Gaziantep’in en eski mesleklerinden birisi olan dericilik sektörü büyüyor. Sanayi Sitesi'nde üretilen hakiki deriler, Uşak merkez olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesine pazarlanıyor. Bölgenin canlı hayvan ihracat merkezi konumunda olan Gaziantep'te dericilik, basit işleme yöntemleri ile toplanılarak, İzmir, İstanbul’daki deri işleme merkezlerine sevkiyatı yapılıyor. Mevcut deriler ise, küçük atölye şeklinde kurulan ayakkabı imalathanelerinde üretilerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere çevre illerin ayakkabı ihtiyacını karşılıyor.

14 yıldır komisyonculuk yapan Mahmut Saltuk mesleğin yoğun emek gerektirdiğini söyleyerek, ‘’Bu işten bazen çok yüksek bazen ise çok düşük ücret veriliyor. Gelen derinin türüne ve fazlalığına göre değişiyor bu. Dışarıda iş imkanı olmadığı için burası daha çok tercih ediliyor'' dedi.

HANGİ AŞAMALARDAN GEÇİYOR

Fabrikalara gönderilen derilerin önce yıkanıp yumuşatılırken içerisinde sodyum sülfür ve kireç olan kimyasal karışımla boyanıyor. Boyanarak sertleştirilen derinin tüyleri alınıyor ve üst üste koyularak bekletiliyor. Tüyleri alınan deri damarlardaki kılların da çıkması için yağlı su ile yıkanırken üzerindeki etler sıyrılıyor. Yuvarlak su dolaplarına koyulan deriler, kimyasal maddelerin giderilmesi için sağa sola çarparak yıkanıyor. Ardından tabaklanıp üzerine talaş dökülüyor. Traş edilen deri, ürünün türüne göre inceltilip kalınlaştırılarak bitki özleri ile dolduruluyor. En son aşamada ise deri boyanıp üst katta bulunan makinelerden geçirilerek şekil alıyor ve iplere asılarak kurutuluyor. Kurutulan derilerin ayakkabı, elbise ve çanta fabrikalarına gönderilerek piyasaya sunumu gerçekleştiriliyor. HABER MERKEZİ