Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, Türkiye’de sanayi kuruluşları başka olmak üzere bir çok sektöre devletin AR-GE ve İnovasyon’a destek ve teşvik verdiğini, ancak firmaların yeni düzenlemeleri ve uygulamaları yakından takip etmediği için teşvik ve desteklerden yararlanamadığını kaydetti.

Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, gelişmiş ülkelerin bir çok alanda kalkınmasında özellikle sanayi kuruluşlarının Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmalarının en büyük etken olduğuna dikkat çekti. Çember, Türkiye’de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde birçok sanayi kuruluşunun Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurabilme kapasitesine sahipken devletin sağladığı teşvik ve desteklerden bilgisi olmadığını ifade ederek, bunun nedeninin söz konusu kurum ve kuruluşların güncel yasal düzenlemeleri yakından takip edemediğini bunun için de bu teşvik ve desteklerden yararlanamadıklarını kaydetti.

ARGE CAN DAMARI

Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember yaptığı değerlendirmede, “Türkiye ekonomisi, her geçen gün daha da büyüyor, gelişiyor ve güçleniyor. Bilhassa Ar-Ge ve inovasyon kültürünü, becerisini ve kapasitesini arttırmak, ülke olarak ekonomik ve sosyal hedeflerimize ulaşmamızda kilit bir rol üstlenecektir. Bu alanlardaki yetkinliğin arttırılması için devlet tarafından, değişik destek programları ve mekanizmaları geliştiriliyor, uygulanıyor ve bunlar sürekli güncellenerek iyileştiriliyor. Bu kapsamda, Ar-ge ve Tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi konusunda önemli yasal düzenlemeler yürürlüğe girerek uygulanmaya başlanmıştır” dedi.

TAKİP ETMİYORLAR

Çember, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurabilme kapasitesine sahip firmaların yeni uygulamalar ve yasaları takip edemediği için yararlanamadıklarını da belirterek, "Özellikle bölgemizde birçok sanayi kuruluşu Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurabilme kapasitesine sahipken devletin sağladığı bu teşvik ve desteklerden bilgisi olmadığından, güncel yasal düzenlemeleri takip edemediğinden dolayı, bu teşvik ve desteklerden yaralanamamaktadır. Oysa, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kuran sanayi işletmeleri; kurumlar vergisi indiriminden, gelir vergisi stopajı teşvikinden, sigorta primi işveren hissesi desteğinden, damga vergisi istisnasından ve gümrük vergisi istisnası ile bir çok avantajdan yararlanma imkanlarına sahiptirler” şeklinde konuştu. BÜLTEN