Denetimsizlik olduğu iddiasıyla sektörü uyaran derneğe Gaziantep İnşaat Mühensileri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk’ten yanıt geldi. Çeliktürk, İtalya’nın kalitesiz çelik üreteceğine ihtimal vermediğini ancak iddia doğruysa bakanlığın ve ilgili teknik odaların harekete geçmesi gerektiğini aktardı.

DENETİMSİZ ÜRÜN PİYASAYA GİRDİ İDDİASI

Geçen ay İtalya’dan Cezayir pazarı için üretilen 80 bin ton civarında kalitesiz ürünün denetlenmeden Türkiye pazarına girdiği iddia edildi.Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, “Kalitesiz ürünler bir ay önce Türkiye’ye geldi. Bir hafta içinde 80 bin ton çeliğin girmesi çok büyük bir orandır. Biz sorunu gümrüklere bildirene kadar ürün pazara girmişti. Denetimler artmazsa kalitesiz ürünler Türkiye’ye gelmeye devam edecek” dedi.

ÇELİKTÜRK GÜMRÜKTEN GEÇEMEZ

İddialar üzerine görüşlerine başvurduğumuz Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk ise konuya ilişkin şunları kaydetti; “Ben İtalya’nın kalitesiz bir demir üreteceğini düşünmüyorum. Böyle bir demir üretilse bile Türkiye Cumhuriyeti gümrüklerinde demirin kalitesi ölçülüyor, ölçülmeden de Türkiye’ye sokulacağına inanmıyorum.”

DEMİR FİYATLARI ÇOK YÜKSEKTİ

“Biz aylarca dünya piyasalarına göre Türkiye’deki demir fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledik. Bunun sebebi de yerli üreticiler dedik ve o yüzden de gümrükler düştü. Ben böyle bir gelişmeye ihtimal vermiyorum.”

DENETLEMELERE GÜVENİYORUM

“Açıklamayı yapan kuruluşlar bizim gibi teknik kuruluşlar değil, bunlar esnaf kuruluşları. Türkiye’de de kalitesiz demir üretiliyor ancak sonuç olarak gümrük vergilerinin düşmesi kar marjlarını aşağıya çekiyor. Ben şahsi olarak İtalya’nın kalitesiz demir üreteceğine inanmadığım gibi üretilse bile bizim gümrüğümüzden geçeceğine ihtimal vermiyorum. Gümrüklerde deneyler yapılmadan ürünleri içeriye almazlar. Ben denetlemelere güveniyorum.”

BAKANLIK İDDİAYI AÇIĞA KAVUŞTURMALI

“Eğer böyle bir durum varsa hemen açıklanması gerekir ki bizler de teknik odalar olarak üstümüze düşeni yapalım. İlgili bakanlık da bu işin peşini bırarmayacaktır. Biz deprem kuşağında olan bir ülkeyiz. Kaliteli bina diye didiniyoruz. Böyel bir durum varsa bize bilgi verilmeli gerekeni yapar bakanlıkla görüşürüz. Kaliteleri arttırma derdindeyiz.” Tuba CANPOLAT