Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı İslim Arıkan ve yönetim kurulu Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu'nu ziyaret ederek, önemli konularda bilgi verdi. Arıkan, dikkat çeken konuları konuştuğu ziyarette önerileri dile getirdi ve "desteğe hazırız" dedi. Yaşanan mesleki denetim sorunları, enerji sorunları ve Güneş Enerjisi Sistemleri'nin yaygınlaştırılması konularında görüşen Arıkan, sorunların çözümüne yönelik EMO olarak katkı koymaya hazır olunduğu dile getirdiklerini söyledi. Arıkan, Fadıloğlu’na yaptığı enerji ve geri dönüşüm projeleri için teşekkür ederek, yatırımların devamını diledi.

HANGİ KONULARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Arıkan, ele alınması gereken konulara dikkat çekti. Arıkan, "Bölgemizdeki binaların cephelerinin, çatılarının güneye bakacak şekilde, güneş enerjisinden maksimum düzeyde faydalanacak şekilde tasarlanması, gelecekteki enerji yatırımları için önemlidir. Belediyelerin imar yönetmeliklerinde binanın cephesinin güneye bakması durumu yasalaşmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarının yeni yapılan binalarında, okul, hastane gibi binaların çatılarında güneş enerji santralleri düşünülmelidir. Uzay çatılı halk pazarlarının tamamının güneş panellerinin kurulması, İlimiz Belediyeleri açısından örnek uygulamalar olacaktır. Organize Sanayi Bölgelerinde Enerji tüketimlerinin fazla olduğu göz önüne alınarak ve bu teknolojinin yaygınlaşması ve gelişmesi bakımından bu Bölgelerdeki fabrika ve işyerlerinin çatılarında veya sahalarında yapılacak güneş enerjisi sistemleri için ekstra teşvik uygulanmalıdır" dedi.

5'NCİ OSB'YE DİKKAT

"Özellikle yeni kurulacak 5. organize sanayi Bölgesinde inşa edilecek fabrika tesislerinin Güneş Enerjisi panellerinin yerleşimi göz önüne alınarak projelendirmesi ve hatta imar planlarında bu yönde zorunluluklar getirilmesi çok yararlı olacaktır" diyen Arıkan, "Örneğin; 10.000 m2’lik kapalı alanı olan bir fabrika çatısına, 500kW kurulu güç PV sistemi kurulabiliyor ve bu sistem kendini yaklaşık 7 yılda amorti edebiliyor. OSB bölgesinde bu çatı alanları mevcuttur.

•EMO her türlü teknik desteğe hazırdır, bu konuda ülke çapında uzman üyeleri vardır. Enerji sorunları dışında da Yönetim Kurulumuz, büyük park alanlarının içerisinde betonarme masa tenisi alanlarının oluşturulması taleplerinin halkın memnuniyetini artıracağı önerileri de Belediye Başkanımız tarafından olumlu karşılanmıştır. Her şeyin ilklerini yaşayan Sanayi Şehrimizde, kendi enerjimizi kendimizin üretmesi, projelendirmelerin mimar - mühendis - şehir plancısı koordinasyonunda yapılması ve mesleki denetim uygulamalarına Belediyelerin tam destek vermeleri dileklerimizle" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT