Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “1 Ocak 2014’ten itibaren dershanelerin ruhsatları yenilenmeyecek. Dershaneler artık yasal olarak da Milli Eğitim sistemi içerisinde yer almayacak. Özel okula dönüşüm için teşvik verilecek” dedi. GÜVEN-DER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı ise, özel okula dönüşümün tek seçenek olarak sunulmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Bir televizyon kanalına konuşan Bakan Avcı, 2014-2015 öğretim yılında MEB sistemi içinde dershanelerin olmayacağını söyledi. Avcı, “2014-2015 öğretim yılından itibaren dershane, Milli Eğitim sistemi içerisinde olmayacak. Şu anda MEB sistemi içinde. MEB’in ilgili yasasında dershaneler bir üst eğitim kurumuna hazırlamak üzere eğitim veren kurumlar olarak tanımlanıyor. Bu kalkacak. MEB sistemi içerisinde yasal olarak tanımlanmış dershane diye bir kurum olmayacak. Devam ederse biz tanımıyoruz. Bu piyasada MEB’in onaylamadığı, ruhsat vermediği ve denetlemediği kurumlara itibar edilmez. Yasal olarak MEB sistemi içinde olmalarını önleyen düzenlemeyi de yapacağız” diye konuştu.

Özel okula dönüşüm için teşvik ve 3 yıl süre

Dershanelerin ruhsatlarının Ocak 2014’ten itibaren yenilenmeyeceğini belirten Avcı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Dershaneler ocak ayından itibaren ruhsatlarını alıyorlar. Bu yıl haziran ayına kadar şu anda dershanelerde öğrenim gören öğrenciler devam ediyorlar. Geçtiğimiz Ocak ayında bu dershanelere izin verilmiş. Dolayısıyla onlar da haklı olarak ocak ayında aldıkları ruhsatlara dayanarak öğrenci almışlar, öğretmenlerle sözleşme imzalamışlar, yer kiralamışlar. 2014 Ocak ayından itibaren ruhsat verilmeyecek. Yasadan da dershane tanımı çıkarılınca daha esnetilmiş, standartları biraz daha aşağı çekilmiş koşullarda özel okula dönüşmeleri için teşvik edilecekler.”

Bakan Avcı ayrıca, dershanelerin özel okula dönüşümünü tamamlayabilmesi için de 3 yıl süre verileceğini söyledi:
“Dershaneler okul olsa o zaman hem devlet okullarındaki baskı bu alana kayacak hem de çocuklar aynı ücreti iki defa ödemeyecek. Ekstra ücret gerekmeyecek. Geçiş sürecinde esneklikler sağlanacak. Farazi söylüyorum, 100 metrekare bahçe şartı varsa 3 yıl için 70’e de razı olacağız ama 3 yıl sonra o şartı sağlaması beklenecek. Teşvik edeceğiz. Kapatacağız, yasada olmayacak. 2014-2015 eğitim sistemi içinde dershaneler olmayacak.”

Tek seçenek sunulması doğru değil

Güven Dershane Sahipleri Derneği Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı ise, Bakan Avcı’nın açıklamalarını Hürriyet’e değerlendirdi. Özel okula dönüşümün tek seçenek olarak sunulmasını doğru bulmadıklarını belirten Eyüp Kılcı, “Sayın Başbakan’ın açıklamaları doğrultusunda alınan kararları Sayın Bakan da kamuoyuyla paylaşıyor. Şu anda tabii dershane sektörü olarak biz mümkün olduğunca geçişin daha sağlıklı bir yolla yapılmasını arzu ediyoruz. Ama henüz bu noktada arzu edilen gelişme sağlanamadı. Dershane sektörünü iyi tanıyanlar bilirler. Özel okulla dershaneler farklıdır. Teşvik verilmesi güzel ama özel okula dönüşmenin tek seçenek olarak sunulması uygulanabilir bir şey değil. Bütün alternatifler değerlendirildikten sonra bir karar verilmesi gerekir. Özel okul açamayacak dershaneler için durum zor tabii. Bakanlıkla randevu talep ettik geri dönüş olursa görüşlerimizi ileteceğiz.”