Gaziantep Devlet Demir Yolları'nın 433 dönümlük arazisinin planlaması bitti ve askıya çıkarıldı. Yeni yapılan planlamada Mimarlar Odasının itirazına konu olan yüksek yoğunluklu yapı adalarının yerine yeşil alanın ağırlıklı olduğu ve Gaziantep Kalesi’nin Süliet'ini kapatmamak adına yapı kütlelerinin bölgenin Batı'sına kaydırıldığı görüldü. Planlama alanı içindeki sit sınırı içinde kalan alan ve tescili yapılarda müze, gençlik merkezi, tiyatro, kültür merkezi, belediye hizmet birimleri, konferans salonu tesisler yer alacak.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17.10.2008 tarih ve 423 sayılı kararıyla imara açılmak istenen Devlet Demir Yolları arazisi için hazırlanan 1/1000 planı yapılan itirazlar belediye meclisince reddedilmişti. İtiraz sahipleri yargıya başvurmuş ve bölge idare mahkemesinin kararı ile iptal edilen Devlet Demir Yolları arazisi yıllardır plansız kalmıştır. Ulaştırma bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin beraber hazırlattığı 1/1000 imar planı Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yeniden onaylandı.

PLANDA NELER VAR ?

Yeniden planlanan TCDD'nda gar sahası olarak ayrılan ve mevcut gar binasının da içinde bulunduğu alan bu plana uygun olarak hazırlanacak parselasyon planında TCDD mülkiyetinde kalacak. Planlama alanı içindeki sit sınırı içinde kalan alan ve tescili yapılarda müze, gençlik merkezi, tiyatro, kültür merkezi, belediye hizmet birimleri, konferans salonu tesisler yer alacak. Tescilli yapılar ve koruma alanındaki her türlü uygulama için Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan görüş, izin ve onay alınacak.

YÖNETMELİKLERE UYULACAK

Planlama sınırları içinde, konut amaçlı yapılarda her bağımsız bölüm için 2 araçlık, ticaret amaçlı yapılarda her 50 m2’lik kullanım alanı için 2 araçlık açık ya da kapalı otoparkın parsel sınırları içerisinde düzenlenmesi olacak. Otopark amaçlı düzenlenmiş mekanlar başka amaçla kullanılmayacak ve otoparkın müşterek kullanım alanı olarak oluşturulması zorunlu olacak. Planlama alanındaki uygulamalarda deprem, otopark,yangın, sığınak yönetmeliği hükümlerine uyulacak. Tüm alanlarda iç ve dış mekanlarda projelendirme ve uygulama aşamasında engelliler için gerekli düzenlemeler yapılacak

İMAR KANUNA UYGUN YAPILACAK

Plan sınırları içinde kalan tüm alanlarda, nazım imar planı kararlarına uygun olarak yapılacak uygulama imar planı sonrasında, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca uygulama yapılması zorunlu olacak ve İmar uygulaması tamamlanmadan yapılaşmaya geçilemeyecek. Planlama sınırları içerisinde, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile getirilen kullanım kararları ve yapılaşma koşulları doğrultusunda mekansal kabiliyeti arttırmak amacıyla alt ölçekte kentsel tasarım projeleri hazırlanacak. Planda resmi kurum (TCDD istasyon binası) olarak ayrılan alanda gar binası ile birlikte işletmecilik ve işletmeciliği destekler nitelikteki ticari aktiviteler yer alabilecek. Bu alanda Emsal= 1.50 olup, avan proje Gaziantep Büyükşehir Belediyesince onanmadan uygulamaya geçilemeyecek. TCDD güzergah alanı olarak ayrılan alanda Emsal= 0.05 olup; demiryolu işletmeciliği ve faaliyetler ile ilgili bekçi kulübesi, gözetleme kulesi yapılabilecek. Bu tür yapılaşmalarda, plan ve yapılaşma bütünlüğü ile kent esettiği ve kale siluetini olumsuz etkileyecek uygulamalar yapılamayacak. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT