MHP Gaziantep Milletvekili Aday Adayı Doç. Dr. Servet Demir, Gaziantep’in sanayisini ve kültürel yaşantısını Çin’in küçültülmüş haline benzetti.

Demir, “Gaziantep’te insanlar mekanikleştiriliyor. İş, aş derdine düşen vatandaş, sorulamıyor kendine verilenle yetinmek zorunda kalıyor. İnsanlar artık ailelerini ilçelere yerleştirip, kendisi merkezde çalışacak. 2-3 ayda bir ailesinin yanına gidecek. Bunu yapanlar yok mu? Var. Bu giderek yaygınlaşacak. Bu model Çin’de var. Maliyeti düşürmek için bu yolu seçiyorlar. İnsanlar az maaş ile çalışacak ailesini geçindirmek için az maliyetli ilçelere ve komşu illere göç edecek” ” dedi.

OKUYORUZ, YAZMIYORUZ

Gaziantep’te eğitimin ve kültürel yaşantının dip yaptığını bunun sorumlularının da şehir yönetenler olduğunu söyleyen Demir, “Gaziantepliler 1900’lü yılların başında Hıristiyanlık ile mücadele için şehre matbaa getirtmiş. Gaziantep kültürel hayata bu kadar önem veren bir şehir iken şimdi tam tersi okumuyoruz, izlemiyoruz, yazmıyoruz” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM VE KÜLTÜR ÖNEMLİ

Şehri oluşturan unsurların olduğunu bunlarından birisinin de eğitim ve kültür olduğunu açıklayan Servet Demir, şöyle konuştu: “Gaziantep’in genel durumuna bakınca asgari ücretle çalışanlar; işinden evine, evinden işine giden bir topluluk halinde. İnsanlar işinden başka bir şey düşünemiyor. Kırsal kesimde yaşayan birçok kişi var. Ekonomik boyutu inceleyenince orta kesim yok olmuş. Makas git gide açılmış. Sosyal faaliyetler Gaziantep’te yok denecek kadar az. Buna ayrılacak zamanda yok. İnsanlar servise biniyor işe gidiyor 12 saat çalışıyor evine dönüyor”

SİNEMA SAYISI YETERSİZ

Yılar içerisinde Gaziantep’in kültürel yaşantısının da yobazlaştığının altını çizen Doç. Dr. Servet Demir, “1980’li yıllarda Gaziantep’te yazlık sinema kültürü vardı bu yok oldu. Nüfusa düşen sinema sayısını oranladığımızda Gaziantep’te bu sayı çok düşük çıkar. Kitap sayısını da nüfusa oranladığımızda Gaziantep’te kitap okunmadığı ortaya çıkar. Gaziantepliler 1900’lü yılların başında Hıristiyanlık ile mücadele için şehre matbaa getirtmiş. Gaziantep kültürel hayata bu kadar önem veren bir şehir iken şimdi tam tersi okumuyoruz, izlemiyoruz, yazmıyoruz. Gaziantep’teki sinema sayısı yok yetersiz” dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT