Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner, et fiyatlarının taban fiyatların aşağı çekilmesiyle düşürülemeyeceğini belirterek, "Hayvan ithalatındaki yüzde 16 fon alınmasa et ucuzlar. Bakanın taban fiyatını tesbiti yerine fonları düşürmesi eti ucuzlatır" dedi.

MESLEĞİMİZ ÇOK ZOR

Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Olağan Mali Genel Kurulu yapıldı. Teymur Otel'de yapılan ve divan başkanlığını Sadık Koçak'ın yaptığı Genel Kurulda konuşan Ömer İrfan Çetiner, "Sermayesiyle risk alan dağda merada çobanlık yaparken bekçilik yapan bir mesleğimiz var. Bizim mesleğimiz çok zor, bu zorluğu devlete ve vatandaşa anlatmak zorundayız. Hayatında iki hayvanı birarada görmeyen çok insan, çok yorumcu, kırmızı etin çok pahalı olduğunu anlatıyorlar. Bizlerin bir kilo et için 3-5 yıl çalıştığımızı bilmiyorlar. Mesleğimizin zorluğunu anlatmamız lazım" dedi.

DEVLET HEP BÜYÜKLERİN SESİNİ DUYUYOR

Ülkemize ithalat yoluyla Anadolunun iklimine uygun olmayan hayvanların getirildiğini söyleyen Ömer İrfan Çetiner, "Holstein işine girmemizin yanlış olduğunu çok sonra anladık. Süt için teşvik verildi, verilmesi lazım, ama hatalar çok oluyor. Türkiye'nin et ihtiyacının 800 bin tonunu karşılayan küçük ve orta çaptaki besicinin hiç sesini devlet duymuyor, ama büyük besicilerin sesini duyuyor. Çıkan bütün kanun ve kararnameler onların yararına çalışıyor. Siz köylümün küçük çapta hayvan besleyen yetiştiricinin sorunlarına eğilmezseniz, onların sıkıntılarını duymazsanız bugün 300 bin ton olan ithalatınız daha da artar" diye konuştu.

HEP DANA ETİ YAZARLAR

'Biz canlı hayvan satıyoruz, keşke biz hayvanı kesipte kasaba satabilsek' diyen Çetiner, şunları söyledi:"Hayvanın ayakları, sakatatları, derisi işe yarar. 500 lira deri, 1500 sakatat, 24 TL'ye canlı hayvan satıyoruz. Bu söylediğimiz rakamları çıkınca canlı hayvan 21 TL'ye geliyor. Devlet eti ucuzlatmak istiyorsa etten çeşitli yollardan alınan yüzde 24 fonları düşürmeli. Yemdeki KDV'nin indirilmesi çok iyi oldu. Hayvan ithalatındaki yüzde 16 fon, alınmasa et ucuzlar. Bakanın taban fiyatını tesbiti yerine fonları düşürmesi eti ucuzlatır. Biz ithalatta gebe hayvan yerine düve ithal yapılmasını sağlamalıyız. Canlı hayvan ithalatında yavru hayvan zaiyatı çok oluyor. Bu gemide kasap, besici, mezbaha ve vatandaş var. Mezhabayı devlet iyi kontrol etmeli. AVM'lerden aldığımız sucukların üzerinde daha eti yazar, hiç inek eti yazmaz. Halbuki yıllarca süt vermiş bir ineğin eti ile genç bir dananın eti bir olur mu? Devlet bunları kontrol altına almalı." Haber Merkezi