Sokakların boşaldığı ve hayalet kent görünümüne bürünen Kobani'de, IŞİD militanlarının ilçe merkezine girmesini engellemek isteyen YPG güçleri, sınır kapısı ile ilçe merkezindeki neredeyse tüm binalara keskin nişancı yerleştirdi. Kanas gibi suikast silahlarıyla çatılarda görev yapan YPG güçlerinin, ilçe merkezine sızmaya çalışan ve bazıları canlı bomba olarak eylem yapmayı amaçlayan IŞİD militanlarını etkisiz hale getirmeye çalışıyor.

ENVER MÜSLİM: 2 BİN SİVİL VAR

Silahlı YPG'lilerin korumasını sağladığı Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim, ilçede yaşananları DHA ekibine anlattı. IŞİD'in hedefinin Kobani'yi ele geçirmek olduğunu ancak YPG ve YPJ güçlerinin direnişi ile bunun engellendiğini ifade eden Müslim, halen ilçede 2 bin civarında sivilin bulunduğuna dikkat çekti.

149 SURİYELİ KAMPLARA ALINACAK

Öte yandan 10 gün önce sınırı geçtikten sonra gözaltına alınan ve Suruç Spor Salonu'nda tutulan aralarında YPG ve PKK'lıların da olduğu ileri sürülen 250 kadar Suriyeliden 64'ü kendi istekleri ile yeniden Kobani'ye gitti. Grupta bulunan ve ifadesi alınan Suriyelilerden 30'u akşam kamplara gönderilirken, halen gözetim altında tutulan 149 Suriyelinin ise bugün işlemlerinin tamamlanmasının ardından çadır kent ve konteynır kentlere gönderileceği öğrenildi. DHA