İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu inşaat sektörünün nefes aldığı ve hareketlendiği bir dönemde sektöre adeta demir darbesi indirildiğini söylerken, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı ve İMKON Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Apa, demir fiyatlarına yapılan zamların ise inşaat sektörünü zor durumda bıraktığını belirtti.

TELLiOĞLU: KARA BORSAYA DÜŞTÜ

Tahir Tellioğlu, Türkiye’nin dünyada demir üreticisi olarak ilk 5’e girmesine rağmen, Türkiye’deki demir kıtlığına, demir fiyatlarındaki aşırı yükselişine adeta karaborsaya düşmesine anlam veremediklerini ifade etti. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu olarak, Ekonomi Bakanı Zeybekci’den, demirdeki aşırı fiyat artışına bir an önce müdahale etmelerini istediklerini söyleyen Tellioğlu, "bununla ilgili demir fiyatlarını düşürme noktasında çeşitli enstrümanların kullanılabileceğini, hükümetin bu noktada takdir yetkisine sahip olduğunu ve bunlardan çözüm bulamadıkları takdirde demirdeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 9’a düşürülmesi gerektiğini Hükümetten talep ediyoruz. Bu noktada Ekonomi Bakanımız Zeybekci’ye ve Hükümetimize güveniyoruz" dedi.

APA: ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı ve İMKON Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Apa demir fiyatlarına yapılan zamların ise inşaat sektörünü zor durumda bıraktığını söyledi.

ZAM OLACAK NE OLDU ?

İbrahim Apa, “Sektörümün üst çatı kuruluşu olan ve bizimde bağlı olduğumuz İMKON’un bu konuda alacağı kararlar çok önemli. Bizimde bu konudaki düşüncelerimiz gayet net. Demir üreticilerimiz cari açıktan bahsediyorlar. Üretimde kullandıkları hurda demir ithal değil mi? Ben şunu söylemek istiyorum, son 2 aydan bu yana, demire zam gerektirecek ne oldu? Demir kütüğüne, demir cevherine, ithal hurdaya, yerli hurdaya bu oranda zam gelmiş midir? Elektriğe, doğalgaza da zam yok. İşçilik ücretlerinde bir artış olmadı. Dolar kurunda bir artış yok iken, demire son 60 gün içerisinde yapılan bu zammın hangi gerekçeye dayandığının açıklamasını istiyoruz" dedi.

DESTEK BEKLiYORUZ

"Ülkemizin lokomotif sektörü olan inşaatın en önemli akaryakıtı demirdir. Bu konuda gerekli bütün paydaşlarımızdan, hükümet yetkililerimizden destek bekliyoruz" diyen Apa, "Son 3 yıldır üst üste gelen seçimlerden yorulan inşaat sektörünün yeniden hızla toparlanması, kentsel dönüşümün sekteye uğramaması, istihdamda yeni işsizlerin oluşmaması, zaman süreli işlerin sekteye uğratılmaması için Hükümetimizden gerekli tedbiri alıp ne pahasına olursa olsun demir fiyatlarını düşürmeye ve tedarikinin kolay erişilebilir olmasına yönelik demir ve çelik üreticilerini de zarara uğratmadan, gerekli her türlü tedbirin almasını Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünün geleceği açısından hayati önem arz ettiğini saygıyla kamuoyuna duyururuz.” HABER MERKEZi