Tarım arazileri satışlarının tek tapu dışında Türkiye genelinde durdurulmasıyla bir haftadır Gaziantep Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'nde de tarım arazilerinin satışı yapılamıyor. Bu arada arazisini satmak isteyen vatandaşların dilekçeleri tarım müdürlüğünde yığılmalara neden olunca, devreye Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer girdi. Bakan ile görüşen Koçer, yığılmaların önüne geçilmesi, vatandaşların işlemlerini en hızlı şekilde yapabilmeleri için ilçe tarım müdürlüklerinin de yetkilendirildiğini müjdeledi. Koçer, "Buna göre, Karkamış'taki bir vatandaş Karkamış Tarım Müdürlüğüne, Nizip'teki bir vatandaş Nizip tarum müdürlüğüne başvurabilecek" dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, yığılmaların önüne geçmek için 9 ilçeye yetki verildiğini belirtti. Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç ise, sorunun çözülmediğini, Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini tekrarladı.

VEKİLLERLE BAKANLIK NEZDİNDE GÖRÜŞTÜK

Nejat Koçer, tarım arazilerinin satışının kanunla durdurulmasının ardından Gaziantep milletvekilleri ile bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi. Kanunun ardından tarım müdürlüğünde inanılmaz bir birikim oluştuğunu, günde 700-800 işlem olduğunu belirten Koçer, "Bu da aşırı yığılmalara yol açıyordu. Bu konuyu Bakanımızla görüştük. Bakanımız kanunun ardından Türkiye genelinde aynı sorunun yaşandığını söyledi. Bakanlık, işlemlerin ilçe müdürlükleri arasında dağıtılmasının önünü açtı. Yani köyden, ilçeden vatandaşın İl Tarıma gelmesine gerek kalmayacak. Herkes bağlı olduğu ilçedeki tarım müdürlüğüne giderek işlemini yaptıracak" dedi.

KANUN DOĞRU

Bu sayede günlük işlem sayısının azalacağını belirten Koçer, "Tprak reformu doğru bir reform. Amaç ekili alanların artışını sağlamak. İlk başta tereddüt oldu ama sonradan uygulamanın nedenlerini anlattığımızda insanlar ikna oluyor. Gaziantep'teki araziler kontrol altında, biz elimizden geleni yapıyoruz. Konuyla ilgili vekiller aramızda istişare yapıyoruz" dedi.

İLK UYGULAMA GAZİANTEP'TE


İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, arazisini satmak isteyenlerin dilekçelerinin tarım müdürlüğünde yığılmalara neden olduğunu, yığılmaların önüne geçmek için 9 ilçeye de yetki verildiğini belirtti. Karayılan, "Merkezde eleman sayısı yetersiz olduğu için böyle bir yöntem bulundu. Herkes kendi ilçesindeki müdürlüklere başvuracak. Bugün bütün ilçe müdürlerimizle toplandık kanunu, yönetmeliği anlatıyoruz. Yarından sabahtan itibariyle uygulama başlayacak. Bütün işlemleri ilçelere veriyoruz. Karkamış'tan, İslahiye'den, Nizip'ten insanlar yorulup tarım il müdürlüğüne kadar gelip yorulmasınlar. Amaç vatandaşlarımızı mağdur etmemek. Bu uygulama ilk olarak Gaziantep'te başlatıldı" diye konuştu.

AYTAÇ:ÇÖZÜM DEĞİL

Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, tarım il müdürlüğünün yükünün hafiflediğini, ancak sorunun çözülmediğini belirterek şunları söyledi:"Nizipteki adam buraya gelmeyecek, Yavuzeli'ndeki adam gelmeyecek. Ancak bu çözüm değil, prosüdür aynı. Sadece tarım müdürlüğü üzerindeki yük hafifledi. Önemli olan prosedürün değişmesi. Bir insan kendi tapusunu, mülkiyetini satamazsa bu önemli bir sorundur. Hepsini birden sat, şirkete devret diyor. Benim birini satmaya ihtiyacım var. Belki daire alacağım, kredi borcum var. Hangi köyün mesafesi arasında mesafe 5 km. Köy sınırları 2-3 km, pek nadir 5 km çıkar. Köylerin arazileri yanyanadır. İilçelere dağıtım yapması çok önemli değil. Biz kararlayız, kanunun iptali için anayasa mahkemesine kadar götüreceğiz."

VATANDAŞ NE YAPACAK?

403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun, 15.05.2014 tarih ve 29001 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değiştirilmişti. Birden fazla tarım arazisi tapusu olanlar kanuna göre önce İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat edecek, İlçe Tarım Müdürlüğü araziye keşif gönderecek, bu keşiften sonra tarım arazisi mi, değil mi bir rapor düzenlenecek. Tarım Müdürlüğü burası tarım arazisi değil diye rapor verdikten sonra tapu devredilecek. Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR