Deneme Sınavları… Yani çoktan seçmeli testler. Objektifliği ve güvenilirliği yüksek olması, uygulamadaki pratikliği, bir takım cihazlar tarafından insan eli değmeden notlandırılması gibi avantajlarıyla uygulanan bir ölçme aracı olarak değerlendirilebilir.
Ülkemizin eğitim sisteminin neticesini değerlendirmede en uygun ölçe aracı olan deneme sınavları günümüzde öğrencilerin hayatlarının bir parçası haline gelmiştir. Bunun sebebi çocuklarımızın güzel ve kaliteli bir hayata sahip olmaları için gerekli olan merkezi sınavlara girmek zorunda olmasıdır. Bu sebeple çocuklarımızın bu sınavlara ne kadar hazır olduklarını anlayabilmemiz için okullarımızda artık sık sık deneme sınavlarını uygulanmaktadır. Fakat deneme sınavlarına velilerimiz hangi açıdan değerlendiriyor sorusuna doğru bir yön çizmemiz gerekmektedir.
Deneme Sınavları gerçek bir sınav değildir. Sonucu hiçbir notu ekilemeyeceği gibi sadece konu eksikliklerini, zamanı etkin kullanabilmeyi, sınav stresini kontrol etme açısından bir öz değerlendirme olarak görülmelidir.
Deneme Sınavları yarış değildir. Her deneme sonucunda çocuklarımızı sınıfında, okulunda, ilçesinde kaçıncı sırada olmuş olması aslınca çok önemli değildir. Yüzdelik dilimlerine dikkat etmek daha mantıklı olacaktır. ‘Yarış’ algısı sınav stresini, korkusunu tetikleyen olumsuz bir etkendir.
Deneme sınavlarıyla kritik düşünme, merak ve araştırma duygusu, liderlik, özgüven gibi duygular ölçülemez. O yüzden hiç merak etmeyin sizin çocuğunuzun sosyal zekası ileri düzeyde olabilir.
Deneme sınavlarında yanlış yapılan sorular doğru yapılan sorulardan daha önemlidir. Çünkü doğru cevaplarda ilgili hiçbir sorun yoktur. Asıl önemli olan ve üzerinde durulması gereken yanlış yapılan sorulardır. Bu açıdan bakıldığında daha sistemli sınava hazırlık süreci yaşanacaktır.
İşte tüm bu yanlışlı anlaşılmalar genel anlamda deneme sınavlarında amacın dışına çıkartıyor. Halbuki deneme sınavlarına birer performans ölçeği olarak bakılmalı, konu eksikleri, etkin süre kullanımı, sınav sisteminin yaratacağı stresi azaltma ve bir sınav provası olarak değerlendirilmelidir.